«Doctor Strange»: Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αλλάζει το υπερηρωικό τοπίο

Με πρωταγωνιστή τον hot Άγγλο σταρ Μπένεντικτ Κάμπερμπατς κι ένα φαντασμαγορικό τρισδιάστατο περιβάλλον, ο περιπετειώδης «Doctor Strange» υπόσχεται νέες θεαματικές προκλήσεις.

«Doctor Strange»: Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αλλάζει το υπερηρωικό τοπίο

Η Marvel περνάει στην οθόνη έναν από τους λιγότερο γνωστούς χαρακτήρες της, προσθέτοντας ακόμη ένα υπερηρωικό όνομα στο εμπορικά πανίσχυρο οπλοστάσιό της. Με πρωταγωνιστή τον hot Άγγλο σταρ Μπένεντικτ Κάμπερμπατς κι ένα φαντασμαγορικό τρισδιάστατο περιβάλλον, ο περιπετειώδης «Doctor Strange» υπόσχεται νέες θεαματικές προκλήσεις.

«Doctor Strange»: Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αλλάζει το υπερηρωικό τοπίο - εικόνα 1

Eχοντας χτίσει με δουλειά μυρμηγκιού –αν συνυπολογίσεις και τον «Ant-Man»– το κινηματογραφικό της σύμπαν, η Marvel μοιάζει πλέον πιο ανοιχτή σε νέες υπερηρωικές προκλήσεις. Και γιατί όχι, άλλωστε, αφού υποτιθέμενα δευτεροκλασάτοι και λιγότερο γνωστοί μεταλλαγμένοι του πολυάριθμου ρόστερ της, όπως οι «Φύλακες του Γαλαξία» και ο «Ant-Man», εισέπραξαν αντίστοιχα 773 εκατ. και 520 εκατ. δολάρια παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι η θρυλική εταιρεία έχει βρει την κινηματογραφική συνταγή για να περάσει το brand «Marvel» πάνω από το όνομα οποιουδήποτε υπερήρωα ή έστω να φέρει τα πράγματα σε μια ισορροπία. Η ουσία νομίζω ότι βρίσκεται στα λόγια του παραγωγού και αδιαμφισβήτητου γκουρού του στούντιο Κέβιν Φιγκ… «Αν παρουσίαζα το “Iron Man 7”, πιθανότατα ο κόσμος θα είχε ήδη κουραστεί. Γι’ αυτό θέλουμε όλες οι ταινίες μας να είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, ο “Doctor Strange” δεν μοιάζει με τίποτα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα», δηλώνει ο 43χρονος Αμερικανός στο περιοδικό «Empire». Η αλήθεια είναι ότι η μείξη υπερηρωικής μυθολογίας με στοιχεία αποκρυφισμού, ανατολικών φιλοσοφιών, επικίνδυνων χωροχρονικών τερτιπιών και πρωτοποριακού σχεδιασμού είναι κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής στο πολυδιάστατο μαρβελικό σύμπαν. Αυτό όμως που εκτοξεύει αυτόματα το project σε άλλη διά­σταση είναι η επιλογή του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Doctor Strange»: Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αλλάζει το υπερηρωικό τοπίο - εικόνα 2
Η Τίλντα Σουίντον βγάζει τον Κάμπερμπατς εκτός εαυτού

Στο μυαλό του Μπένεντικτ
Ψηλός, χαρισματικός κι ερμηνευτικά συνεπής, ο Mr Sherlock-Κάμπερμπατς είναι η ιδανικότερη επιλογή για το ρόλο του Doctor Strange. Ο 40χρονος Λονδρέζος καλείται να ενσαρκώσει τον διάσημο νευροχειρουργό Στίβεν Στρέ­ιντζ, ο οποίος αποκτά ένα απαγορευτικό για το επάγγελμά του τρέμουλο στα χέρια ύστερα από ένα αυτοκινητικό ατύχημα. Καμία συμβατική ιατρική θεραπεία δεν μπορεί να γιατρέψει την αστάθεια των άνω άκρων του, με τον κορυφαίο γιατρό να εναποθέτει τις τελευταίες ελπίδες του στο μυστηριώδες καταφύγιο Κάμαρ-Ταζ στο Κατμαντού του Νεπάλ. Εκεί ο Στρέιντζ θα πρέπει να ξεχάσει την αλαζονεία και τον άκρατο ναρκισσισμό του για να καταφέρει να ανέλθει πνευματικά, ανακαλύπτοντας έτσι διαφορετικούς κόσμους και δυνάμεις που κρύβει μέσα του. Η ιστορία του Doctor Strange θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έχει ομοιότητες με αυτήν του Iron Man, αλλά οι δυο τους προσεγγίζουν την ανθρώπινη αδυναμία από τελείως διαφορετική σκοπιά.

Για την ακρίβεια, στην ταινία έχουμε μια αντανάκλαση της φιλοσοφικής δια­μάχης ανάμεσα στο δυτικό ορθολογισμό (η τεχνολογική παντοδυναμία του Iron Man) και στην ανατολίτικη πνευματικότητα (οι αστρικές διαστάσεις όπου κινείται ο Doctor Strange), διανθισμένη με μπόλικα εφέ, δράση και σασπένς. Σε αυτό το πολυσυλλεκτικό υπερηρωικό σύμπαν ο Κάμπερμπατς δοκίμασε τα όριά του. «Ο παραγωγός Κέβιν Φιγκ μου είπε ότι “δεν έχουμε υποβάλει άλλον ηθοποιό σε τέτοια σωματική και ψυχολογική δοκιμασία”. Εξέλαβα αυτήν τη δήλωση σαν μετάλλιο ανδρείας», εξομολογείται ο ίδιος.

Παρότι κρεμάστηκε ουκ ολίγες φορές από σχοινιά, προπονήθηκε εντατικά στις πολεμικές τέχνες και ακολούθησε ένα εξαντλητικό δεκατετράωρο καθημερινό πρόγραμμα γυρισμάτων, ο Άγγλος σταρ κατάφερε να αντεπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία στις απαιτητικές κινηματογραφικές προκλήσεις. Γεγονός που δικαίωσε απόλυτα την επιλογή του σκηνοθέτη Σκοτ Ντέρικσον («Ξόρκισε το Κακό») να εμμείνει στην επιλογή του Κάμπερμπατς, ακόμη και όταν αυτός πήγε την πρεμιέρα της ταινίας ένα τετράμηνο πίσω για να ερμηνεύσει τον Άμλετ στο Μπάρμπικαν του Λονδίνου! Αλλά να που ο επιμένων (κινηματογραφικά) νικά...

«Doctor Strange»: Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αλλάζει το υπερηρωικό τοπίο - εικόνα 3
Τίλντα Σουίντον και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς εξασκούν τις ενεργειακές τους ικανότητες.

Beautifully strange world
To «Doctor Strange» αποτελεί μία από τις ιδιαίτερες κομιξάδικες περιπτώσεις. Εμπνευστής του κόσμου του υπήρξε το 1963 ο Στιβ Ντίτκο, ένας παραγνωρισμένος comic book artist, ο οποίος βρίσκεται ακόμη εν ενεργεία σε ηλικία 88 χρόνων! Το εικαστικά νεωτεριστικό σύμπαν του Doctor Strange –που έμοιαζε με ανεβαστικό πολύχρωμο τριπάκι– σε συνδυασμό με τις ανατολικές φιλοσοφίες και το έντονο φλερτ του με το μεταφυσικό στοιχείο τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην αντικομφορμιστική νεολαία των ’60s, η οποία το τοποθέτησε δίπλα στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», στα βιβλία του Τόλκιν και στις μουσικές των Jefferson Airplane. Από τα ’70s μέχρι πρότινος όσοι προσπάθησαν να μεταφέρουν τις περιπέτειες του μετανοημένου νευροχειρουργού στην οθόνη –και πιστέψτε με, δεν είναι λίγοι– απέτυχαν οικτρά.

«Doctor Strange»: Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αλλάζει το υπερηρωικό τοπίο - εικόνα 4
Οι Τσιουετέλ Ετζιοφόρ και Κάμπερμπτς σε... μεταφυσική προπόνηση

Έχοντας πλέον την εμπειρία δεκάδων projects, την ευχέρεια να ρίξει μπόλικο χρήμα και την τεχνογνωσία να κάνει CGI παπάδες, η Marvel φέρνει επιτέλους στην οθόνη αυτό που πολλοί χαρακτήριζαν μη κινηματογραφίσιμο κόμικς. Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν από την αρχή το απαιτητικό περιβάλλον του «Doctor Strange». Και ακριβώς σε αυτό το σημείο ο υπεύθυνος οπτικών εφέ Στεφάν Σερετί­ («Batman Begins») και ο σκηνογράφος Τσαρλς Γουντ («Φύλακες του Γαλαξία») κόπιασαν για να φτάσουν σε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Έχοντας ως εμφανείς αναφορές τον new age κόσμο του «Matrix» –ο Σερετί έχει συμμετάσχει σε δύο ταινίες της σειράς– και τη φαντασμαγορική... ευλυγισία του «Inception», εμπλουτίζοντας επιπλέον το σκηνικό με την ψευδαισθητική λεπτομέρεια του Μάουριτς Κορνέλις Έσερ και τη σουρεαλιστική ελευθερία, παρουσιάζουν μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις που έχουμε δει στην υπερηρωική κινηματογραφική μυθολογία.

«Doctor Strange»: Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αλλάζει το υπερηρωικό τοπίο - εικόνα 5
To Λονδίνο «λυγίζει» κατά τη διάρκεια των μαχών Καλού-Κακού

Και αν μην τι άλλο, αυτό είναι ένδειξη­ τόλμης από πλευράς Marvel. Ειδικά αν ισχύει ο παραλληλισμός που κάνει ο Ντέιβιντ Έρλιχ του «Indiewire», ο οποίος ισχυρίζεται ότι «το “Doctor Strange” είναι μια ταινία για έναν πρωτοπόρο άνθρωπο που φοβάται βαθιά την αποτυχία, γεγονός που μπορεί να ιδωθεί και ως αυτοαναφορά στο στούντιο που το παράγει». Θα καταφέρει τελικά με το «Doctor Strange» η κομιξάδικη­ εταιρεία-θρύλος να υπερβεί το συμβατικό κι εμπορικά προσανατολισμένο κινηματογραφικό εαυτό της; Θα δείξει, αν και κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Περισσότερες πληροφορίες

Doctor Strange

2,5
  • Περιπέτεια
  • 2016
  • Διάρκεια: 115 '
  • Σκοτ Ντέρικσον

Ο κορυφαίος νευροχειρουργός Στίβεν Στρέιντζ τραυματίζεται σοβαρά στα χέρια εξαιτίας αυτοκινητικού ατυχήματος. Αναζητώντας θεραπεία, θα καταφύγει στο Κατμαντού και σε ένα εναλλακτικό κέντρο ανάρρωσης με πολλά θαυματουργά μυστικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.