Η Ζωή Είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά

3

Έξι βραβεία Γκόγια για ένα feelgood, αισιόδοξα νοσταλγικό road movie που βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Η Ζωή Είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά

Το 1966, ένας Ισπανός δάσκαλος ξεκινά οδηγώντας από την Καστίλλη για την Αλμερία της Ανδαλουσίας με σκοπό να μιλήσει στον Τζον Λένον, ο οποίος γύριζε εκεί μια ταινία. Στο δρόμο θα συναντήσει ένα νεαρό κορίτσι και λίγο αργότερα ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, τα οποία για διαφορετικούς λόγους θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους. Έξι βραβεία Γκόγια για ένα feelgood, αισιόδοξα νοσταλγικό road movie που βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Η Ζωή Είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά - εικόνα 1

«Life is easy with eyes closed». Η ζωή δεν είναι φυσικά ωραία, αλλά (απατηλά) εύκολη όταν τη ζεις με τα μάτια κλειστά, όπως διατείνεται ο Τζον Λένον στο «Strawberry fields forever». Ο διάσημος μουσικός όχι μόνον εμπνέει τον τίτλο, αλλά είναι και ο αόρατος πρωταγωνιστής της τελευταίας ταινίας του Δαβίδ Τρουέμπα, βασισμένης σε μια αληθινή ιστορία του 1966. Τότε που ο αντισυμβατικός Beatle, δοκιμάζοντας ανάμεσα σε άλλα και καριέρα ηθοποιού, μεταβαίνει στην Αλμερία της Ισπανίας για να γυρίσει την αντιπολεμική κωμωδία «Πώς Κέρδισα τον ­Πόλεμο» του Ρίτσαρντ Λέστερ.
Ο Αντόνιο, καθηγητής αγγλικών σε σχολείο της Αλμπαθέτε, αποφασίζει να τον βρει και να του μιλήσει, ξεκινώντας οδικώς από την Καστίλη για την Ανδαλουσία. Στο δρόμο θα συναντήσει ένα νεαρό­ κορίτσι και λίγο αργότερα ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, τα οποία για διαφορετικούς λόγους επιχειρούν να δραπετεύσουν από την οικογένειά τους.

Η Ζωή Είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά - εικόνα 2

Στη φόρμα ενός ανάλαφρου road movie, ο σκηνοθέτης των «Στρατιωτών της Σαλαμίνας» επιστρέφει στην Ισπανία της δεκαετίας του ’60, την οποία απλώνει ως φόντο της νοσταλγικής διαδρομής του. Έτσι, ενώ στο πρώτο­ επίπεδο παρακολουθούμε τη θαρραλέα προσπάθεια τριών δια­φορετικών χαρακτήρων να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους (να πάψουν δηλαδή να τη ζουν με τα μάτια κλειστά), στο βάθος πεδίου­ μια ολόκληρη χώρα επιχειρεί δειλά και αθόρυβα κάτι παρόμοιο, όμηρος του φόβου, της βίας κι ενός απάνθρωπου δικτατορικού καθεστώτος.
Διακριτικά ο Τρουέμπα ισορροπεί το κινηματογραφικό ενδιαφέρον του ανάμεσα στο προσωπικό και το ιστορικό δράμα, προκρίνοντας μια χιουμοριστική, καλόκαρδη προσέγγιση που δεν φοβάται το συναίσθημα ή μια προβλέψιμη σεναριακή λύση. Χειρίζεται αυτές τις ευκολίες επιδέξια, ολοκληρώνει το ταξίδι με ένα βελούδινο φινάλε και διαθέτει ένα χαρισματικό πρωταγωνιστή, τον αλμοδοβαρικό Χαβιέρ Καμάρα του «Μίλα της». Η επιβράβευση έρχεται με μια μεγάλη εμπορική επιτυχία κι έξι Βραβεία Γκόγια (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, αντρικού ρόλου, νέας ηθοποιού και μουσικής για το ατμοσφαιρικό σκορ του θρυλικού Πατ Μέθενι).

Ισπανία. 2013. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ζωή Είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά

Vivir Es Facil con los Ojos Cerrados
3
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 108 '
  • Δαβίδ Τρουέμπα

Το 1966, ένας Ισπανός δάσκαλος ξεκινά οδηγώντας από την Καστίλλη για την Αλμερία της Ανδαλουσίας με σκοπό να μιλήσει στον Τζον Λένον, ο οποίος γυρίζει εκεί μια ταινία. Στο δρόμο θα συναντήσει ένα νεαρό κορίτσι και λίγο αργότερα ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, τα οποία για διαφορετικούς λόγους θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.