Επιλέγοντας tablet: κριτήρια, παραδοχές

Ποιά είναι, αποδεδειγμένα πια, τα καλύτερα για γενική χρήση, ψυχαγωγία και δουλειά;

Έχοντας λοιπόν λάβει κανείς στα υπ' όψιν τις πρακτικές διαπιστώσεις που αναφέραμε στο προηγούμενο τμήμα του οδηγού αγοράς μας, μπορεί να προχωρήσει καλύτερα ενημερωμένος στην αναζήτηση του tablet που θα καλύψει τις ανάγκες του. Αν γνωρίζει εξ αρχής αυτές τις ανάγκες, ωστόσο, κοινώς αν έχει συγκεκριμένα κριτήρια ήδη στο μυαλό του, και προτίθεται να κάνει κάποιες παραδοχές - αλλού περισσότερες, αλλού λιγότερες - μπορεί να επιλέξει ακόμη ευκολότερα και να επικεντρωθεί σε λίγα μόνο μοντέλα αντί για... λίγες δεκάδες. Αποφασίσαμε να "πούμε τα πράγματα με το όνομά τους" όσον αφορά σε αυτά τα κριτήρια και να κάνουμε σαφείς προτάσεις βάσει της κύριας χρήσης που επιφυλάσσει κάθε καταναλωτής για το tablet του και βάσει του λειτουργικού συστήματος που προσφέρεται περισσότερο γι αυτήν την χρήση. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, σαφείς προτάσεις λοιπόν!

Για γενική χρήση: όλα ΟΚ, τα iPad συνολικά καλύτερα
Με τον όρο "γενική χρήση" εννοούμε κατά βάση το... "λίγο απ' όλα", που ουσιαστικά αφορά το πιο μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού: Web browsing, κοινωνικά δίκτυα, ακρόαση μουσικής, θέαση ταινιών/σειρών, κάποια games. Ίσως και κάτι επαγγελματικό αλλά όχι απαιτητικό, όπως π.χ. το e-mail ή τα απλά έγγραφα εφαρμογών γραφείου. Γι' αυτά, με κάποιες παραδοχές ανά λειτουργικό σύστημα, κατάλληλα είναι σχεδόν όλα τα tablet από ένα σημείο και πέρα: και τα iPad, και τα tablets με Android, και τα tablets με Windows. Τα πρώτα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία games, τα δεύτερα είναι περισσότερο ευέλικτα στο ψυχαγωγικό περιεχόμενο, τα τρίτα διαχειρίζονται με άνεση το ψυχαγωγικό περιεχόμενο και κάνουν για δουλειά. Λόγω της υψηλότερης ποιότητας των apps ειδικά σχεδιασμένων για tablets, ωστόσο, για "γενική χρήση" με την κυριολεκτική έννοια του όρου εν τέλει τα iPad στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα συνολικά υπερέχουν.

Για ψυχαγωγία με ταινίες, σειρές, μουσική: πιο πολλές επιλογές από τα tablets με Android
Μιλώντας συγκεκριμένα για διασκέδαση με οπτικοακουστικό υλικό, με διαφορετικές προσεγγίσεις και περιορισμούς όλα τα tablet μπορούν να την προσφέρουν σε μία σειρά από μορφές. Όμως η Apple έχει κάνει υπερβολικά και αναίτια περίπλοκη την μεταφορά των αρχείων video και ήχου του χρήστη στο tablet - υποχρεωτική χρήση του τραγικού προγράμματος iTunes, ειδικά της έκδοσης για Windows - και υποστηρίζει συγκεκριμένα μόνο περιφερειακά μέσα αποθήκευσης. Τα tablets με Android, αντιθέτως, και όλα τα apps που έχουν τα iPad για λήψη ψυχαγωγικού περιεχομένου από το Internet διαθέτουν - Netlfix, Spotify, YouTube κλπ. κλπ. κλπ. - αλλά και την μεγάλη ευκολία της μεταφοράς αρχείων από Η/Υ απευθείας σε κάρτες μνήμης microSD και αναπαραγωγής τους από εκεί απευθείας. Τα tablets με Windows προσφέρουν το ίδιο πράγμα, αλλά εν τέλει με παραθυρικές εφαρμογές και κοστίζοντας κατά μέσο όρο πιο πολύ από τα tablets με Android.

Για ψυχαγωγία με games: τα iPad μονόδρομος
Κακά τα ψέματα, κανείς δεν αγοράζει tablet... αποκλειστικά για games: αφενός αν ο συγκεκριμένος καταναλωτής τυγχάνει φανατικός τους οπαδός έχει πιθανότατα άλλα, καλύτερα συστήματα για games, αφετέρου αποδεδειγμένα τα δημοφιλέστερα tablet games είναι casual games, κάτι που "μιλά από μόνο του. Αν, ωστόσο, τα games είναι σημαντικός λόγος για τον οποίο αγοράζει κανείς tablet, τότε μόνο iPad. Τα tablets με Android έχουν λίγα, πολύ λίγα πραγματικά ΑΑΑ games σχεδιασμένα ειδικά για tablets - και όχι για smartphones, που δεν είναι το ίδιο πράγμα - ενώ τα υβριδικά tablets με Windows αφενός δεν έχουν την επεξεργαστική δύναμη για καλά games, αφετέρου το Windows Store σε αυτόν τον τομέα χωλαίνει ούτως ή άλλως. Το App Store της Apple, αντιθέτως, περιέχει τόσα "διαμάντια", και σε τόσο καλές τιμές, που δεν τίθεται καν ζήτημα.

Για σοβαρή δουλειά: τα tablets με Windows μονόδρομος
Ακριβώς όπως με τα games στα iPad, αν για τον εκάστοτε καταναλωτή ένας σημαντικός λόγος απόκτησης tablet είναι η παραγωγική δουλειά, τότε... Windows και μόνο. Τα tablets με Android προσφέρουν κάποιες δυνατότητες, όμως υποφέρουν ακόμη από μικρή ποικιλία επαγγελματικών apps ειδικά για tablets και από μία σειρά από εκνευριστικών ασυμβατοτήτων "εδώ κι εκεί", οι οποίες όμως "κάνουν τη διαφορά" (αρνητικά) σε καθημερινό πλαίσιο. Τα iPad για λίγη δουλειά "στα γρήγορα" σε συγκεκριμένα σενάρια είναι επαρκή, αλλά χρειάζονται απαραιτήτως το Internet (αφού δίχως υπηρεσίες cloud... δεν) και εν τέλει ο,τιδήποτε φτιαχτεί σε αυτά το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να καταλήξει πάλι σε Η/Υ.

Τα tablet με Windows, αντιθέτως, προσφέρουν το γνωστό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους περιβάλλον του desktop και των παραθυρικών εφαρμογών. End of story. Έχοντας προσπαθήσει επί χρόνια τις εναλλακτικές, έχουμε καταλήξει στην διαπίστωση πως αληθινά παραγωγικός επί μακρώ μπορεί να είναι κανείς μόνο με Windows tablets και... έχουμε πλέον προχωρήσει με τις ζωές μας. Αυστηρά στο πλαίσιο της επαγγελματικής χρήσης, προτείνουμε στο 95% των ανθρώπων, το ίδιο!