Tablets 2016: τάσεις, διαπιστώσεις

Πώς χρησιμοποιούνται τελικά, προς τα πού κινούνται στο μέλλον;

Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια χρήσης διαφόρων tablet - από τα πρώτα iPad έως και το μεγάλο Pro, από τα μικρότερα "Androidή" έως τα ισχυρότερα και από τα πρώτα αδέξια "μετατρέψιμα" υβριδικά με Windows 7 έως τα Microsoft Surface - έχουμε πλέον καταλήξει σε μία σειρά από πρακτικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα βάσει των οποίων θα προτείναμε συγκεκριμένα προϊόντα και όχι άλλα. Πολλές από αυτές τις διαπιστώσεις, άλλωστε, έχουν πλέον "μεταφραστεί" και σε εμπορικές τάσεις ολοφάνερες. Για να δούμε τί αξίζει να έχει "στα υπ' όψιν" κανείς για τα tablet όπως έχουν διαμορφωθεί πια ως κατηγορία!

Τα μικρά tablets δεν έχουν πια νόημα για τον πιο πολύ κόσμο
Το... "βλέπαμε να έρχεται" βέβαια εδώ και καιρό, όμως μέσα στο 2015 η εικόνα αυτού του τμήματος της κατηγορίας των tablets ολοκληρώθηκε και το 2016 μπορούμε να την σχολιάσουμε ως δεδομένη: με τα κινητά "μεγάλων διαγωνίων" (έως π.χ. 6 ίντσες) να γίνονται όλο και περισσότερο προσιτά, τα tablets με διαγώνιο κάτω των π.χ. 8 ιντσών δεν έχουν πια ουσιαστικό νόημα απόκτησης. Ναι, μπορούμε να φανταστούμε τη χρήση τους σε πολύ συγκεκριμένα σενάρια (π.χ. από παιδιά για απλά games) και ναι, το iPad Mini 4 είναι αξιοπρεπέστατο, όμως οι περιορισμοί που χαρακτηρίζουν για τον πιο πολύ κόσμο τα tablets με μικρές οθόνες γίνονται γρήγορα αντιληπτοί. Αξίζει λοιπόν - για γενική χρήση και ψυχαγωγία κυρίως - να συγκεντρώσει κανείς τα απαραίτητα χρήματα ώστε να αποκτήσει ένα καλό tablet με οθόνη π.χ. 8.5 ιντσών και άνω, παρά να αγοράσει "tablet-ευκαιρία" 7 ιντσών, το οποίο τελικά δεν θα... "τα βγάλει τα λεφτά του". Κι ας είναι συγκριτικά λίγα αυτά.

Τα tablets δεν αντικαταθιστούν τα laptops σε πολλά, πάρα πολλά πράγματα
Η εξαιρετικά... "κουρασμένη" αυτή συζήτηση του αν και κατά πόσο τα tablets μπορούν να "αντικαταστήσουν" τα laptops εν τέλει καταλήγει στην σύγκριση ανάμεσα σε... "μήλα και πορτοκάλια". Μπορούν σε κάποια πράγματα (όπως το απλό Web browsing και η χρήση των κοινωνικών δικτύων) μα δεν μπορούν σε άλλα (όπως η αποδοτική πολύωρη δουλειά σχεδόν κάθε είδους). Το "μίγμα σεναρίων χρήσης" του καθενός μας διαφέρει, όμως παρ' εκτός κι αν μιλά κανείς για απολύτως γενική χρήση του Web και αμιγώς ψυχαγωγικές λειτουργίες (όπως η θέαση ταινιών/σειρών), η... πικρή, αδιαμφισβήτητη και εν τέλει αποδείξιμη πια αλήθεια είναι πως τα tablet και τα laptop είναι αλληλοσυμπληρωματικά. Αν έχεις tablet χρησιμοποιείς λιγότερο το laptop, αλλά χωρίς laptop είναι υπερβολικά πολλά τα πράγματα που δεν γίνονται εύκολα ή δεν γίνονται καθόλου με tablet. Προσυπογράφουμε.

Τα tablets δεν είναι, στα πιο πολλά σενάρια, κατάλληλα για δουλειά
Ένας γενικός κανόνας με μικρό αριθμό εξαιρέσεων παραμένει κανόνας που ισχύει - και ακριβώς αυτό διαπιστώνει κανείς όταν προσπαθήσει να εργαστεί αποδοτικά με ένα tablet. Στην περίπτωση των iPad η αδυναμία απευθείας πρόσβασης σε αρχεία και η μη υποστήριξη εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων καθιστά τη δουλειά αναίτια χρονοβόρα και περίπλοκη (προϋποθέτοντας πως μπορεί να δουλέψει κανείς στα προγράμματα που θέλει αποκλειστικά με αφή). Στην περίπτωση των tablets με Android, όπου πρόσβαση στα αρχεία και σε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης υπάρχει, γρήγορα έρχεται κανείς αντιμέτωπος με την πολύ μικρή γκάμα αληθινά ποιοτικών επαγγελματικών apps. Περισσότερο ευέλικτη λύση, πλέον, αποδεικνύονται τα tablets πoυ στηρίζονται σε Windows 10 - αρκεί να αποδεχθεί κανείς ότι και αυτά πρακτικά ως laptops χρησιμοποιούνται πιο πολύ (σε συνδυασμό με εξωτερικά πληκτρολόγια δηλαδή) και με προγράμματα σε περιβάλλον desktop, παρά ως tablets, λόγω της ανυπαρξίας ικανού αριθμού επαγγελματικών apps από το Windows Store. Eξαιρέσεις σε όλα αυτά υπάρχουν, ναι, μα είναι λίγες - και απλώς... επιβεβαιώνουν τον κανόνα, τελικά.

Τα tablets με διασύνδεση 3G/4G είναι βολικά, μα όχι... μονόδρομος "εκεί έξω"
Μιλώντας κυρίως - αν και όχι μόνο, υπό συνθήκες - για δουλειά, η χρήση των tablets "εκεί έξω" πρακτικά απαιτεί και πρόσβαση στο Internet. Οι συσκευές της κατηγορίας που ενσωματώνουν το απαραίτητο υποσύστημα για σύνδεση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G/4G/4G+ είναι ουκ ολίγες, όμως η αλήθεια είναι πως αναζητώντας κανείς συγκεκριμένα αυτό το χαρακτηριστικό και τις επιλογές του περιορίζει, και την παραδοχή πως θα καταβάλλει υψηλότερο χρηματικό ποσό κάνει. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Με τους περισσότερους επαγγελματίες να έχουν ήδη "προικίσει" τις συνδέσεις των smartphones τους με όγκο δεδομένων για Δικτυακή πρόσβαση, το απλούστερο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να συνδέσουν ασύρματα το κινητό τους με το tablet τους, ώστε το δεύτερο να έχει πρόσβαση στο Internet μέσω του πρώτου. Αυτό είναι εφικτό με όλα τα smartphones και tablets της τελευταίας τριετίας και, ενώ δεν είναι το ίδιο ακριβώς με την αυτόνομη πρόσβαση των δεύτερων, είναι πολύ κοντά σε αυτό. Και "γλιτώνει" τους ενδιαφερόμενους από την χρήση ξεχωριστής κάρτας SIM και ξεχωριστού "πακέτου" δεδομένων. Pas mal!

Τα iPad τα συνολικά προτιμότερα, τα tablet με Android... καλύτερα επώνυμα
Δύο διαφορετικές διαπιστώσεις σε... μία, επειδή είναι αλληλένδετες. Τα iPad κοστίζουν ακριβότερα από τα πιο πολλά άλλα tablet, μα η αλήθεια είναι πως "αξίζουν τα λεφτά τους" βάσει των σεναρίων χρήσης που καλύπτουν, της ποιότητας των apps που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα συγκεκριμένα tablets, των αναβαθμίσεων που προσφέρει η Apple και του οικοσυστήματος περιφερειακών κι αξεσουάρ που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτά. Την γενική χρήση και τις ψυχαγωγικές λειτουργίες τις προσφέρουν και tablets που βασίζονται σε Android, όμως την μακροβιότητα των iPad - με την έννοια της εξέλιξής τους μέσω δωρεάν αναβαθμίσεων - την προσφέρουν τελικά κυρίως τα μοντέλα κατασκευαστών όπως οι Samsung και Sony. Αυτοί φροντίζουν ώστε τα tablets τους να λαμβάνουν συνήθως το λιγότερο μία επόμενη έκδοση Android από αυτήν με την οποία πωλήθηκαν αρχικά, καθώς και αναβαθμίσεις ασφαλείας στο μεσοδιάστημα.

Ναι, καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες "εκεί έξω" για tablets βασισμένα σε Android από μη γνωστούς κατασκευαστές, ανάμεσά τους αρκετές αξιοπρεπέστατες. Όμως η υποστήριξη σε αυτές τις "ευκαιρίες" ποικίλλει σε απογοητευτικά μεγάλο βαθμό και η βελτίωσή τους μέσω software είναι αμφίβολη. Αν υπάρχει σχεδόν... κυριολεκτική εφαρμογή του "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις" στον κόσμο της τεχνολογίας, αυτή είναι τα tablets με Android. Στα υπ' όψιν, λοιπόν!