Sony Bravia 65A80L

Για OLED με όχι πολλά, η καλύτερη με διαφορά

Καθώς οι τηλεοράσεις OLED είναι βάσει προδιαγραφών πολύ καλές επιλογές για gaming, η A80L θα πρέπει να αξιολογηθεί και για αυτό το σενάριο χρήσης - στο οποίο όμως δεν είναι του ίδιου επιπέδου που μπορεί να απολαύσει κανείς όταν παρακολουθεί ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Υπάρχει, για παράδειγμα, ο περιορισμός των θυρών HDMI 2.1 που αναφέραμε νωρίτερα: αυτός για το ευρύ κοινό ίσως δεν είναι σημαντικός, είναι όμως για τους αφοσιωμένους παίκτες. Έπειτα είναι ορισμένες τεχνολογίες που οι ίδιοι καταναλωτές εκτιμούν, τις οποίες όμως η A80L δεν υποστηρίζει, όπως η G-Sync της nVidia ή η FreeSync της AMD (και οι δύο σημαντικές για τους PC gamers και τους κατόχους Xbox). Έπειτα η A80L υποστηρίζει μεν τις τεχνολογίες Auto HDR Tone Mapping και ALLM (λόγω PS5 κυρίως), αλλά δεν μπορεί να αποδώσει περιεχόμενο gaming σε Dolby Vision σε ανάλυση 4K/120 (ο παίκτης πρέπει να επιλέξει είτε το ένα είτε το άλλο). Προσθέτοντας κανείς και την μη υποστήριξη στο πρότυπο Dolby Vision Gaming σε Game Mode, καταλαβαίνει πως οι ελλείψεις δεν είναι λίγες.

Νέο στοιχείο που προσέθεσε η Sony στις τηλεοράσεις Bravia του 2023, πάντως, είναι το εξειδικευμένο Game Menu που μπορεί να εμφανιστεί "πάνω από" (overlay) την εικόνα των games και να προσφέρει ορισμένες χρήσιμες λειτουργίες. Από εκεί μπορεί κανείς, για παράδειγμα, να ενεργοποιήσει "με ένα κλικ" την λειτουργία VRR, για την οποία άλλοτε έπρεπε να κάνουμε... ολόκληρο ταξίδι μέσα στα μενού ρυθμίσεων. Άλλες λειτουργίες που παρέχονται έτσι είναι οι Motion Blur Reduction (που ελαχιστοποιεί το "θόλωμα" στην κίνηση αλλά δεν μπορεί να είναι ενεργό μαζί με το VRR), Black Equaliser (καθιστά ευκρινέστερα τα σκοτεινά τμήματα της οθόνης) και Crosshair (εμφανίζει ένα σταυρόνημα στόχευσης στην οθόνη). Το Game Menu ως προσθήκη είναι σαφώς ευπρόσδεκτο καθώς το ζητούσαν οι αφοσιωμένοι παίκτες από την Sony για τουλάχιστον δύο χρόνια, ελπίζουμε ωστόσο να συνεχίσει η εταιρεία να το βελτιώνει στα επόμενα ώστε να αυξήσει την αξία και την χρηστικότητά του.


Είναι δύσκολο, πάντως, να μην εντυπωσιαστεί κανείς από την ποιότητα της απεικόνισης που προσφέρει η A80L και στα games. Η άψογη απόδοση του μαύρου και η απίθανη αντίθεση, σε συνδυασμό με τα ζωηρά χρώματα, χαρίζουν στην δράση μία αίσθηση "κινηματογραφική" που οι τηλεοράσεις τεχνολογίας LED/LCD απλά δεν αγγίζουν. Τα χρώματα αυτά σε Game Mode δεν είναι ακριβή, βέβαια, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλα τα αντίστοιχα όλων των τηλεοράσεων (είναι άλλωστε περισσότερο φωτεινά). Με "αντανακλαστικά" (input lag) στα 16ms σε ανάλυση 4Κ/60 και στα 8ms σε ανάλυση 4Κ/120, η A80L δεν θα απογοητεύσει τους gamers που ανήκουν στο πλατύ κοινό, δηλαδή αυτούς που δεν... "ασχολούνται με το άθλημα" ανταγωνιστικά κι επαγγελματικά.

Σε πλαίσιο καθημερινής χρήσης η A80L δεν εκπλήσσει: είναι τόσο καλή όσο όλες οι ποιοτικές τηλεοράσεις της Sony του 2021-2022, καθώς στηρίζεται στο ίδιο βασικό υποσύστημα hardware και στο ίδιο λειτουργικό σύστημα. Το Google TV αποδίδει κι εδώ με άνεση, συνεχίζοντας να έχει στην διάθεσή του περισσότερα apps από κάθε άλλο λογισμικό που στηρίζει οποιαδήποτε σύγχρονη smart TV. Τα apps αυτά επίσης ενημερώνονται συχνότερα απ' ό,τι συμβαίνει σε άλλα λειτουργικά συστήματα τηλεοράσεων. Η Α80L συνοδεύεται από δύο τηλεχειριστήρια: ένα απλό με... πολλά πλήκτρα (που δεν ενσωματώνει μικρόφωνο και άρα δεν υποστηρίζει φωνητικές εντολές) και ένα νέο που θυμίζει πολύ το εξαιρετικό περσινό της κορυφαίας Bravia A95K (χωρίς τον υποφωτισμό όμως). Η A80L υποστηρίζει επίσης την Bravia Cam, την προαιρετική webcam των Ιαπώνων που προσφέρει μία σειρά από δυνατότητες, από βιντεοκλήσεις μέσω Google Meet και ρύθμιση εικόνας και ήχου μέχρι την ανίχνευση ανθρώπων στον ίδιο χώρο με την τηλεόραση. Νέα για το 2023 και η εφαρμογή Eco Dashboard, η οποία συγκεντρώνει σε ένα σημείο όλες τις επιλογές που χρειάζονται οι καταναλωτές ώστε να ρυθμίσουν λεπτομερώς την κατανάλωση ρεύματος που κάνει η A80L.


Κάποτε ήταν ομολογουμένως καθόλου, μα καθόλου ευκαταφρόνητα τα χρηματικά ποσά που απαιτούνταν προκειμένου να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στον μαγικό κόσμο των τηλεοράσεων OLED - κάτι που, ευτυχώς, δεν ισχύει πλέον καθώς προσιτές επιλογές υπάρχουν στην αγορά ακόμη και σε κόστη χαμηλότερα από αυτά πολλών τηλεοράσεων LED/CD μεσαίας κατηγορίας. Το θέμα της ποιότητας απεικόνισης, ωστόσο, στην ουσία παραμένει: το γεγονός ότι μία τηλεόραση φέρει οθόνη OLED δεν εγγυάται... από μόνο του πως αυτή θα αξιοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η υπεροχή της A80L: είναι το καλύτερο μοντέλο OLED για εκείνους τους καταναλωτές που δεν θέλουν να ξοδέψουν απίθανα ποσά στην απόκτηση της νέας τους τηλεόρασης, αλλά συνεχίζουν να τοποθετούν την εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης πάνω απ' όλα. Η πρόταση της Sony δεν είναι η φθηνότερη της κατηγορίας της, αλλά η διαφορά κόστους με ανταγωνιστικά μοντέλα δικαιολογείται απόλυτα από τον παράγοντα που "κάνει την διαφορά", τελικά, σε καθημερινή βάση: την κορυφαία επεξεργασία εικόνας της Sony.

Η A80L, για την ακρίβεια, είναι ακριβώς το είδος της τηλεόρασης OLED που δικαιώνει τον ιαπωνικό κολοσσό στην επιλογή του να μην προσφέρει σημαντικά υποβαθμισμένα σε δυνατότητες μοντέλα OLED σε εξαιρετικά θελκτικές τιμές, πως κάνει π.χ. η LG με τις σειρές της Α και Β. Η Sony "τραβά μια γραμμή" πέρα από την οποία θεωρεί πως αν γίνουν κι άλλες υποχωρήσεις, μία τηλεόραση δεν θα είναι πια OLED με την έννοια που την θέλει ο περισσότερος κόσμος - και αποδεδειγμένα εννοεί να μην "περάσει αυτήν την γραμμή". Η A80L κάνει βεβαίως ορισμένες παραδοχές στον τομέα της φωτεινότητας, αλλά φτάνει τόσο, μα τόσο κοντά στο επίπεδο ποιότητας απεικόνισης που κινούνται τα κορυφαία μοντέλα OLED της αγοράς, ώστε να μην έχει εν τέλει τόση σημασία ο αριθμός των nits όση θα είχε σε άλλη περίπτωση: η εικόνα της τηλεόρασης αυτής είναι ξεκάθαρα κινηματογραφική, ξεκάθαρα φροντισμένη, ξεκάθαρα αξιόπιστη ασχέτως περιεχομένου που θα κληθεί να αποδώσει. Θα έπρεπε, όπως αναφέραμε νωρίτερα, να πληρώσει κανείς δύο και τρεις φορές περισσότερα χρήματα προκειμένου να λάβει καλύτερη εικόνα από αυτήν που η A80L προσφέρει με τόση άνεση.


Η μόνη κατηγορία καταναλωτών στην οποία δεν μπορεί να προταθεί με ευκολία η A80L είναι αυτή των αφοσιωμένων παικτών: τους hardcore gamers ομολογουμένως θα εξυπηρετούσε περισσότερο μία τηλεόραση διαφορετικής φιλοσοφίας, εστιασμένη στις δικές τους ανάγκες. Για οποιονδήποτε άλλο καταναλωτή, ωστόσο, η Sony A80L είναι ο ιδανικός τρόπος αναβάθμισης της τηλεοπτικής του εμπειρίας στην κορυφαία των OLED. Οι παίκτες που ανήκουν στο ευρύ κοινό θα την αγαπήσουν, οι θιασώτες των κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών θα την λατρέψουν και οι άνθρωποι που χρειάζονται μία ποιοτική τηλεόραση "γενικών καθηκόντων" θα την απολαύσουν δεόντως. Οποιοσδήποτε σκέπτεται να την αποκτήσει, το... οφείλει στον εαυτό του να το κάνει στις περισσότερες ίντσες που μπορεί να καλύψει οικονομικά (προσφέρεται ακόμη και στις 83 φέτος) και να την χαρεί για πολλά χρόνια. Τηλεοράσεις με όλο και υψηλότερη φωτεινότητα εμφανίζονται στην αγορά συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Τηλεοράσεις τόσο προσεκτικά "ζυγισμένες" ανάμεσα στις επιδόσεις, τις δυνατότητες και το κόστος, όχι.

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ