Sony Bravia XR A95K με οθόνη QD-OLED, σινεφίλ όσο ποτέ

Υψηλή αντίθεση, απόλυτο μαύρο, ασυναγώνιστη επεξεργασία για κορυφαία εικόνα σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές

Ε, εντάξει τώρα, το ξέρουμε και... το ξέρεις: θέλεις μεν νέα τηλεόραση για να απολαύσεις το Μουντιάλ 2022 που ξεκινά στο τέλος Νοεμβρίου, όμως... "κακά τα ψέματα": αυτό θα τελειώσει τον Δεκέμβριο, οπότε τον κύριο λόγο στην ψυχαγωγία σου θα έχουν ξανά οι ταινίες κι οι τηλεοπτικές σειρές. Γι' αυτό άλλωστε προσανατολίζεσαι - σωστά - προς μία τηλεόραση τεχνολογίας OLED. Η Sony το γνωρίζει, έχοντας την απαραίτητη σινε-εμπειρία για να προσφέρει "κινηματογραφικές" τηλεοράσεις εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, ειδικά φέτος, έχουμε ένα ξεχωριστό... "δύο σε ένα": τόσο μοντέλα Sony OLED που στηρίζονται στην καλύτερη εκδοχή του κορυφαίου επεξεργαστή εικόνας της, του Cognitive Processor XR, όσο και το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που αξιοποιεί την νέα τεχνολογία οθόνης QD-OLED. Συνδυασμός... ασυναγώνιστος!

Η πρώτη αυτή τηλεόραση τεχνολογίας QD-OLED της Sony, η Bravia XR A95K, είναι διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά στις 55 ή 65 ίντσες - και έχει αποσπάσει ήδη εξαιρετικές κριτικές από πολλά μέσα ενημέρωσης, καθώς και αμέτρητες διακρίσεις, για έναν λόγο απλό: συνδυάζει τα συνήθη πλεονεκτήματα των τηλεοράσεων OLED, όπως την χωρίς συμβιβασμούς απόδοση του απόλυτου (κυριολεκτικά) μαύρου, την απίθανα υψηλή αντίθεση, τα φυσικά χρώματα και την άψογη κίνηση, με τα πλεονεκτήματα των νέων οθονών QD-OLED ώστε να αποδώσει εικόνα που δεν ήταν εφικτό να έχουμε διαφορετικά μέχρι σήμερα.

Η Sony Bravia XR Α95Κ, ωστόσο, θέτει τον πήχυ της συνολικής ποιότητας εικόνας υψηλότερα από ποτέ γιατί παράλληλα αξιοποιεί τον αναβαθμισμένο Cognitive Processor XR, τον ικανότερο επεξεργαστή εικόνας που έχει προσφέρει ποτέ η έμπειρη Sony στην καταναλωτική αγορά. Ο επεξεργαστής αυτός αναλύει όλα τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν κάθε καρέ της εικόνας που προβάλλουν οι τηλεοράσεις Bravia XR και τα βελτιστοποιεί όχι με τον τρόπο που τα ψηφιακά συστήματα θεωρούν καλύτερο (artificial intelligence) αλλά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει την εικόνα το ανθρώπινο μυαλό (cognitive intelligence).

Το αποτέλεσμα "μιλά από μόνο του": τα τμήματα εκείνα που "πρωταγωνιστούν" στην προβαλλόμενη εικόνα ξεχωρίζουν σε όλα τους τα στοιχεία - αντίθεση, διαύγεια, χρώματα κλπ. - χωρίς να αλλοιώνουν την ποιότητα της συνολικής εικόνας. Η οπτική εντύπωση που προσφέρεται έτσι στον θεατή είναι η καλύτερη δυνατή αφού σε αυτά ακριβώς τα τμήματα εστιάζεται το ενδιαφέρον του παρακολουθώντας. Τα πρόσωπα και τα βλέμματα στις ταινίες, το βάθος πεδίου στα τοπία, η ένταση των χρωμάτων στα εφέ, όλα ξεχωρίζουν περισσότερο με την επεξεργασία μιας Bravia XR. Ο Cognitive Processor XR είναι τόσο "έξυπνος", μάλιστα, που εκμεταλλεύεται την ανάλυση περιεχομένου που πραγματοποιεί ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να αποδώσει και τον ήχο (!) "τοπικά", δηλαδή να "τοποθετήσει μέσα στον χώρο" π.χ. ομιλία ή εφέ ώστε να δίνουν την εντύπωση πως προέρχονται από το σημείο της οθόνης όπου βρίσκεται η πηγή τους!

Το σημαντικό είναι πως ο αναβαθμισμένος Cognitive Processor XR όχι μόνο βελτιώνει με τρόπο εξελιγμένο την προβαλλόμενη εικόνα, αναλύοντας συνεχώς τα στοιχεία που την συνθέτουν, αλλά "καταλαβαίνει" πόσο και αν χρειάζεται να παρέμβει κάθε φορά βάσει της αρχικής ποιότητας του υλικού που επεξεργάζεται. Αναγνωρίζει, κοινώς, την διαφορά ανάμεσα σε ένα video του YouTube ή του Vimeo, σε μία ταινία της Cinobo, μία ταινία σε Blu-ray, μία τηλεοπτική σειρά 4Κ των Netflix ή Disney Plus και μία ταινία σε UltraHD Blu-ray και προσαρμόζει το πώς θα κάνει πολλαπλασιασμό γραμμών (αν χρειάζεται), πού θα οξύνει την εικόνα για περισσότερη λεπτομέρεια ή πόσο θα βελτιώσει τα χρώματα. Πάντα βάσει του πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος - και όχι ένας αλγόριθμος λογισμικού - κρίνει τον εκάστοτε τρόπο ως τον πλέον αποτελεσματικό.

Για τους σινεφίλ συγκεκριμένα, άλλωστε, η Bravia XR A95K επιδιώκει να προσφέρει συνολικά "το κάτι παραπάνω" σε σχέση με άλλα μοντέλα του είδους. Όχι μόνο υποστηρίζει πλήρως τα πρότυπα Dolby Vision και Dolby Atmos - τα κορυφαία στην οικιακή απόδοση εικόνας και ήχου σε ταινίες σήμερα - αλλά και λειτουργίες όπως οι IMAX Enhanced και Netflix Calibrated Mode, οι οποίες αναλαμβάνουν να "ευθυγραμμίσουν" οπτικοακουστικά μία Α95Κ με τις σύγχρονες κινηματογραφικές παραγωγές όπως οι δημιουργοί τους είχαν την πρόθεση να αποδοθούν. Εννοείται πως, ως σύγχρονη τηλεόραση Sony, η A95K προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις δημοφιλείς Δικτυακές σινε-υπηρεσίες, από το Netflix και το Amazon Prime Video μέχρι το Disney Plus και το ελληνικό Cinobo.

Η ίδια η Sony, ας μην ξεχνάμε, προσφέρει πλέον στους απανταχού κινηματογραφόφιλους και την δική της τέτοια υπηρεσία, την Bravia CORE. Αυτή προσφέρει μεγάλη ποικιλία φιλμ από την τεράστια ταινιοθήκη της Sony Pictures μα, το κυριότερο, στις σύγχρονες παραγωγές το κάνει στην υψηλότερη οπτικοακουστική ποιότητα που έχει ποτέ προσφερθεί από υπηρεσία streaming, συναγωνιζόμενη ακόμη και τα φιλμ σε UltraHD Blu-ray. Ο ανώτατος ρυθμός ροής δεδομένων ψυχαγωγικού υλικού π.χ. στο Netflix ανέρχεται στα 17 Mbps, στο Disney Plus στα 30 Mbps, ενώ στο Apple TV Plus στα 45 Mbps. Το Bravia CORE όμως υπόσχεται ρυθμούς ροής άνω των 80 (!) Mbps, προσφέροντας σε ανάλυση 4Κ το είδος της λεπτομέρειας που η Α95Κ θ' αποδώσει... άκρως εντυπωσιακά!

Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η νέα Bravia XR A95Κ είναι η υψηλότερης ποιότητας απεικόνισης, πληρέστερη σε εξοπλισμό, ικανότερη σε κάθε λειτουργία της "κινηματογραφική" τηλεόραση που έχει ποτέ προσφέρει η Sony στους καταναλωτές. Ανήκει στην κορυφή της λίστας οποιουδήποτε κάνει αυτόν τον καιρό έρευνα αγοράς για νέα, ποιοτική τηλεόραση ούτως ή άλλως, μα - για τους σινεφίλ συγκεκριμένα - είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή της αγοράς αυτήν την στιγμή. Οθόνη QD-OLED, επεξεργασία Cognitive Processor XR και πληθώρα διαθέσιμων πηγών περιεχομένου, από τις τυπικές έως τις πλέον εξειδικευμένες. Τί παραπάνω να ζητήσει κανείς;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ