Οι 10 καλύτερες κωμωδίες του 21ου αιώνα σύμφωνα με το BFI

Η λίστα του British Film Institute έχει ενδιαφέρον «ανασύροντας» επιλογές έξω από τα προβλεπόμενα.

Οι 10 καλύτερες κωμωδίες του 21ου αιώνα σύμφωνα με το BFI

Η λίστα του British Film Institute έχει ενδιαφέρον «ανασύροντας» επιλογές έξω από τα προβλεπόμενα.

Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο

«Songs from the Second Floor» (2000)
Σκηνοθεσία Ρόι Άντερσον, με τους: Λαρς Νορντθ, Στέφαν Λάρσον, Τόμι Γιόχανσον

Σουρεαλιστικά τοπία παραλόγου σε μια ταινία που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών και μας σύστησε τον ιδιοσυγκρασιακό Σουηδό δημιουργό. Πλάνα σεκάνς μιας ομοιόμορφης παράδοξης αισθητικής, υποδηλώνουν το χάος και την αποξένωση της μεγαλούπολης, ενώ η εικαστική σύνθεσή τους παραπέμπει σε σκηνές «αποκάλυψης».

Θέλω Και Τη Μαμά Σου

«Y Tu Mama Tabien» (2001) Σκηνοθεσία Αλφόνσο Κουαρόν, με τους: Μαριμπέλ Βερντού, Γκαέλ Γκαρσία Μπενράλ, Ντιέγκο Λούνα

Ο Αλφόνσο Κουαρόν επιστρέφει στην πατρίδα του το Μεξικό με ένα road movie με έντονο ερωτικό χαρακτήρα, για να ανακαλύψει τη χάρη μιας πιο απλής γραφής, στα όρια του «Δόγμα ’95». Χιούμορ και μελαγχολία σε μια έντονα ερωτική ταινία. Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Οικογένεια Τένενμπαουμ

«The Royal Tenenbaums» (2001) Σκηνοθεσία Γουές Άντερσον, με τους: Τζιν Χάκμαν, Αντζέλικα Χιούστον, Γκουινέθ Πάλτροου, Όουεν Γουίλσον, Μπιλ Μάρεϊ, Ντάνι Γκλόβερ, Λουκ Γουίλσον

Μια δοσμένη με εξαιρετικό χαμηλότονο χιούμορ, πνεύμα, ειρωνεία, ευρηματικότητα και έξυπνους διαλόγους, εκκεντρική και σοφιστικέ κωμωδία.

Το Ξύσιμο Των Νεκρών

(«Shaun of the Dead») 2004 Σκηνοθεσία Έντγκαρ Ράιτ, με τους Σάιμον Πέγκ, Νικ Φροστ, Κέιτ Άσφιλντ
Σε καθηλώνει στην καρέκλα σχεδόν από την αρχή. Αποφεύγει στα μέτρα του δυνατού τις σπλατεριές, αν και απευθύνεται πάντα στους φαν των ταινιών με ζόμπι. Μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ.

Η Συμμορία Των Τσεκουριών

«Kung Fu Hustle» (2004)
Σκηνοθεσία Στίβεν Τσόου, με τους Στίβεν Τσόου, Wah Yuen, Qiu Yuen

Ένα πέρα για πέρα απολαυστικό «καρτούν» πολεμικών τεχνών, με εξωφρενικά κατορθώματα, άψογα χορογραφημένη δράση και μια παρωδία του «Matrix». Από τις ταινίες που καθαρίζουν το μυαλό σου χωρίς να σε κάνουν να ντρέπεσαι....

Offside

(2006) Σκηνοθεσία Τζαφάρ Παναχί, με τους: Σίμα Μομπάρακ-Σάχι, Σαγιεστέ Ιρανί, Σαφάρ Σαμαντάρ

Εμπνευσμένο καθρέφτισμα των παραμέτρων της υποδεέστερης θέσης της γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν . Χωρίς τις τυμπανοκρουσίες ενός κοινωνικού μανιφέστου, αλλά βασισμένο στο χιούμορ και στον τσαμπουκά της νέας γενιάς. Αργυρή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Borat

(2006) Σκηνοθεσία Λάρι Τσαρλς, με τους: Σάσα Μπάρον Κοέν, Πάμελα Άντερσον, Κεν Νταβίτιαν

Τα καμώματα του δεύτερου χαρακτήρα από το «Da Ali G Show», ο οποίος ζωντανεύει κινηματογραφικά, έχουν τη σουρεαλιστική αυθάδεια και τον αναρχικό χαρακτήρα των αδερφών Μαρξ, ακόμα κι όταν ο σατιρικός τους στόχος είναι εύκολος..

Four Lions

2010 Σκηνοθεσία Chris Morris, με τους Riz Ahmed, Arsher Ali,Nigel Lindsay, Kayvan Novak,Adeel Akhtar

Φλεγματικό χιούμορ και αιχμηρή σάτιρα εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση με τη φονταμενταλιστική ισλαμική κουλτούρα και την συγκαλυμμένα σνομπ υποκρισία των βρετανών πολιτικών να δέχονται τα περισσότερα πυρά. Πίσω όμως από το φαινομενικά αδιαπέραστο κωμικό πέπλο τους, οι «Τέσσερις Λέοντες» ουσιαστικά διερευνούν τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν έναν μάρτυρα από έναν ηλίθιο- αν αυτά υπάρχουν.

Banksy. Η Τέχνη Στο Δρόμο

«Exit through the Gift Shop» (2010)
Σκηνοθεσία Banksy

Υποψήφιο για Όσκαρ (ψευδο)ντοκιμαντέρ που διασκεδάζει σχολιάζοντας σαρκαστικά την εφήμερη (;) αξία της pop art. Γεμάτο κωμικά σχόλια κι ευφυείς σινε-παγίδες, θέτει ερωτήματα τα οποία η μεταμοντέρνα καλλιτεχνική καθημερινότητα αλλά και το ίδιο το σινεμά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να απαντήσουν.

Frances Ha

(2012)
Σκηνοθεσία Νόα Μπάουμπαχ, με τους με τους: Γκρέτα Γκέργουιγκ, Μίκι Σάμερ, Άνταμ Ντράιβερ

Το «Frances Ha» δανείζεται την αφηγηματική ελευθερία της γαλλικής νουβέλ βαγκ, τους casual διαλόγους του αυτοβιογραφικού αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά και τα τικ της σωματικής κωμωδίας, που έρχονται κατευθείαν από το βωβό κινηματογράφο, για να περιγράψει με αφοπλιστική απλότητα τη γενιά των αυριανών τριαντάρηδων, με μια καθηλωτική Γκρέτα Γκέργουιγκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.