Τα μπαρ του χειμώνα

Εκείνες οι ζεστές μπάρες που μοιάζουν ιδανικές για τις συνθήκες και το mood της εποχής.

Τα μπαρ του χειμώνα στην Αθήνα

Νιφάδες που πέφτουν, άλλοτε πιο συγκρατημένες και άλλοτε πιο τολμηρές. Κρύο που είναι πια έντονο. Χειμερινή ραστώνη που αναπτύσσεται όταν ο υδράργυρος πλησιάσει ή κινηθεί κάτω από το '0'. Υπό αυτές τις συνθήκες και αφού έχεις πάρει την απόφαση να εγκαταλείψεις τη ζεστασιά του σπιτιού σου, θα συναντήσεις το στιβαρό χαρακτήρα, το ζεστό βουητό και τη θαλπωρή των μάλλον πιο φιλόξενων μπαρ της πόλης αυτή την εποχή, συνδυαστικά με καλοφτιαγμένα ποτά και ταιριαστή ατμόσφαιρα. Τα μπαρ του χειμώνα λοιπόν. 

"Galaxy"

Ίσως να μην υπάρχει άλλο μπαρ στην Αθήνα που να είναι τόσο συνδεδεμένο με την εν λόγω εποχή, όσο το κλασικότερο των κλασικών "Galaxy". Η στιβαρή του μπάρα και το μακρόστενο εσωτερικό αποτελούν ένα πολύ ασφαλές απάγκιο για κάθε κρύα ή λιγότερο κρύα νύχτα από το 1990 μέχρι σήμερα στο '10' της οδού Σταδίου και τη γνωστή στοά - το "Galaxy" λειτουργούσε ήδη από το 1972, στον αριθμό 5 του ίδιου δρόμου, προτού μετακομίσει αυτούσιο στο σημείο που το βρίσκεις σήμερα.

"CV Distiller"

Σε ένα από τα μπαρ-χώρους λατρείας του ουίσκι στην Αθήνα, το 'ιερό' βρίσκεται λίγα σκαλοπάτια κάτω από την επιφάνεια της γης και το θαυμάσια διαμορφωμένο κελάρι. Και άνωθεν ωστόσο, συναντά κανείς μια πρωτότυπης σχεδίασης μπάρα που τραβάει το μάτι και το ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή που όλα τα υπόλοιπα στοιχεία -από το φωτισμό μέχρι τη μουσική- σου δημιουργούν την αίσθηση πως θέλεις να ξεχειμωνιάσεις εδώ.

"42 Barstronomy Athens" / "The Single Cask Bar"

Από τα μπαρ της πόλης με άκρως αριστοκρατικό χώρο και κλασική αισθητική που βασίζεται στο ξύλο, με σημείο αναφοράς την πανέμορφη μπάρα με τα πολύ άνετα stools. Η έκπληξη ωστόσο υπάρχει λίγα σκαλιά παρακάτω, στο whisky lounge & cellar, που προορίζεται για πιο privé ιστορίες και γευσιγνωσίες, που σε μεταφέρει έστω και για λίγο σε κάποιον πύργο της Γηραιάς Αλβιώνας ή σε ένα βρετανικό gentlemen's club.

"Baba Au Rum"

Το μπαρ του Baba Au Rum
Λεωνίδας Τούμπανος

Προφανώς και γνωρίζεις το "Baba Au Rum" (νο. 20 στα The World’s 50 Best Bars φέτος)  και ίσως να απορείς που το βρίσκεις (και) σε μία τέτοια λίστα. Κι όμως, ο εσωτερικός χώρος και η μπάρα του εκπέμπουν μία μοναδική ζεστασιά, που είμαι σίγουρος πως έχεις νιώσει κατά τη διάρκεια κάποιας χειμερινής επίσκεψης σε αυτό. Τα δε παλαιωμένα ρούμια του -ή ακόμη και το δικό του, Guyana Single Cask- θα σου θερμάνουν ακόμη περισσότερο την ψυχούλα.

"Jazz in Jazz"

Τα μπαρ του χειμώνα_Jazz in Jazz

Στο Κολωνάκι και την οδό Δεινοκράτους από το 1996, θυμίζει κάτι από μικρό μουσείο, με θερμό χώρο, γεμάτο με πορτραίτα μουσικών και σπάνιες ηχογραφήσεις. Θα απολαύσεις τη μυσταγωγία που σου προσφέρει συντροφιά με κάποιο straight ποτό ή ένα κλασικό cocktail. 

"Noel"

Όταν έξω έχει κρύο, στο "Noel" έχει ζεστασιά. Και πώς να μην έχει άλλωστε, όταν και μόνο το όνομα του μπαρ-success story στο αθηναϊκού downtown σε προδιαθέτει για αναζήτηση μίας μπάρας-καταφυγίου και ενός cozy χώρου, με πάντοτε γιορτινή διάθεση και ατμόσφαιρα. Στη στοά Κουρτάκη τα πάντα είναι προσεγμένα και φιλόξενα, ειδικά την πιο δροσερή εποχή του χρόνου.

"Kyrios"

Μπαρ Κύριος στην Μαβίλη
© Γιώργος Βουρσούκης

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν πως πρόκειται για ένα μαγαζί όπου το ενδιαφέρον διαδραματίζεται στα ενδότερά του, το κλασικό πια μπαρ της πλατείας Μαβίλη, στον αριθμό 4 της Δορυλαίου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί -κυρίως- χειμερινό. Η old fashioned, περίπου "ξενοδοχειακή", πολυτέλεια και τα διακοσμητικά στοιχεία που θα τα χαρακτήριζε κανείς εύκολα από τα πιο ιδιόμορφα και ενδιαφέροντα της αθηναϊκής μπαρογραφίας είναι πάντοτε εδώ, μαζί με τα φιλικά vibes, τα home made αναψυκτικά, ένα πάντοτε killer soundtrack και μία φροντισμένη λίστα ποτών από τους Γιάννη Σαμαρά και Μιχάλη Αλεξανδράκη.

"Alexander’s Bar"

Τα μπαρ του χειμώνα_Alexander's

Στο λόμπι της "Μεγάλης Βρετανίας", το "Alexander’s" διαθέτει έναν από τους ομορφότερους σχετικούς χώρους της Αθήνας, με την μπάρα του να αποτελεί κόσμημα στο είδος της, με την βαρύτητα και την πολυτέλεια που αποπνέει. Από αυτή παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες bartending αλλά και μία σπάνια συλλογή αποσταγμάτων.

"Kowalski"

Το μπαρ Kowalski στην Ακαδημίας
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο πιο δημοφιλής από τους animated πιγκουίνους του πολύ επιτυχημένου franchise της "Μαδαγασκάρης" είναι αυτός που δάνεισε το όνομά του στο μπαρ της οδού Ακαδημίας. Σχεδιασμένο από τον Άλεξ Πετράκη και την καλλιτεχνική ομάδα KlartDesign, προέκυψε ένα  μπαρ-έργο τέχνης με σκαλιστές καρέκλες και δερμάτινους καναπέδες, έξοχο πάντρεμα του μετάλλου με το ξύλο, λίγη μαγεία και άγγιγμα από αλλοτινές εποχές.  Κλασικά ποτά και signature cocktails -που αγαπούν πολύ το ρούμι και το ουίσκι αλλά δίχως να περιορίζονται σε αυτά- λικνίζονται στην επιβλητική μπάρα ή χορεύουν στα χέρια του επισκέπτη, που τα απολαμβάνει με ηχητικό background τις ψαγμένες μουσικές.

"Au Revoir"

Τα μπαρ του χειμώνα_Au Revoir

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Πατησίων αποτελούσε έναν από τους πιο λαμπερούς δρόμους με της πόλης. Στον αριθμό 136 αυτής,  ένα μικρό μπαρ έκανε την εμφάνισή του τον Μάρτιο του 1958 και εξελίχθηκε αυτό που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε talk of the town. Το "Au Revoir", σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο (που έζησε για αρκετά χρόνια στη Γαλλία και ουσιαστικά αυτός "βάφτισε" το μαγαζί) αποτελεί μέχρι σήμερα στέκι και κλασικό σημείο συνάντησης, σε ένα χώρο που δεν θα μπορούσες εύκολα να χαρακτηρίσεις ρετρό αλλά με τη δική του ξεχωριστή μοναδικότητα: Ψάθινοι τοίχοι και φωτιστικά, σκούρα χρώματα και αρκετό ξύλο, πίνακες του εικαστικού Γιώργου Σιούντα στους τοίχους και βεβαίως τον ανάγλυφο πάγκο του μπαρ από σκυρόδεμα, που πολλές φορές λειτουργούσε –και λειτουργεί- σαν εξομολογητήριο ανάμεσα στους θαμώνες.

"Παλιάτσος"

Παλιάτσος μπαρ Πεντέλη 4

Αισθητική vintage και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικη. Μία μπάρα φιλόξενη. Ξύλο, δέρμα και πέτρα. Είναι αρκετά ιδιαίτερα τα στοιχεία που δημιουργούν το μωσαϊκό στον "Παλιάτσο", που εδώ και μία δεκαετία φτιάχνει αφορμές ώστε να ανηφορίσει κανείς προς την Παλιά Πεντέλη και την πλατεία Αγίας Τριάδας, υπηρετώντας άψογα τις απαιτήσεις που έχει κανείς από ένα μαγαζί-προορισμό.   

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Au Revoir

Πατησίων 136, Πατήσια
  • Bars

Galaxy

Σταδίου 10 (εντός στοάς)
  • Clubs & Bars

Jazz In Jazz

Δεινοκράτους 4, Δεξαμενή Κολωνάκι
  • Clubs & Bars

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

42 Barstronomy.Athens

Κολοκοτρώνη 3, κέντρο
  • Εστιατόρια

Κύριος

Δορυλαίου 4, Πλ. Μαβίλη
  • Bars

CV Distiller

Χατζηγιάννη Μέξη 7, Χίλτον
  • Bars

Noel

Κολοκοτρώνη 59Β, κέντρο
  • Bars

Alexander’s Bar

Βασ. Γεωργίου Α΄1 (Ξενοδ. «Grande Bretagne»), πλ. Συντάγματος
  • Bars

Παλιάτσος

Λάμπη Σουβαλιώτη & Πλ. Αγ. Τριάδας, Πεντέλη
  • Εστιατόρια

Kowalski Bar

Ακαδημίας 18, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.