Το Αυτό

3

Τρομακτική, υποβλητικά σκηνοθετημένη μεταφορά του διάσημου (μισού) μπεστ σέλερ του Στίβεν Κινγκ, η οποία περιέργως λειτουργεί αποτελεσματικότερα ως αλληγορία παρά ως «καθαρή» ταινία είδους.

Το Αυτό

Τρομακτική, υποβλητικά σκηνοθετημένη μεταφορά του διάσημου (μισού) μπεστ σέλερ του Στίβεν Κινγκ, η οποία περιέργως λειτουργεί αποτελεσματικότερα ως αλληγορία παρά ως «καθαρή» ταινία είδους.

Το Αυτό - εικόνα 1

Ένα από τα πλέον ευπώλητα και καλογραμμένα μυθιστορήματα του Στίβεν Κινγκ φτάνει με σημαντική καθυστέρηση στην οθόνη και τελικά κατατρομάζει τους πάντες, σπάζοντας κάθε εισπρακτικό ρεκόρ στις ΗΠΑ. Ο μεγάλος όγκος του έκανε εξαρχής το «Αυτό» καταλληλότερο για τηλεοπτική μίνι σειρά (όπως κι έγινε το 1990), αλλά η απόφαση να διασκευαστεί σε δύο ταινίες, καθότι και η ιστορία του αφορά δύο χρονικές περιόδους, λύνει εύστροφα το πρόβλημα. Έτσι μεταφερόμαστε στο καλοκαίρι του 1989 και στην κωμόπολη του Ντέρι, όπου μια ομάδα εφήβων έρχεται αντιμέτωπη με έναν δαιμονικό κλόουν, μια οντότητα που καταβροχθίζει μικρά παιδιά, ανάμεσά τους και τον μικρότερο αδερφό ενός από τους ήρωες.

Στο νου έρχονται αμέσως ο Σπίλμπεργκ, το «Στάσου Πλάι μου» (1986) του Ρομπ Ράινερ, και αυτό βασισμένο σε νουβέλα του Κινγκ, αλλά και το μοτίβο μιας παρέας παιδιών της επαρχιακής Αμερικής που οι αξίες και τα πιστεύω τους δοκιμάζονται, καθώς βιώνουν μια περιπετειώδη ιστορία ενηλικίωσης.

Το Αυτό - εικόνα 2

Στην παρούσα περίπτωση το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο φόβος. Αυτό είναι το «Αυτό» στο βιβλίο και η ταινία του Άντι Μουσιέτι, του horror hit «Mama» (2013) με την Τζέσικα Τσαστέιν, το φέρνει δυναμικά σε πρώτο πλάνο εφόσον παρουσιάζει μια «παλιά» Αμερική, αυτήν των ενηλίκων, η οποία μέσα από τη θρησκοληψία, την άγνοια, την υπερπροστασία, τη σεξουαλική κακοποίηση και τη δική της ματαιοδοξία εκφοβίζει τη νέα γενιά, το ίδιο το μέλλον της δηλαδή.

Ο σατανικός Πένιγουαϊζ είναι γέννημα αυτής της καταπίεσης και παίρνει δύναμη από το φόβο των θυμάτων του, σε μια κοινωνικοπολιτικά τολμηρή παραβολή για τα χολιγουντιανά δεδομένα, που είναι ταυτόχρονα και μια υποβλητικά σκηνοθετημένη, «κεντημένη» στις οπτικές λεπτομέρειές της ταινία τρόμου. Το παράδοξο για μια τέτοια παραγωγή, πάντως, είναι πως πάσχει στο πρώτο, «ρεαλιστικό» για τα δεδομένα της επίπεδο: η πλοκή είναι γεμάτη αυθαιρεσίες, οι χαρακτήρες των ενηλίκων σκέτες καρικατούρες, ενώ η ύπαρξη του Πένιγουαϊζ, η συμπεριφορά και η διαρκής επιστροφή του δεν δικαιολογούνται ποτέ επαρκώς.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 135΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αυτό

It
3
  • Τρόμου
  • 2017
  • Διάρκεια: 135 '
  • Άντι Μουσιέτι

Το καλοκαίρι του 1989, στην αμερικανική κωμόπολη του Ντέρι, μια ομάδα εφήβων έρχεται αντιμέτωπη με έναν δαιμονικό κλόουν, μια οντότητα που εμφανίζεται κάθε 27 χρόνια στην περιοχή και καταβροχθίζει μικρά παιδιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.