Βουτιά στον ορχηστρικό κόσμο των City of the Sun

Tο acoustic post rock τρίο από τη Νέα Υόρκη, που περιοδεύει αυτήν τη στιγμή σε μια σειρά από ελληνικές πόλεις, θα κάνει στάση στην ταράτσα του «Gazarte», στις 15 Οκτωβρίου.

City of the Sun © kapsabeli

"Γνωριστήκαμε στο Μπρούκλιν το 2013", θυμάται ο John Pita μιλώντας για τις πρώτες μέρες των City of the Sun, της μπάντας που έγινε συνώνυμο της βιταμίνης D και των ηλιόλουστων ηχοτοπίων· "Ήταν ένα καυτό καλοκαίρι κι εμείς παίζαμε για πρώτη φορά μαζί σε ένα στούντιο εξάσκησης με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οπότε αποφασίσαμε να πάμε έξω και να παίξουμε στους δρόμους του Μπρούκλιν. Ένιωσα ότι τα στυλ μας ταίριαξαν αμέσως και ότι ξεκινούσαμε κάτι πραγματικά υπέροχο! Το να παίζουμε μουσική στον δρόμο μας έδωσε τον χώρο και τον χρόνο να βελτιωθούμε και να μας γνωρίσει ο κόσμος". Ρωτώντας τον αν επιστρέφουν ακόμα στον δρόμο κι αν τους λείπει o Pita παραδέχεται ότι και ήταν πολύ διασκεδαστικό είναι κάτι που έχουν να κάνουν πολλά χρόνια.


Ανακατεύοντας διαφορετικά είδη κι επιρροές –από indie rock και American folk μέχρι flamenco και blues– το world σχήμα ανατρέπει την επικρατούσα αντίληψη για την ορχηστρική μουσική. Για τον κιθαρίστα της μπάντας ο ήχος τους "είναι ένα μείγμα από διαφορετικές επιρροές και πολλά μουσικά όργανα. Το πρώτο διάστημα επικεντρωθήκαμε πολύ στο να παίζουμε κινηματογραφική μουσική γεμάτη συναίσθημα, παρόμοια με αυτό που ακούτε στο soundtrack μιας ταινίας. Το κοινό μας συνέκρινε πάντα με άλλες μπάντες που ορίζονται ως "post rock", ένα είδος μουσικής που εστιάζει στη δημιουργία πολλαπλών υφών και καθαρτικής μουσικής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε επηρεαστεί από τη world και τη house μουσική και στο πώς μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο είδη. Ποτέ δεν ξέρεις από πού θα έρθει η έμπνευση αλλά είναι πάντα εκεί, μέσα σε όσα ερεθίσματα είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι. Και πάντα έρχεται όταν δεν το περιμένεις. H μουσική που ακούω και η ενέργεια του κοινού που βλέπω σε άλλα live μου δίνουν επίσης έμπνευση. Αυτό που θέλω για τους City of the Sun είναι να "συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τον ήχο μας και τις live ερμηνείες μας ώστε να δημιουργήσουμε την καλύτερη και πιο δυναμική εμπειρία που μπορούμε ".

City of the Sun

"Είμαστε από πολύ διαφορετικά μέρη του κόσμου και η μουσική μας είναι σίγουρα μια αντανάκλαση αυτού", συμπληρώνει ο  Zach Para (κρουστά), ο έτερος εκ των ιθύνοντων νόων των City of the Sun. "Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα στη ζωή είναι η ευκαιρία να ταξιδέψω και να απορροφήσω πτυχές διαφορετικών πολιτισμών από όλο τον κόσμο. Μου αρέσει να βουτάω βαθιά σε αυτούς τους πολιτισμούς και να μαθαίνω τον ήχο και τους ρυθμούς μιας συγκεκριμένης περιοχής. Μου αρέσει επίσης να οραματίζομαι τα τοπία και τις παλέτες χρωμάτων αυτών των περιοχών όταν γράφω μουσική. Για μένα αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες επιρροές μου όταν γράφω μουσική".

H πιο πρόσφατη δισκογραφική κυκλοφορία τους βρήκε τους Νεοϋορκέζους σε νέα μονοπάτια: "Ηχογραφήσαμε το "Segunda Alma" κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Νιώθαμε εγκλωβισμένοι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε συναυλίες κι έτσι αποφασίσαμε να μάθουμε πώς να ηχογραφούμε και να κάνουμε τις παραγωγές μόνοι μας. Εκείνη την περίοδο ακούγαμε συνέχεια organic house, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, και αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε ιδέες ο ένας με τον άλλο: ο John μου έδειχνε ένα riff ή έπαιζα ένα ρυθμικό μοτίβο στα congas και ξεκινήσαμε να χτίζουμε κάτι από την αρχή. Ήταν μια όμορφη μαθησιακή εμπειρία. Ηχογραφήσαμε και αναλάβαμε την παραγωγή για το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου στο υπόγειό μου στο Μπρούκλιν, αλλά νιώθαμε πραγματικά μια σύνδεση με πιο ζεστά, πιο φυσικά τοπία. Η δημιουργία αυτού του EP ήταν ένας ωραίος τρόπος απόδρασης. Αφού το φτιάξαμε σε ένα πρώτο επίπεδο, το παραδώσαμε στον φίλο μας Atilla Ural, ο οποίος μας βοήθησε να ολοκληρώσουμε την παραγωγή και τη μίξη του EP”. 

Σχετικά με το αν έχουν σκεφτεί να προσθέσουν και φωνητικά μέρη στα ορχηστρικά κομμάτια του ο Para αποκαλύπτει ότι κάτι νέο έρχεται: "Ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε με αυτό τώρα και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα το μοιραστούμε σύντομα με τον κόσμο". "Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι το "Andalusia” [σ.σ. Το "Segunda Alma", 2023] με κατακλύζει μια καταπληκτική, ελπιδοφόρα αίσθηση κάθε φορά που το ακούω!", προσθέτει ο John Pita για το τραγούδι που ξεχωρίζει από τον τελευταίο δίσκο τους. Η αδυναμία του Para μας πάει λίγο πιο πίσω στον χρόνο και στην ιστορία της μπάντας: "Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια που έχουμε ηχογραφήσει είναι το "No Walls in the West" ["City of the Sun", 2020]. Μου θυμίζει την έρημο και αντιπροσωπεύει ένα άνοιγμα προς όλους τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς. Ήταν εν μέρει μια διαμαρτυρία για την προσπάθεια του πρώην προέδρου μας Τραμπ να χτίσει ένα τείχος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού. Οι μόνοι τοίχοι στους οποίους πιστεύουμε είναι αυτοί που σας κρατούν ζεστούς και προστατευμένους”.

Η τελευταία επίσκεψή τους μετά το πανδημικό shutdown, το καλοκαίρι του '21, είχε χαρακτήρα εκτόνωσης και επανένωσης: "H Αθήνα είναι μια από τις αγαπημένες μου πόλεις για συναυλίες", εξηγεί ο Para μιλώντας για τη σχέση τους με το ελληνικό κοινό. "Οι άνθρωποι εκεί είναι πάντα τόσο ζεστοί και ευγνώμονες που είναι εκεί μαζί μας. Είναι πολύ καθησυχαστικό και ταυτόχρονα πολύ συναισθηματικό να νιώθεις αυτό το είδος εκτίμησης. Η ενέργεια είναι μεταδοτική και μας αρέσει όταν ένα κοινό μπορεί να ανταποδώσει και να ενισχύσει την ενέργεια που δίνουμε κι εμεός εκεί έξω. Οι προηγούμενες συναυλίες μας στην Αθήνα ήταν πάντα διασκεδαστικές και γεμάτες ενέργεια". Βέβαια, η σχέση τους με την Ελλάδα ξεκινάει πολύ νωρίτερα: "Μια στιγμή που θα θυμάμαι για πάντα είναι όταν κάναμε για πρώτη φορά περιοδεία στην Ελλάδα, στο Street Mode Festival στη Θεσσαλονίκη, και δεν είχαμε ιδέα τι να περιμένουμε. Προς μεγάλη έκπληξή μας, υπήρχε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που άκουγαν τη μουσική μας και η ενέργεια ήταν ηλεκτρισμένη. Εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι έπρεπε να επιστρέφουμε και να περιοδεύουμε την Ελλάδα κάθε χρόνο".

City of the Sun

Διαβάστε Επίσης

Το acoustic post rock τρίο από τη Νέα Υόρκη, που περιοδεύει αυτήν τη στιγμή σε μια σειρά από ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος, Ξάνθη), θα κάνει στάση στην ταράτσα του "Gazarte", στις 15 Οκτωβρίου. Τα αγόρια το μόνο που ζητάνε από αυτό το tour στη χώρα μας είναι όπως μας λένε χαρακτηριστικά "συναυλίες γεμάτες ένταση, καλό φαγητό, καλούς ανθρώπους και λίγο τσίπουρο".

Προπώληση μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

City of the Sun

  • Rock-pop-folk

Ένα νεοϋορκέζικο ορχηστρικό τρίο που περίτεχνα αναμειγνύει indie, rock, flamenco και post rock ηχοχρώματα σε ένα πολυσυλλεκτικό world music αποτέλεσμα. Η τελευταία επίσκεψή τους είχε χαρακτήρα εκτόνωσης συσσωρευμένης ενέργειας μετά το πανδημικό shutdown. Ήταν το καλοκαίρι του 2021 όταν οι City of The Sun έπαιρναν ξανά το δρόμο πάνω από τον Ατλαντικό για να εμφανιστούν μπροστά στο πιθανότατα αγαπημένο τους κοινό. Ανεβάζοντας μερικά σκαλοπάτια τη συνολική εμπειρία του να βιώνει κάποιος το εξωστρεφές και inclusive ακουστικό folk rock των City of The Sun επί σκηνής, η Made of Stone Productions με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθεί μια απο τις πιο αγαπημένες της μπάντες σε ένα ελληνικό tour, με 5 εμφανίσεις σε ισάριθμες πόλεις.

Gazarte

Βουτάδων 32-34, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πολυσυλλεκτικά πλην ετερόκλητα συναυλιακά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: σαγήνες και αμηχανία

Όμορφες αλλά και αμήχανες στιγμές περιελάμβαναν δύο συναυλίες της ΚΟΑ, με πληθώρα ετερόκλητων μεταξύ τους έργων και σολίστ, στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής στις αρχές και τα τέλη Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
17/05/2024

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.