Αναζητώντας τον Έρικ

3

Με σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση φτάνει στη χώρα μας μια απολαυστική, κοινωνικά αιχμηρή και ονειρικά αισιόδοξη κομεντί του Κεν Λόουτς, ύμνος στις έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινότητας και της συλλογικής δράσης.

Αναζητώντας τον Έρικ

Με σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση φτάνει στη χώρα μας μια απολαυστική, κοινωνικά αιχμηρή και ονειρικά αισιόδοξη κομεντί του Κεν Λόουτς, ύμνος στις έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινότητας και της συλλογικής δράσης.

Αναζητώντας τον Έρικ - εικόνα 1

Ο Έρικ είναι ένας μεσήλικος ταχυδρόμος, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος περνά μια βαθιά ψυχολογική κρίση. Μέχρι που ο πρώην άσος της ομάδας του Ερίκ Καντονά εμφανίζεται από το πουθενά με μερικές πολύτιμες οδηγίες ζωής. Με σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση φτάνει στη χώρα μας μια απολαυστική, κοινωνικά αιχμηρή και ονειρικά αισιόδοξη κομεντί του Κεν Λόουτς, ύμνος στις έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινότητας και της συλλογικής δράσης.

Με το «Hidden Agenda» (1990) ο Κεν Λόουτς επέστρεψε στις ταινίες μυθοπλασίας και στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή. ακολούθησε το «Riff-Raff» το 1991, αλλά η γνωριμία του με τους νέους Έλληνες σινεφίλ ήρθε τρία χρόνια αργότερα με το «Βροχή Από Πέτρες». Έκτοτε όλες οι ταινίες του Βρετανού σκηνοθέτη προβάλλονται ανελλιπώς στη χώρα μας, οι περισσότερες μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία για το διεθνές εμπορικό τους εκτόπισμα. Όλες πλην του «Αναζητώντας τον Έρικ», το οποίο μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κανών έμεινε για λόγους δικαιωμάτων και προβλημάτων της εγχώριας διανομής μακριά από τις ελληνικές αίθουσες.

Αναζητώντας τον Έρικ - εικόνα 2

Αυτή η «αδικία», καθώς πρόκειται για έναν από τους καλύτερους Λόουτς της τελευταίας δεκαετίας, διορθώνεται τώρα με την καθυστερημένη προβολή στα μέρη μας των περιπετειών του Έρικ, ενός μεσήλικου ταχυδρόμου σε βαριά κατάθλιψη. Η δεύτερη σύζυγός του τον έχει εγκαταλείψει μόλις, αφήνοντάς του αμανάτι τους δυο έφηβους γιους της, τους οποίους αδυνατεί να νουθετήσει. Επιπλέον, η κόρη του από τον πρώτο γάμο τον αναγκάζει, για χάρη της νεογέννητης εγγονής του, να συναντήσει ξανά τη Λίλι, την πρώτη του σύζυγο και μεγάλο του έρωτα, με την οποία έχει χρόνια να μιλήσει. Όλα αυτά τον οδηγούν σε μια οδυνηρή ψυχολογική κρίση, από την οποία δεν μπορούν, όσο κι αν προσπαθούν, να τον βγάλουν οι συνάδελφοί του, με τους οποίους συνήθιζε να διασκεδάζει στις παμπ και να παρακολουθεί τους αγώνες της αγαπημένης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μέχρι που, ύστερα από ένα καλό… τσιγάρο, εμφανίζεται μπροστά του ο Γάλλος πρώην σούπερ σταρ της ομάδας Ερίκ Καντονά, πρόθυμος να του δώσει μερικές πολύτιμες συμβουλές.

Αναζητώντας τον Έρικ - εικόνα 3

Ο Πολ Λάβερτι πασάρει ακόμη μία φορά στον μόνιμο συνεργάτη του έναν φίνο σεναριακό συνδυασμό κοινωνικής κωμωδίας και ψυχολογικού δράματος που εξερευνά πρωτότυπα το ρόλο της ατομικής συμμετοχής και ευθύνης για έναν άνθρωπο ο οποίος ανήκει σε ένα μικρό ή μεγάλο σύνολο. Ξεκινά από την οικογένεια, περνά στο φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, για να απλωθεί σε ολόκληρη την (ταξική) κοινωνία, θυμίζοντάς μας πως και ο πιο μοναχικός από εμάς δεν μπορεί ποτέ να ξεκοπεί εντελώς από τον περίγυρό του, άρα και τις υποχρεώσεις του απέναντί του.

Η ιδέα αυτή δένει υπέροχα με έναν αμίμητο Ερίκ Καντονά, ο οποίος αφενός παρωδεί έξυπνα τις διάφορες «φιλοσοφικές» ατάκες που του άρεσε διαρκώς να ξεστομίζει, αφετέρου συνδέει το ατομικό με το ομαδικό πνεύμα μέσα από την αθλητική συμπεριφορά. Για να γίνουν όλα μαζί κόμπος τελικά –με αρκετή δόση… αισιόδοξης σοσιαλιστικής αφέλειας– σε έναν ξεκαρδιστικά αποτελεσματικό ακτιβισμό, τον οποίο ο Λόουτς χρωματίζει με απολαυστικά χιουμοριστικές, ανθρώπινες και βαθιά πολιτικές πινελιές.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2009. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Αναζητώντας τον Έρικ

Looking for Eric
3
  • Κομεντί
  • 2009
  • Διάρκεια: 116 '
  • Κεν Λόουτς

Ο Έρικ είναι ένας μεσήλικος ταχυδρόμος, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος περνά μια βαθιά ψυχολογική κρίση. Καθώς βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην κατάθλιψη, ο πρώην άσος της ομάδας του Ερίκ Καντονά εμφανίζεται από το πουθενά με μερικές πολύτιμες οδηγίες ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.