Μεγαλώνοντας

3

Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πείραμα και μια τρυφερή, ανέμελη, αν και «εξωραϊσμένη» ταινία ενηλικίωσης που βραβεύτηκε στο Βερολίνο και σίγουρα θα φτάσει ως τα επόμενα Όσκαρ.

Μεγαλώνοντας

Από την αρχή του σχολείου ως το κολέγιο, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν τα Μεσάνυχτα») κινηματογραφεί σε πραγματικό χρόνο μια δωδεκαετία από τη ζωή ενός αγοριού που μεγαλώνει στο Τέξας με τη χωρισμένη μητέρα και τη μικρότερη αδελφή του. Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πείραμα και μια τρυφερή, ανέμελη, αν και «εξωραϊσμένη» ταινία ενηλικίωσης που βραβεύτηκε στο Βερολίνο και σίγουρα θα φτάσει ως τα επόμενα Όσκαρ.

Μεγαλώνοντας - εικόνα 1

Γυρισμένο μόλις σε 39 ημέρες, αλλά ταυτόχρονα σε διάρκεια 12 ολόκληρων χρόνων, το «Μεγαλώνοντας» είναι μια sui generis ταινία ενηλικίωσης που συνδυάζει με πρωτότυπο τρόπο μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, αληθινούς χαρακτήρες και κατασκευασμένους ρόλους. ­Κινηματογραφικό «ξαδερφάκι» της τριλογίας «Πριν το Ξημέρωμα» - «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» - «Πριν τα Μεσάνυχτα», όπου παρακολουθούμε τη σχέση των Τζέσι και Σελίν να εξελίσσεται σε «πραγματικό» χρόνο, η τελευταία ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ χτίζεται πάνω στην ίδια προβληματική, αλλά με μια διαφορετική αφηγηματική τακτική. Ενώ κάθε ταινία της τριλογίας διαδραματίζεται μόνο σε λίγες ώρες και σκηνοθετείται με μεγάλες σεκάνς, το «Μεγαλώνοντας» απλώνεται χρονικά και δομείται πάνω σε επεισόδια σύντομης διάρκειας. Αποκτά έτσι τη μορφή μιας ιδιόμορφης οικογενειακής saga, στο κέντρο της οποίας στέκεται ο νεαρός Μέισον.
Τον πρωτοσυναντάμε στο ξεκίνημα της σχολικής του ζωής σε μια πόλη του Τέξας, όπου μεγαλώνει μαζί με τη χωρισμένη μητέρα του και τη μικρότερη αδερφή του. Οι αραιές επισκέψεις του μποέμ, εξωστρεφούς και… ορκισμένου εχθρού του Τζορτζ­ Μπους πατέρα του τον απομακρύνουν για λίγο από την τακτοποιημένη πραγματικότητα, η οποία αρχίζει να γίνεται ασφυκτική όταν η μητέρα του αποφασίζει να παντρευτεί έναν καθηγητή κολεγίου με δύο παιδιά, αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς και προβλήματα αλκοολισμού.

Μεγαλώνοντας - εικόνα 2

Μικρές και μεγάλες συγκρούσεις, ξένοιαστες στιγμές, σύντομες γνωριμίες, ανέμελες συζητήσεις και χαριτωμένα ενσταντανέ συγκροτούν ένα μωσαϊκό γεγονότων –ζωντανό άλμπουμ ζωής–, το οποίο προσπαθεί συγκινητικά να αγκαλιάσει το γλυκό­πικρο πέρασμα του χρόνου. Cool σαν τον πρωταγωνιστή του, ο Λινκλέιτερ το συμπληρώνει χωρίς μελοδραματισμούς κι εξάρσεις, κρύβοντας το σημαντικό πίσω από το ασήμαντο και το αληθινά σοβαρό μέσα στο καθημερινά οικείο. Αυτό από τη μία ποτίζει την ταινία με ένα διασκεδαστικό άρωμα και μια χαλαρή αισιοδοξία (τίποτα τρομερό και ανεπανόρθωτο δεν συμβαίνει πραγματικά) και από την άλλη την εμποδίζει να περπατήσει (και) στη σκοτεινή πλευρά, εκεί όπου οι επιθυμίες παίρνουν επικίνδυνη όψη και τα αισθήματα δεν είναι πάντα καλοπροαίρετα.
Η σεξουαλική­ ενηλικίωση του Μέισον, π.χ., περιγράφεται μάλλον γραφικά, ενώ όλοι οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες δεν έχουν σχεδόν το παραμικρό ηθικό ψεγάδι. Το «Μεγαλώνοντας» όμως δεν θέλει να είναι ένα αυστηρά ρεαλιστικό, σκληρό ψυχογράφημα. Εσκεμμένα επιλέγει τη φωτεινή –αλλά όχι ροζ– εικόνα της ζωής, διηθεί μέσα από χιουμοριστικό κόσκινο το καθημερινό άχθος και καθώς κοιτάζει τους ήρωες στα μάτια, κλέβει εικόνες μιας Αμερικής που δοκιμάζεται στο πέρασμα του χρόνου μαζί τους. Γι’ αυτό κερδίζει το στοίχημα και συγκινεί τελικά τον θεατή και όχι μόνο. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, απρόσμενη εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ και πλώρη για τα επερχόμενα Όσκαρ.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 165΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Μεγαλώνοντας

Boyhood
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 165 '
  • Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Από την αρχή του σχολείου ως αυτή του κολεγίου, δώδεκα χρόνια από τη ζωή του Μέισον, ενός αγοριού που μεγαλώνει στο Τέξας με τη χωρισμένη μητέρα του και τη μικρότερη αδελφή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.