Χρονιά στασιμότητας για τις παραδοσιακές OLED TV το 2023

Οι επερχόμενες μέθοδοι βελτίωσης των οθονών τους ακόμη ανέτοιμες, η LG Display σε τέλμα τεχνολογικό

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι οθόνες των "παραδοσιακών" τηλεοράσεων OLED - και μαζί του η ποιότητα απεικόνισης που αυτές μπορούν ν' αποδώσουν - έχει τεχνολογικά πλησιάσει επικίνδυνα στο όριό της τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια. Υπήρξαν βεβαίως βελτιώσεις "στα σημεία" - ενώ και τα θέματα της περιορισμένης φωτεινότητας ή του burn-in δεν είναι τόσο σοβαρά όσο άλλοτε, ειδικά στα ακριβά μοντέλα - όμως γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις τηλεοράσεις OLED μίας χρονιάς σε σχέση με αυτές της προηγούμενης. Η LG, η μεγαλύτερη παραγωγός παραδοσιακών οθονών OLED στον κόσμο, το γνωρίζει... γι' αυτό και δίνει σταθερά ορισμένες υποσχέσεις στις αρχές κάθε χρονιάς - συνήθως στο πλαίσιο της έκθεσης CES - για βελτιώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της απόδοσης των τηλεοράσεων OLED συνολικά.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι φέτος δεν θα δοθούν τέτοιου είδους υποσχέσεις βάσει βελτιώσεων στο υλικό τμήμα των παραδοσιακών - σε αντιδιαστολή με τις QD-OLED - τηλεοράσεων OLED. Κι αυτό γιατί και οι δύο μέχρι στιγμής γνωστοί τρόποι βελτίωσης των οθονών OLED τελικά δεν θα είναι έτοιμοι εγκαίρως για αξιοποίησή τους στα μοντέλα τέτοιων τηλεοράσεων του 2023.

Ο πρώτος τέτοιος τρόπος είναι η χρήση μιας τεχνολογίας ονόματι MLA (MicroLED Array): μία ειδική επιφάνεια αποτελούμενη από μικροσκοπικούς φακούς (lenses) προστίθεται πίσω από μία οθόνη OLED, προκειμένου αυτοί ν' ανακατευθύνουν φως που "χάνεται" λόγω διάχυσης, προς την κατεύθυνση του θεατή. Με την βοήθεια μίας "στρώσης" MLA σε οθόνη OLED EX, η LG είχε υποστηρίξει τον Μάιο πως μία τηλεόραση τέτοιας υλοποίησης θα μπορούσε να αποδώσει φωτεινότητα υψηλότερη των 1200 nits - διαφορά όχι... τεράστια, αλλά καλοδεχούμενη σε σχέση με την φωτεινότητα των περίπου 1000 nits που μπορεί να αποδώσει σήμερα μία οθόνη OLED EX.

Σύμφωνα όμως με το αξιόπιστο Κορεατικό μέσο ενημέρωσης The ELEC, η LG αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην πρακτική υλοποίηση της τεχνολογίας MLA: με τον τρόπο που αυτή λειτουργεί τώρα, δημιουργούνται "μουτζούρες" στην προβαλλόμενη εικόνα, κάνοντάς την να δείχνει ανομοιόμορφη κι αντιαισθητική. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ειδική συγκόλληση για να λειτουργήσουν τα μικροκάτοπτρα όπως προβλέπεται, όμως θα πρέπει να συνεργαστεί με την ιαπωνική εταιρεία Sumitomo γι' αυτό, κάτι που θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά και δοκιμές καθυστερώντας την όλη διαδικασία. Κατά συνέπεια η LG Display δεν θα μπορέσει να προσφέρει οθόνες OLED υποβοηθούμενες από την τεχνολογία MLA σε κατασκευάστριες όπως η LG Electronics, η Sony και η Panasonic ώστε αυτές να τις αξιοποιήσουν σε τηλεοράσεις του 2023.

Ο άλλος γνωστός τρόπος βελτίωσης μίας παραδοσιακής οθόνης OLED είναι η αλλαγή του υποφωτισμού της από φθορισμού (fluorescent) σε φωσφορισμού (phosphorescent), κάτι που επιτρέπει την θεαματική βελτίωση της αποδοτικότητάς της συνολικά. Μία οθόνη PH-OLED, όπως λέγεται, μπορεί είτε να προσφέρει κατά πολύ υψηλότερη φωτεινότητα με μία "παραδοσιακή" OLED καταναλώνοντας την ίδια ενέργεια, είτε παρόμοιου επιπέδου φωτεινότητα καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Η εταιρεία που θα προσφέρει, ωστόσο, στην LG Display τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή οθονών PH-OLED, η Universal Display (UDC), στην πρόσφατη εκδήλωση Global Material Parts Equipment Tech Fair ανακοίνωσε πως "αναμένει να παγιώσει τις προδιαγραφές οθονών φωσφορίζοντος μπλε μέχρι το τέλος του 2022 και να ξεκινήσει την εμπορική τους εκμετάλλευση το 2024". Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην αγορά τηλεόραση βασισμένη σε τεχνολογία PH-OLED μέσα στο 2023.

Με τις τεχνολογίες MLA και PH-OLED όχι ακόμη διαθέσιμες στην LG για "παραδοσιακές" οθόνες OLED το 2023 - και, κατά συνέπεια, μη διαθέσιμες στις Sony, Panasonic, Philips κλπ. για τις δικές τους τηλεοράσεις OLED - θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πού θα επιλέξουν να εστιάσουν όλοι αυτοί οι κατασκευαστές όσον αφορά στην συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία το επόμενο διάστημα. Η LG είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως όλες οι οθόνες OLED που παράγει πια είναι τύπου OLED EX - οπότε ακόμη και μέσης κατηγορίας τηλεοράσεις OLED, όπως π.χ. μία LG C3 ή μία Sony A80L θα είναι θεωρητικά καλύτερες από τις προκατόχους τους - όμως σε πρακτικό επίπεδο η τεχνολογία EX δεν... συγκλόνισε κανέναν βέβαια με την υλοποίησή της στην φετινή ακριβή LG G2. Οι ειδικές υλοποιήσεις, δε, όπως αυτές των Sony ή Panasonic με την γνωστή ψύκτρα πίσω από την οθόνη, μέχρι ένα σημείο μπορούν να βοηθήσουν. Θα αποδειχθεί λοιπόν το 2023 χρονιά απόλυτης στασιμότητας για τις παραδοσιακές τηλεοράσεις OLED; Σε λίγες εβδομάδες, μετά από την έκθεση CES 2023 δηλαδή, θα ξέρουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ