Τετραπύρηνος για τα πλήθη!

Ο πρώτος με κόστος κάτω των 100 ευρώ, από την AMD

Κακά τα ψέματα, σε καιρούς που επιβάλλουν σε πολύ κόσμο προσοχή όσον αφορά τις αγοραστικές του επιλογές, εκείνος ο περίφημος συντελεστής αξίας/κόστους είναι σημαντικότερος από πάρα πολλά άλλα κριτήρια. Η AMD φαίνεται να "έκανε την καλή", λοιπόν, καθώς μόλις "αποκάλυψε" - πηγές της αγοράς το γνώριζαν καιρό - έναν επεξεργαστή που προσφέρει πολύ υψηλό τέτοιο συντελεστή και "αλλάζει ισορροπίες" απέναντι στις προτάσεις της Intel. Πρόκειται για τον Athlon II X4 620, ο οποίος προωθείται ως ο πρώτος επεξεργαστής τεσσάρων πυρήνων με τιμή... μικρότερη των 100 ευρώ (!). Το καλύτερο όλων; Οι επιδόσεις του δεν φαίνονται να συμβαδίζουν καθόλου με τη χαμηλή τιμή του!

Ο Athlon ΙΙ X4 620 λειτουργεί στα 2.6 GHz, αξιοποιείται από μητρικές με υποδοχή επεξεργαστών AM3 και προσφέρει όλες σχεδόν τις τεχνολογίες της AMD που συναντάμε και σε ανώτερα μοντέλα (HyperTransport 3, AMD-V κλπ). Η βοηθητική λανθάνουσα μνήμη δευτέρου επιπέδου είναι κατά τι περιορισμένη (2 MB), όμως αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις επιδόσεις του, οι οποίες τοποθετούνται πολύ κοντά σε επεξεργαστές της Intel που κοστίζουν 50% περισσότερο. Τα τεστ από μεγάλα hardware Web sites του εξωτερικού πιστοποιούν με τα αποτελέσματά τους τους ισχυρισμούς της AMD, εξισώνοντας τον 620 με επεξεργαστές τεσσάρων πυρήνων αλλά μεγαλύτερου κόστους, καθώς και με επεξεργαστές δύο πυρήνων αλλά περισσότερων GHz. Δεν λείπουν και τα είδη των τεστ όπου ο 620 αποδεικνύεται ταχύτερος!

Αν μη τί άλλο, ο νέος Athlon είναι ένας επεξεργαστής που θα αποκτά περισσότερη αξία όσο περνάει ο χρόνος, καθώς όλο και πιο πολλές εφαρμογές θα αξιοποιούν πολλαπλούς πυρήνες. Τα επερχόμενα Windows 7, υπενθυμίζουμε, χρησιμοποιούν πολύ αποδοτικότερα τους επεξεργαστές πολλών πυρήνων απ' ότι τα Windows Vista. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο νέος επεξεργαστής της AMD ήταν διαθέσιμος προς παραγγελία σε ένα μόνο από τα μεγάλα ελληνικά e-shops, στην τιμήτων 95 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ελπίζουμε να το δούμε σύντομα και στα άλλα, καθώς σε συνθέσεις π.χ. για Media Center PC και "ελαφρύ" gaming, μία από τις "μικρές" κάρτες γραφικών της ATI και αυτός ο επεξεργαστής μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά καλά. Για να δούμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ