Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας στο Τριανόν

Μία εβδομάδα γεμάτη συγκινήσεις... μικρού μήκους υπόσχεται στην αθηναϊκή του επίσκεψη το 37ο Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο παρουσιάζει στην αίθουσα του Τριανόν το πλήρες ελληνικό πρόγραμμά του, τα βραβεία του διεθνούς τμήματος κι ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στις «μικρές» πολωνικές ταινίες.

Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας στο Τριανόν

Μία εβδομάδα γεμάτη συγκινήσεις... μικρού μήκους υπόσχεται στην αθηναϊκή του επίσκεψη το 37ο Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο παρουσιάζει στην αίθουσα του Τριανόν το πλήρες ελληνικό πρόγραμμά του, τα βραβεία του διεθνούς τμήματος κι ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στις «μικρές» πολωνικές ταινίες.

Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας στο Τριανόν - εικόνα 1

Ήταν ακόμη μία πολλά υποσχόμενη χρονιά για το μέλλον του ελληνικού σινεμά και την επίσημη πασαρέλα του – το φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών της Δράμας, το οποίο συμπλήρωσε τον προηγούμενο μήνα τα 37 χρόνια ζωής, 20 εκ των οποίων είναι πλέον και διεθνές. Από τις συνολικά 165 ελληνικές ταινίες που υποβλήθηκαν 38 διεκδίκησαν τα βραβεία του θεσμού, κινηματογραφικές προτάσεις διαφορετικής αισθητικής, που στην πλειονότητά τους προσπαθούν να περιγράψουν έναν κόσμο στα πρόθυρα μεγάλης αλλαγής.
Επώδυνης, αναγκαστικής, ανεπιθύμητης ή αναζωογονητικής, προς το καλύτερο, προς το χειρότερο ή προς το άγνωστο. Ανεξάρτητες παραγωγές και μυθοπλασίες οι περισσότερες, αντανακλούν στις εικόνες τους μια Ελλάδα όπου οικογενειακοί και κοινωνικοί θεσμοί διαλύονται, ενώ οι παραδοσιακές αξίες καταρρέουν αφήνοντας ελάχιστο χώρο για χιούμορ ή θετικούς, αισιόδοξους ήρωες.

Τα καλύτερα του Φεστιβάλ Δράμας στο Τριανόν - εικόνα 2

Αυτό το κλίμα, άλλωστε, προσπάθησε να αποδώσει και η απονομή του Χρυσού Διονύσου στην πτυχιακή «Προσευχή» του πρωτοεμφανιζόμενου Θανάση Νεοφώτιστου, για ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα που αγγίζει τη νέα γενιά: το σχολικό bullying. Μια επιλογή που παράλληλα ενίσχυσε την «ελληνοκεντρική» κινηματογραφική λογική, περιορίζοντας σε ελάσσονες διακρίσεις (το γαλλόφωνο, βραβευμένο στο Τορόντο «A Single Body» του Σωτήρη Δουνούκου, το «The Immortalizer» του Κύπριου Μάριου Πιπερίδη που απέσπασε δίκαια το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) ή και σε πλήρη περιφρόνηση («Ναύτης» του Γαβριήλ Τζάφκα) σαφώς καλύτερες ταινίες, γυρισμένες στο εξωτερικό από ­Έλληνες σκηνοθέτες.
Στο Τριανόν της οδού Κορδιγκτώνος θα φιλοξενηθούν από απόψε Πέμπτη 23/10 μέχρι και την Τετάρτη 29/10 όλες οι ταινίες του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, με τις βραβευμένες να προβάλλονται δύο φορές, στην αρχή και στη λήξη της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους θα ανακαλύψετε πολλά μικρά διαμαντάκια, μη χάσετε όμως τα «Τρεις Αυγουλιέρες, Παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά (Αργυρός Διόνυσος), «Maasai» του Χάρη Λαγκούση (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη), «Jennings Lodge» της Αλίκης Σούμα (βραβείο σπουδαστικής ταινίας), «ΙΙ» του Ευθύμη Κόσεμουντ Σανίδη (καλύτερη ταινία στις Νύχτες Πρεμιέρας) και τα κινούμενα σχέδια «Drag me: An Urban Music Tale» του Νίκου Κέλλη (βραβείο animation) και «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη.
Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ακόμη τις ταινίες που απέσπασαν τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστκού Τμήματος –ανάμεσά τους και ο μεγάλος νικητής «Λίγο Φως» του Πορτογάλου Αντρέ Μάρκες– καθώς κι ένα ειδικό αφιέρωμα στο πολωνικό σινεμά με 18 φιλμ μικρού μήκους διαφορετικού στιλ και γραφής, από ντοκιμαντέρ και animations μέχρι δραματικές ή ανάλαφρες μυθοπλασίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.