Sony BDP-S790

Πανέμορφο, πάνοπλο, 4Κ

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €249,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Με την υπερυψηλή ευκρίνεια επίσημα - και ανεπιστρεπτί - εδώ, δεν είναι μόνο το ζήτημα της απουσίας αληθινού υλικού σε 4Κ που απασχολεί για την ώρα, αλλά και αυτό των σχετικών πηγών. Με ποιές συσκευές θα παρακολουθούμε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές στην ανάλυση των 3840x2160 pixel, όταν οι τηλεοράσεις και προβολείς 4Κ έχουν γίνει προϊόντα προσιτά σε μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού; Η Sony δραστηριοποιείται σε όλους τους "κρίκους της αλυσίδας" της υπερυψηλής ευκρίνειας, από τις κάμερες των κινηματογραφικών studio μέχρι τις τηλεοράσεις, τους ενισχυτές και τους προβολείς 4Κ. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην προσφέρει (και μάλιστα εδώ και καιρό) και μία πηγή 4Κ. Αυτή είναι το BDP-S790, το κορυφαίο της αυτή τη στιγμή Blu-ray player. Είναι το ιδανικό... "ταίρι" για μία τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας, είτε αυτή τυγχάνει Sony είτε όχι;

Η εξωτερική εμφάνιση του S790 είναι, κατά τη γνώμη μας, αυτό ακριβώς που θα έπρεπε να επιδιώκουν όλα τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας να είναι: κομψή, λιτή, με απουσία σχεδιαστικών υπερβολών και έμφαση στην ευχρηστία. Είναι πολύ μικρό σε διαστάσεις και λεπτό, ομορφότερο από κάθε άλλο Blu-ray player μπορούμε να σκεφτούμε αν μη τί άλλο και επειδή από την επιφάνειά του... απουσιάζουν εντελώς τα πλήκτρα: αυτά είναι αφής, "κρυμμένα" δηλαδή κάτω από την επιφάνεια του περιβλήματος, και περιορισμένα στα απολύτως βασικά της ενεργοποίησης, του ελέγχου υποδοχής των δίσκων, της αναπαραγωγής και της αναστολής της. Αυτά! Το συνοδευτικό τηλεχειριστήριο αναλαμβάνει φυσικά πολλά περισσότερα - και η καλυμμένη θύρα USB στην πρόσοψη δεν θα περάσει απαρατήρητη απ' όσους θα την αναζητήσουν - αλλά... έτσι μας αρέσουν πλέον τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά: καλοσχεδιασμένα και διακριτικά. Όχι φαντεζί άνευ λόγου!

Απλοϊκή αλλά όχι υπεραπλουστευμένη είναι η κατάσταση και στην πίσω πλευρά του S790. Όλες οι αναμενόμενες θύρες διασύνδεσης, όπως οι ομοαξονική και η οπτική έξοδος ήχου, οι αναλογικές έξοδοι για στερεοφωνικό ήχο, η θύρα Ethernet για ενσύρματη δικτύωση και μία δεύτερη θύρα USB (για αποθήκευση δεδομένων της υπηρεσίας BD-Live αλλά και multimedia αρχείων του χρήστη), όλα είναι παρόντα. Η αυτονόητη θύρα HDMI, δε, προσφέρεται... εις διπλούν. Η πρώτη συνδέεται σε τηλεοράσεις ή προβολείς που μπορεί να είναι ή να μην είναι υπερυψηλής ευκρίνειας, ενώ η δεύτερη διαχειρίζεται αποκλειστικά ήχο και προορίζεται για σύνδεση σε ενισχυτές.

Ο λόγος για την ύπαρξη 2 θυρών είναι απλός: η Sony αναγνώρισε πως σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που θα αγόραζαν μέσο προβολής υπερυψηλής ευκρίνειας δεν θα ήθελε να αλλάξει και ενισχυτή απαραίτητα. Με τις δύο θύρες HDMI η εικόνα 4Κ που προσφέρει το S790 διοχετεύεται σε σχετικές τηλεοράσεις ή προβολείς απευθείας, ενώ ο ήχος στον ενισχυτή και τα ηχεία, χωρίς να υπάρξουν διενέξεις. Έτσι αποφεύγονται οι ασυμβατότητες με ενισχυτές που δεν θα "άφηναν" το σήμα εικόνας 4Κ να περάσει αλώβητο - οι οποίοι ενισχυτές ήταν και παραμένουν το... 90% των διαθέσιμων εκεί έξω, βέβαια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ