Ξαναδιαβάζοντας το φιλμ νουάρ

Στο εύστοχο και απολαυστικά γραμμένο «Στις ομίχλες του νουάρ» ο κριτικός Αλέξης Δερμεντζόγλου αναζητά τη σχέση του σκοτεινού χολιγουντιανού crime thriller με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Ξαναδιαβάζοντας το φιλμ νουάρ

Στο εύστοχο και απολαυστικά γραμμένο «Στις ομίχλες του νουάρ» ο κριτικός Αλέξης Δερμεντζόγλου αναζητά τη σχέση του σκοτεινού χολιγουντιανού crime thriller με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Ξαναδιαβάζοντας το φιλμ νουάρ - εικόνα 1
«Double Idemnity»

Ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες κριτικούς, γνωστός για τις διεισδυτικές και κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκές κινηματογραφικές προσεγγίσεις του, μας προσκαλεί σε ένα γεμάτο στιλάτες απολαύσεις, αλλά και οδυνηρές αλήθειες ταξίδι στον κόσμο του κινηματογραφικού εγκλήματος. «Γυρίζοντας στο παρελθόν, είδα με κατάπληξη πως, επειδή βέβαια και η ανθρώπινη σκέψη είναι πεπερασμένη, τα ‘είπε’ όλα το νουάρ. Κι όταν γράφω νουάρ, εννοώ το ένα και μοναδικό, το καθαρόαιμο, το ασπρόμαυρο, το αμερικανικό, αυτό του ’30, ’40 και ’50», γράφει ο ίδιος στην εισαγωγή του τελευταίου βιβλίου του, το οποίο προσπαθεί να (ξανα)δει γνωστές και αγαπημένες μας κινηματογραφικές εικόνες από μια ασυνήθιστη, αλλά απόλυτα ταιριαστή με τους καιρούς μας οπτική. Το «Στις ομίχλες του νουάρ» (από το Κέντρο Ερευνών και Μελετών για το Σινεμά και τις εκδόσεις Ερωδιός) προσεγγίζει αισθητικά, πολιτικά και κοινωνικά πολλά από τα κορυφαία crime thrillers της χρυσής χολιγουντιανής εποχής, επανεκτιμά την αξία τους, αναζητά τις κρυφές αλληγορίες τους και τα προσγειώνει στην πραγματικότητα του σήμερα, η σκοτεινή πλευρά της οποίας «είχε καταγραφεί στην οθόνη δεκαετίες πριν». Με έναν εύστοχο πρόλογο από τον Δημήτρη Κολιοδήμο και πλήρη λίστα των κλασικών αμερικανικών φιλμ νουάρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.