68ο Φεστιβάλ Κανών: Κρύο, καιρός για τρίο

Συννεφιές, ψιχάλες και πτώση της θερμοκρασίας στην Κρουαζέτ, αλλά ερωτικός καύσωνας στις οθόνες του Παλέ, με το μεταμεσονύχτιο «Love» του Γκασπάρ Νοέ να δίνει μια επιπλέον διάσταση στο φεστιβαλικό σεξ.

68ο Φεστιβάλ Κανών: Κρύο, καιρός για τρίο

Συννεφιές, ψιχάλες και πτώση της θερμοκρασίας στην Κρουαζέτ, αλλά ερωτικός καύσωνας στις οθόνες του Παλέ, με το μεταμεσονύχτιο «Love» του Γκασπάρ Νοέ να δίνει μια επιπλέον διάσταση στο φεστιβαλικό σεξ.

68ο Φεστιβάλ Κανών: Κρύο, καιρός για τρίο - εικόνα 1
«Love» του προβοκάτορα Γκασπάρ Νοέ

Ουρές, ανυπομονησία και σκανδαλοθηρική διάθεση πριν, γέλια, χειροκροτήματα και μια αίσθηση «πολύ κακό για το τίποτα» μετά. Το τρισδιάστατο «Love» του προβοκάτορα Γκασπάρ Νοέ («Μη Αναστρέψιμος»), το οποίο πρωτοπροβλήθηκε χθες τα μεσάνυχτα εκτός συναγωνισμού, εξελίσσεται κατά ένα μεγάλο μέρος του σε ένα κρεβάτι, με πρωταγωνιστές τρεις όμορφους κι ερωτευμένους νέους. Ένα αγόρι που θυμάται τον έρωτα του για ένα κορίτσι και προσπαθεί να τον ξεπεράσει κάνοντας έρωτα με ένα άλλο. Γραφικό σεξ, σκληρός ρομαντισμός, λίγο χιούμορ, λίγη θλίψη και πολύ στιλ – όλα σε δόσεις που τις έχουμε ξαναπάρει σε πολύ καλύτερους συνδυασμούς. Η ταινία καταχειροκροτήθηκε βέβαια, κυρίως για τη sui generis, απενοχοποιημένη τόλμη της, αν και οι φαν του σκηνοθέτη είναι σίγουρο πως δεν θα βρουν εδώ τίποτα αληθινά σοκαριστικό.

68ο Φεστιβάλ Κανών: Κρύο, καιρός για τρίο - εικόνα 2
«Dheepan» του Ζακ Οντιάρ

Από το μέτωπο των βραβείων, Χου Χσιάο – Χσιέν και Ζακ Οντιάρ έβαλαν κι αυτή υποψηφιότητα για κάποια υψηλή διάκριση, με το «Δολοφόνο» του Κινέζου στιλίστα να εντυπωσιάζει εικαστικά, το «Dheepan» του Γάλλου auteur, όμως, να αποδεικνύεται μια πολύ πιο ουσιαστική κινηματογραφικά πρόταση. Εξελισσόμενη στην Κίνα του 9ου αιώνα, η πρώτη περιπέτεια πολεμικών τεχνών του Χου Χσιάο – Χσιέν («Η Πόλη της Θλίψης», «Κυνηγώντας το Κόκκινο Μπαλόνι») είναι μια αποστασιοποιημένη, σχεδόν αγγελοπουλική μελέτη στο θεαματικό είδος, από το οποίο ο σκηνοθέτης κρατάει την εικαστική αρτιότητά του και κάποια χαρακτηριστικά light motives.

Πίσω απ’ αυτά, όμως, δεν υπάρχει παρά ένα στεγνό, εγκεφαλικό παιχνίδι ιδεών και θεωρητικών σχημάτων, το αντίθετο δηλαδή από τη λιτή ακρίβεια που χαρακτηρίζει το σινεμά του Ζακ Οντιάρ («Προφήτης», «Σώμα με Σώμα»). Απλό, κοινωνικά προσανατολισμένο και βαθιά ανθρωποκεντρικό, το «Dheepan» του χρησιμοποιεί την ιστορία τριών προσφύγων από την Σρι Λάνκα στο Παρίσι για να μιλήσει συγκινητικά για το σύγχρονο δυτικό παράδεισο, τις έννοιες του ξένου, της βίας, της ανθρώπινης επικοινωνίας και κυρίως της οικογένειας.

Τρία εικοσιτετράωρα πριν την απονομή των κυριακάτικων βραβείων πλέον, το φεστιβάλ ετοιμάζεται για την τελική ευθεία του περιμένοντας τρεις ακόμα ταινίες: τη γαλλική «Valley of Love» του Γκιγιόμ Νικλού με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ και Ζεράρ Ντεπαρντιέ, το αγγλόφωνο «Chronic» του Μεξικανού Μισέλ Φράνκο («Μετά τη Λουτσία») με τον Τιμ Ροθ και ο σαιξπηρικός «Μάκβεθ» του Αυστραλού Τζάστιν Κέρζελ με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ. Αφού θα έχουν προβληθεί, θα επανέλθουμε αύριο με τις προβλέψεις της τελευταίας στιγμής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.