Το "Line" δε βρίσκεται τυχαία στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου

Οι σπόροι που φυτεύτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στα Κάτω Πετράλωνα άνθισαν και έφτασαν μέχρι τον ουρανό των The World’s 50 Best Bars, sponsored by PERRIER®.

Το Line στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου © Λεωνίδας Τούμπανος

Οι "μπουρμπουλήθρες" αποτελούν ένα από τα πιο πρόσφατα hits στο bar industry και αυτό δεν είναι πια μυστικό. Και όταν ακούει κανείς "μπουρμπουλήθρες", σχεδόν αυτόματα σκέφτεται ένα πολύ συγκεκριμένο brand, το PERRIER®, το οποίο ουσιαστικά τις έκανε mainstream, αρκετά χρόνια πριν. To PERRIER® διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την bar και café culture, όντας κάτι παραπάνω από μια  εναλλακτική στα αναψυκτικά, με χαμηλές θερμίδες- ή ακόμη και ένα σημαντικό συστατικό για cocktails. Μιλάμε για ένα τολμηρό sparkling νερό, που ανά τις δεκαετίες συνδέθηκε με όλα εκείνα τα μέρη που οι άνθρωποι χαλαρώνουν, διασκεδάζουν, είναι ο εαυτός τους. Σχεδόν μοιραία λοιπόν, δε θα μπορούσε παρά να έχει συνδεθεί με τον κόσμο των μπαρ και, διόλου τυχαία, υποστηρίζει τον σημαντικό θεσμό των The World’s 50 Best Bars. Στο Νο.31 της λίστας των The World’s 50 Best Bars, sponsored by PERRIER®, υπάρχει ένα σχετικά φρέσκο αλλά πολυσυζητημένο για όλους τους σωστούς λόγους μπαρ, το "Line". 

Μία γραμμή που ακολουθείται

Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας κάνουμε ένα φλας μπακ. Πίσω στο πρώτο δεκαήμερο του 2022, το επίσημο site των World's 50 Best δημοσίευε μία λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα openings του πλανήτη για το έτος που διανύουμε. Ανάμεσα σε μπόλικα και πολύ ενδιαφέροντα φρέσκα -τότε- concepts, ένα σποτ που όπως αναφερόταν στα info αντιστοιχεί στη διεύθυνση Agathodaimonos 37, Kato Petralona. Το γεωγραφικό στίγμα του "Line Athens", ακριβώς.

Το θαρραλέο project των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου ("The Clumsies" και "Three Cents" αντίστοιχα) έστρεψε σοβαρά το ενδιαφέρον στη γειτονιά των (ελληνιστί) Κάτω Πετραλώνων, συνέχισε να πατά πάνω στην πορεία που χάραξε και, μερικούς μήνες μετά, φιγουράρει στο νο.31 του σημαντικότερου θεσμού για τον κόσμο των μπαρ

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Αρκετά μετά την πρεμιέρα του, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, το "Line" εξακολουθεί να ακολουθεί πιστά τις βασικές του αρχές, υπηρετώντας παράλληλα και άκρως ικανοποιητικά το ρόλο ενός feelgood all day spot, σε έναν όμορφο χώρο, όπου σερβίρονται νόστιμα πράγματα.

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Αν αυτό ακούγεται απλοϊκό, μία πιο βαθιά ματιά θα σου αποκαλύψει έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο που χτίζεται στην παλιά γκαλερί με το βιομηχανικό ύφος, τις θεατράλε πινελιές και τα ψηλά ταβάνια και πηγάζει από το εργαστήριό της. Οι σπόροι που φυτεύτηκαν καιρό πριν, όχι απλά αρχίζουν να φυτρώνουν, αλλά ανθίζουν εντυπωσιακά.

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η φιλοσοφία του -και πρακτικά πια- αρχίζει να ωριμάζει, με το concept να παραμένει πάντοτε ζωντανό και δυναμικό, με έξυπνες και στοχευμένες προσθαφαιρέσεις, ενώ επηρεάζεται από την εποχικότητα αλλά χτίζει ταυτόχρονα πάνω σε αυτήν. Το "Line" δε σταματά στιγμή να δίνει έμφαση σε απροσδόκητα συστατικά και ανορθόδοξες επεξεργασίες αυτών, φτιάχνει τα δικά του κρασιά φρούτων και, γενικότερα, προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια. 

Παράλληλα με τα παραπάνω, συνεχίζεται η δημιουργία μίας μεγαλύτερης κοινότητας, με τους μικρούς παραγωγούς να βρίσκονται στο επίκεντρο της εφοδιαστικής συνέπειας, υπηρετώντας πάντοτε έναν μεγαλύτερο σκοπό: Τη δημιουργία ενός μπαρ για τα επόμενα χρόνια, που θα λαμβάνει υπόψιν την έρευνα και τη συλλογιστική πορεία των πραγμάτων, βγάζοντας προς τα έξω πράγματα που έχουν από πίσω τους πολύ δουλειά αλλά παράλληλα μπορεί να τα καταλάβει ο οποιοσδήποτε. Γι΄ αυτό και ξεκίνησαν από τα πιο απλά: Μπύρα, κρασί και ψωμί. 

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τα συστατικά "ανταλλάσσονται" μεταξύ των συνταγών, δημιουργώντας μια πάντοτε updated λίστα κλασικών κοκτέιλ με twists, στα οποία βρίσκουν τερέν by-products κρασιού, όπως ξηρά και γλυκά βερμούτ, και υπολείμματα τροφών από την κουζίνα του (κυρίως ως γαρνιτούρες ή πούδρες), ακολουθώντας μία όσο περισσότερο γίνεται zero-waste φιλοσοφία. 

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 15
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 19
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Line Athens στα Κάτω Πετράλωνα 18
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο κομμάτι του φαγητού η διακριτική επιμέλεια εξακολουθεί να ανήκει στον βραβευμένο Παύλο Κυριάκη αλλά οι πολύ αξιόλογοι Γιαννης Μαθιουδάκης, Ηλιας Κουραχάνης και Φίλιππος Αλεξίου αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες, βάζοντας ο καθένας τη σφραγίδα του. Το ίδιο κάνει και η ταλαντούχα αρτοπαρασκευάστρια Φαίδρα Μαυροειδή-Σβάνα στο section του ψωμιού, με out of the box προσεγγίσεις.

Τι σου μένει από το "Line"; Αρχικά, το αυτονόητο: Πως είναι ένα μέρος που θα περάσεις ωραία σε κάθε περίσταση, θα πιεις και θα φας καλά. Έπειτα, μία αίσθηση κάτι σημαντικό γεννιέται εδώ - ίσως και κάτι εξαιρετικά πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Και δε χρειάζεται να το αντιληφθείς απόλυτα με την πρώτη ανάγνωση. Αρκεί να έχεις το μυαλό σου ανοιχτό. Να απολαύσεις τη συνολική εμπειρία. Και να δοκιμάζεις. Ξανά και ξανά. 


*"Γεννημένο" στο Vergèze της νότιας Γαλλίας το PERRIER® με ιστορία που ξεκινά από το 1863 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, δεν έχει χάσει ποτέ τη μοναδικότητά του μέσα σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο. Με τις εκρηκτικές φυσαλίδες και τον κομψό σχεδιασμό του είναι η απόλυτη επιλογή για καταναλωτές που ψάχνουν έντονες συγκινήσεις. Το PERRIER® είναι βασικός χορηγός στα World’s 50 Best Bars και προτείνεται για ατελείωτους συνδυασμούς cocktails και mocktails. 

Περισσότερες πληροφορίες

Line Athens

Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.