Παίξαμε με τα έργα του Ντα Βίντσι

Θα βάλεις σε κίνηση τροχαλίες, θα βρεις πίσω από διάσημους πίνακες και φεύγοντας από το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα έχεις ανακαλύψει πόσο μπροστά υπήρξε ο Ντα Βίντσι.

Παίξαμε με τα έργα του Ντα Βίντσι

Θα βάλεις σε κίνηση μοχλούς και τροχαλίες, θα βρεις πίσω από διάσημους πίνακες ιστορίες που δεν φανταζόσουν κι έπειτα από μια βόλτα στη νέα έκθεση που φιλοξενεί το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα έχεις ανακαλύψει πόσο μπροστά από την εποχή του υπήρξε ο Ντα Βίντσι.

Παίξαμε με τα έργα του Ντα Βίντσι - εικόνα 1

Αξεπέραστος εικαστικός, οραματιστής εφευρέτης αλλά και μουσικός και αρχιτέκτονας: οι χαρακτηρισμοί πέφτουν βροχή όταν έρχεται κάποιος αντιμέτωπος με τον δημιουργό-αρχέτυπο του αναγεννησιακού ανθρώπου. Έχοντας βρεθεί ήδη σε πάνω από είκοσι πόλεις του κόσμου, η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: ο άνθρωπος, ο εφευρέτης, η ιδιοφυΐα» (διαρκεί μέχρι 16/2) εστιάζει σε αυτήν την πολυσχιδή δραστηριότητα ενθαρρύνοντας το παιχνίδι με τα εκθέματα αλλά και το κυνήγι της γνώσης. Περπατώντας ανάμεσα σε αντίγραφα έργων τέχνης και δεκάδες τρισδιάστατα μοντέλα μηχανών του –εκθέματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί υπό κλίμακα από μια ιταλική επιχείρηση που δημιουργεί ρεπλίκες με βάση τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο Ντα Βίντσι–, έβλεπες ότι ο καθένας έβρισκε το δρόμο του για να εξερευνήσει το σύμπαν του πρωτοπόρου δημιουργού. Μπροστά από τη «Μόνα Λίζα» τα πιτσιρίκια ενός νηπιαγωγείου άλλαζαν θέσεις προσπαθώντας να καταλάβουν αν όντως τα παρακολουθεί με το βλέμμα της, ενώ κάποια λυκειόπαιδα αρχικά «ξεφύλλιζαν» το πληροφοριακό υλικό στις ταμπλέτες και στους υπολογιστές που αναπτύσσονται παράλληλα με τα εκθέματα και κατόπιν αναζητούσαν τα μοντέλα-μηχανές για να τα θέσουν σε κίνηση.

Παίξαμε με τα έργα του Ντα Βίντσι - εικόνα 2

Η διαδρομή ξεκινά με μια τοιχογραφία-χρονολόγιο που μας εισάγει σε σημαντικά γεγονότα της ζωής και της εποχής του παιδιού από το Βίντσι, που έγινε ο σεβαστός συνεργάτης των ισχυρών του καιρού του. Γεννήθηκε το 1452, την ίδια χρονιά με τον κατοπινό «προστάτη» του δούκα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτζα, στην υπηρεσία του οποίου δημιούργησε επί 17 χρόνια εμβληματικά έργα τέχνης («Παρθένος των Βράχων», «Κυρία με την ερμίνα», «Μυστικός δείπνος»), διοργάνωσε γιορτές με μουσικές και σκηνικά θεάματα (προσέξτε το μοντέλο του μηχανικού τύμπανου λίγο παρακάτω), οργάνωσε ένα από τα πρώτα συστήματα διάθεσης αποβλήτων, πρότεινε μελέτες που έδειξαν το δρόμο για το μέλλον (για την ανατομία, την πτήση, για μια «ιδανική πόλη»). Στα 67 χρόνια της ζωής του βρέθηκε από τη Φλωρεντία όπου εκπαιδεύτηκε στο Μιλάνο, στη Ρώμη και τελικά στη Γαλλία.

Παίξαμε με τα έργα του Ντα Βίντσι - εικόνα 3

Η διαδραστική γνωριμία με το έργο του ξεκινά μόλις περάσεις κάτω μια τοξωτή ελαφριά γέφυρα, σαν κι αυτή που είχε υποσχεθεί στον Σφόρτζα ως σημαντικό «όπλο» αιφνιδιασμού για τις μάχες. Στην πρώτη σάλα σε υποδέχονται αντίγραφα έργων τέχνης με σχετικό πληροφοριακό υλικό – το ξέρατε ότι ο Χίτλερ ήθελε να εκθέσει την «Κυρία με την ερμίνα» στο Μουσείο Φύρερ ή ότι ο «Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής» μοιάζει με τη «Μόνα Λίζα»; Από εκεί και ύστερα όμως η αφήγηση για την επιστημονική και την καλλιτεχνική του κατάθεση ξετυλίγεται παράλληλα, έτσι που τη μια χαζεύεις εφευρέσεις σχετικές με το νερό, τη μηχανική, την πτήση, την πολεμική τεχνολογία (το διάσημο «ελικόπτερο», ο πρωτοποριακός διωστήρας, ο εντυπωσιακός γερανός για βαριά αντικείμενα, το «φονικό» δρεπανηφόρο σκάφος) και την άλλη ανακαλύπτεις την αγάπη του για την επιστήμη και τη φύση στα εικαστικά του έργα (στο μελετημένο γεωλογικό φόντο, στις ανατομικές λεπτομέρειες των μορφών). «Σε κάποια θέματα ο μεγάλος Λεονάρντο δεν έχασε την παιδικότητά του. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως όλοι οι μεγάλοι άντρες πρέπει να μένουν και λίγο παιδιά. Ακόμη και ως ενήλικος συνέχισε να παίζει», κλείνουν τα λόγια του Φρόιντ την εκθεσιακή διαδρομή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.