The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε!

Η σειρά ταινιών που έβαλε τη δυστοπική νεανική λογοτεχνία σε τροχιά κινηματογραφικού θριάμβου επιστρέφει με το πρώτο κεφάλαιο του εκρηκτικού της φινάλε την επόμενη εβδομάδα στις αίθουσες. Να γιατί δεν πρέπει να το χάσετε.

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε!

Η σειρά ταινιών που έβαλε τη δυστοπική νεανική λογοτεχνία σε τροχιά κινηματογραφικού θριάμβου επιστρέφει με το πρώτο κεφάλαιο του εκρηκτικού της φινάλε την επόμενη εβδομάδα στις αίθουσες. To «Επανάσταση, Μέρος 1ο» μας μεταφέρει από την αιματοβαμμένη hi tech αρένα των Αγώνων Πείνας στην υπόγεια Περιοχή 13, όπου φωλιάζει η αντίσταση ενάντια στην ολοκληρωτική εξουσία της Κάπιτολ, με την 24χρονη Τζένιφερ Λόρενς φυσική ηγέτιδα του υπερεπιτυχημένου franchise για ακόμη μία φορά.

Pop culture

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 1

Προπαγάνδα υψηλής αισθητικής
Μπορεί η τριλογία των «Αγώνων Πείνας» της Σούζαν Κόλινς να πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, όμως η σειρά ταινιών που τη μετέφερε στην οθόνη είναι αυτή που εκτόξευσε το μύθο του «Hunger Games» στο γαλαξία της ποπ κουλτούρας. Μάλιστα η καμπάνια της νέας ταινίας, που χρησιμοποίησε πειραγμένες προπαγανδιστικές φωτογραφίες και viral βίντεο, πέρασε το ποπ στάτους της σειράς σε νέο αισθητικό επίπεδο. Το συναρπαστικό κινηματογραφικό σύμπαν της νεανικής περιπέτειας έχει ήδη ανακυρηχθεί στον δυστοπικό διάδοχο του Χάρι Πότερ.

Τζένιφερ Λόρενς

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 2

Η καλύτερη ηθοποιός της γενιάς της
Διαθέτοντας τραχύ σεξαπίλ και αυθεντικό ταλέντο, η 24χρονη Αμερικανίδα εκφράζει ιδανικά την αγριάδα μιας νεολαίας που γνωρίζει ότι το μέλλον δεν διαγράφεται και τόσο ευοίωνο. Από την εμφάνισή της στο πρώτο «Hunger Games» ως Κάτνις, η οσκαρική Τζένιφερ απαρνήθηκε το ρόλο της κούκλας στάρλετ, αποδεικνύοντας με την ερμηνεία της ότι είναι η κορυφαία ηθοποιός της γενιάς της.

Tour στην περιοχή 13

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 3

Μες στις υπόγειες κινηματογραφικές στοές
Οι πάντες πίστευαν ότι καταστράφηκε μετά την εξέγερσή της ενάντια στην εξουσία της Κάπιτολ. Κι όμως… Κάτω από την επιφάνεια της Γης πλέον, η Περιοχή 13 αποτελεί το προπύργιο της αντίστασης των λαών της Πάνεμ. Εκεί θα βρεθεί και η Κάτνις μετά το εντυπωσιακό φινάλε των τελευταίων Αγώνων Πείνας για να γίνει το σύμβολο της επανάστασης.

Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 4

Το επαναστατημένο ρέκβιεμ
Το προγραμματισμένο γύρισμα της Δευτέρας 3/2/2014 δεν έγινε ποτέ. Την προηγούμενη ημέρα ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν είχε αφήσει την τελευταία του πνοή σε διαμέρισμα του Μανχάταν εξαιτίας θανατηφόρας μείξης ναρκωτικών ουσιών. Το «Επανάσταση, Μέρος 1ο» είναι η τελευταία μας ευκαιρία να θαυμάσουμε το σπάνιο ταλέντο του στην οθόνη, αφού ο 46χρονος σταρ πρόλαβε να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πριν από το θάνατό του.

Επιστροφή στην Κάπιτολ

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 5

Η θολή λάμψη της εξουσίας
Η απεικόνιση της πλούσιας πρωτεύουσας της Πάνεμ (δυστοπική βερσιόν της Αμερικής) στην οθόνη αποτέλεσε σίγουρα την πιο εμπνευσμένη εικαστική σύλληψη στην κινηματογραφική μεταφορά των «Αγώνων Πείνας». Το απαστράπτον κιτς της Κάπιτολ, που αντανακλά τον εξοργιστικό πλουτισμό μιας εγκεφαλικά νεκρής ελίτ, έχει εκτός από αλληγορική σημασία και μια «πειραγμένη» φουτουριστική αισθητική που σπάνια συναντάς στο Χόλιγουντ.

Νέοι επαναστάτες

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 6

Η μοδάτη εξέγερση της Πάνεμ
Στην Περιοχή 13, όπου μεταφέρεται πλέον η δράση, θα συναντήσουμε παλιούς γνώριμους όπως τον Γκέιλ, παιδικό φίλο της Κάτνις, τον εκπαιδευτή Χέιμιτς, τη φαντεζί στιλίστρια Έφι αλλά και τη σκληροτράχηλη πολεμίστρια Κρεσίντα (Νάταλι Ντόρμερ) με το μοντέρνο κούρεμα και το ψαρωτικό τατουάζ στο κεφάλι, η οποία ηγείται του αντάρτικου. Η μιλιταριστική αισθητική της ταινίας αναμένεται να δημιουργήσει νεανικό στιλιστικό παροξυσμό.

Σούπερ σάουντρακ

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 7

Πρωτοκλασάτα ονόματα σε μουσικό αντάρτικο
Η λίστα με τα ονόματα που συμπληρώνουν το σάουντρακ της νέας περιπέτειας του «Hunger Games» επιβεβαιώνουν την περίοπτη θέση που έχει η σειρά ταινιών στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα. Από τους πάπες της ηλεκτρονικής μουσικής Chemical Brothers, την αβανγκάρντ ντίβα Γκρέις Τζόουνς, τη Νεοζηλανδή art pop τραγουδίστρια Lorde και τον εμβληματικό αναμορφωτή της hip hop Κάνιε Γουέστ, το άλμπουμ είναι επαναστατημένα καυτό.

Ντόναλντ Σάδερλαντ

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 8

Ένας βιρτουόζος σε τυραννικό κρεσέντο
Μπορεί ο Καναδός σταρ να πλησιάζει τα 80, παραμένει­ όμως ένας από τους κορυφαίους ρολίστες του σύγχρονου σινεμά και η δεξιοτεχνική ενσάρκωση του πρόεδρου Σνόου στο «Hunger Games» απλώς το επαληθεύει. Δεσποτικός, αδιόρατα επιβλητικός και υποβλητικά φοβιστικός, ο Σάδερλαντ αποδεικνύει ότι είναι one of a kind.

Τζος Χάτσερσον

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 9

Παγιδευμένος στην Κάπιτολ
Η αλήθεια είναι ότι ο 22χρονος Αμερικανός ήταν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για την παραγωγή. Χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, βρέθηκε να συμπρωταγωνιστεί με την Τζένιφερ Λόρενς, αποδεικνύοντας τελικά ότι μπορεί να σηκώσει το ερμηνευτικό βάρος. Τώρα βρίσκεται αιχμάλωτος του προέδρου Σνόου στην Κάπιτολ, ο οποίος θέλει να τον μετατρέψει σε αντεπαναστατική τηλεοπτική μαριονέτα. Την ίδια στιγμή η Κάτνις οργανώνει σχέδιο απόδρασης...

Φράνσις Λόρενς

The Hunger Games: Επανάσταση, Μέρος 1ο: 10 λόγοι για να ξεσηκωθούμε! - εικόνα 10

Ο άνθρωπος πίσω από την επανάσταση
Ο πρώην βιντεοκλιπάς σκηνοθέτης του «Ζωντανού Θρύλου» επιλέχτηκε εκτάκτως να σκηνοθετήσει την προηγούμενη ταινία της σειράς «Φωτιά» και αντικατέστησε τον Γκάρι Ρος, ο οποίος είχε καλλιτεχνικές διαφωνίες. Ο Φράνσις Λόρενς (δεξιά στη φωτό) έπιασε την ευκαιρία απ' τα μαλλιά λαο παρέδωσε τελικά μια φαντασμαγορική περιπέτεια που δεν στραγγάλιζε τη μυθοπλασία. Τώρα ο 43χρονος σκηνοθέτης είναι έτοιμος για επανάσταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.