Ναζίμ Χικμέτ, ένα ολοκαύτωμα και Μπέλα Ταρ στην Πατησίων

Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ, μια ταινία σε σενάριο του Ν.Χικμέτ και οι δωρεάν προβολές δυο αριστουργημάτων του Μπέλα Ταρ ανεβάζουν τους κινηματογραφικούς ρυθμούς στο αθηναϊκό downtown.

Ναζίμ Χικμέτ, ένα ολοκαύτωμα και Μπέλα Ταρ στην Πατησίων

Ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ με θέμα ένα άγνωστο στο κοινό ιστορικό γεγονός της Κατοχής, ένα πολιτικοκοινωνικό δράμα του 1957 σε σενάριο του σπουδαίου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και οι δωρεάν προβολές δυο αριστουργημάτων του Μπέλα Ταρ ανεβάζουν τους κινηματογραφικούς ρυθμούς στους κινηματογράφους Αλκυονίς και Studio New Star Art Cinema της Πατησίων.

Η «Παράδοξη Πατρίδα» είναι μια ταινία-ντοκουμέντο για το Ολοκαύτωμα των Πύργων με πρωταγωνιστή τον 80χρονο σήμερα Στάθη Χαϊτίδη, ο οποίος τον Απρίλιο του 1944 σε ηλικία 8 ετών είδε τους Ναζί να ξεκληρίζουν την οικογένειά του (Βραβείο Κοινού στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης). Επιπλέον, το σοβιετικό κοινωνικό δράμα «Δυο Παιδιά της Γειτονιάς» σε σενάριο Ναζίμ Χικμέτ μας αποκαλύπτει μια σχετικά άγνωστη πτυχή του Τούρκου ποιητή που σημάδεψε τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα με τα γραπτά του.

Τέλος, η παρουσίαση του βιβλίου «Πόλεμος και Πόλεμος» του Λάσλο Κρασναχορκάι τη Δευτέρα 27/4 στις 7 μ.μ. (μτφρ. Ιωάννα Αβραμίδου, εκδ. Πόλις), μόνιμου σεναριογράφου του Μπέλα Ταρ δίνει την ευκαιρία να (ξανα)δούμε τα αριστουργηματικά φιλμ του Ούγγρου βιρτουόζου «Αρμονίες του Βερχμάιστερ» (8.30 μ.μ.) και «Κολαστήριο» (11 μ.μ.) με ελεύθερη είσοδο στην Αλκυονίδα. Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσουν η μεταφράστρια του βιβλίου, η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο κριτικός του «α» Γιάγκος Αντίοχος.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του ελληνικού ντοκιμαντέρ «Παράδοξη Πατρίδα»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.