Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς

Σε διψήφιο αριθμό ανέρχονται οι εγχώριες παραγωγές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο του post production, φτιάχνοντας­ ένα χορταστικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα για τη σεζόν 2014-15. 

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς

Σε διψήφιο αριθμό ανέρχονται οι εγχώριες παραγωγές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στο στάδιο του post production, φτιάχνοντας­ ένα χορταστικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα για τη σεζόν 2014-15. Το ελληνικό σινεμά βάζει τα καλά του, λοιπόν, ­περιμένοντας ακόμη μερικές εβδομάδες για να σηκώσει επίσημα την αυλαία της ετήσιας «παράστασής» του.

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς - εικόνα 1
«Lobster»

Ετερόκλητο και πλούσιο είναι το ελληνικό πρόγραμμα που θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στις αίθουσες. Περισσότερες από συνολικά δεκαπέντε ταινίες θα προσπαθήσουν για άλλη μία χρονιά να ενδυναμώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης ντόπιων δημιουργών και θεατών σπάζοντας χρόνιες προκαταλήψεις και αγκυλώσεις. Γιατί μόνο ως θετικό­ μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος το γεγονός ότι η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη έχασε την πρωτιά στο ελληνικό box office την προηγούμενη χρονιά για μερικές χιλιάδες εισιτήρια αλλά και ότι το προπέρσινο «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη ήταν μία από τις ελάχιστες ταινίες (ελληνικές και ξένες) που έσπασαν το φράγμα του μισού εκατομμυρίου εισιτηρίων μέσα στο προβληματικό οικονομικό σκηνικό της τελευταίας πενταετίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι αποκαλούμενες καλλιτεχνικές ταινίες που σκίζουν στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού κινούνται σε χαμηλές εισπρακτικές πτήσεις, αδυνατώντας να ανοίξουν τον κύκλο θεατών τους πέρα από τον αθηναϊκό σινεφίλ πυρήνα των 10.000-15.000 εισιτηρίων. Μακάρι, λοιπόν, η φετινή σεζόν να λειτουργήσει εξισορροπητικά ανάμεσα στο μεγάλο κενό που υπάρχει ανάμεσα στο εμπορικό και το καλλιτεχνικό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Είναι «περίεργοι» αυτοί οι Έλληνες

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς - εικόνα 2
«Xenia»

Μπορεί η γενικευτική ταμπέλα του Greek Weird Wave να είναι αμφισβητούμενη, όμως οι ντόπιοι κινηματογραφιστές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για άλλους λόγους πραγματικά… αλλόκοτοι. Διότι το «weird» είναι το πώς με ελάχιστη κρατική υποστήριξη και μέσα συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα («Στρέλλα»), το συγκινητικό road movie δύο αδερφών αλβανικής καταγωγής από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη προς αναζήτηση του βιολογικού τους πατέρα, που έκανε πρεμιέρα στις περασμένες Κάνες κι έχει ήδη κλείσει διανομή –εκτός από τη Γαλλία όπου προβλήθηκε ήδη– σε Αμερική, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και άλλες χώρες. Το φιλμ κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 2/10 ανοίγοντας με το δεξί τη σεζόν για το ελληνικό σινεμά.

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς - εικόνα 3
«Νορβηγία»

Μετά το επιτυχημένο του ντεμπούτο­ «Χώρα Προέλευσης», ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει με το «A Blast», ένα βίαια ειλικρινές μανιφέστο της επαναστατημένης Μαρίας, την οποία υποδύεται η Αγγελική Παπούλια («Κυνόδοντας»). Μάλιστα, σε λίγες ημέρες η ταινία θα βρεθεί στο ιστορικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο (6-16/8), ελπίζοντας σε άλλη μία διάκριση για το ελληνικό σινεμά. Επίσης, ο Γιάννης Βεσλεμές βρέθηκε πρόσφατα στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι αποσπώντας θετικά σχόλια για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «Νορβηγία», ένα ρομαντικό μετα-βαμπιρικό φιλμ σε μια εναλλακτική Αθήνα του 1984.

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς - εικόνα 4
«Στο Λύκο»

Από την Τσεχία ταξιδεύουμε στο Βερολίνο, όπου η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα «Στο Σπίτι» απέσπασε πριν από μερικούς μήνες το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής του Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου, με τη Μαρία Καλλιμάνη να ερμηνεύει τη Γεωργιανή οικιακή βοηθό Νάντια η οποία βλέπει τα πάντα να καταρρέουν μπροστά της λόγω της ξαφνικής ασθένειάς της. Στις αθηναϊκές αίθουσες θα δούμε φέτος και το «Στο Λύκο» (συμμετοχή στην περσινή Μπερλινάλε) των Αράν Χιους και Χριστίνας Κουτσοσπύρου, ένα μείγμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που μας ταξιδεύει στην ορεινή Ναυπακτία για να φανερώσει την τραχιά επαρχιακή πλευρά της κρίσης.

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς - εικόνα 5
«Chevalier»

Φέτος έχουμε και τη μεγάλη επιστροφή δύο σκηνοθετών που είναι σε μεγάλο ποσοστό υπεύθυνοι για την προ πενταετίας φεστιβαλική έκρηξη του ελληνικού σινεμά. Ο Γιώργος Λάνθιμος («Κυνόδοντας», «Άλπεις») ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του πρώτου αγγλόφωνου φιλμ του «Lobster», στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Κόλιν Φάρελ και η Ρέιτσελ Βάις και αποτελεί ένα από τα δυνατά ευρωπαϊκά χαρτιά της επόμενης σεζόν. Το σενάριο της ταινίας (με την υπογραφή του μόνιμου συνεργάτη του, του Ευθύμη Φιλίππου) μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου μοναχικοί άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο για να βρουν το ταίρι τους μέσα σε 45 ημέρες. Από την άλλη, η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη μένει εντός συνόρων και μετά το «Attenberg» μας παρουσιάζει ένα αρσενικό παιχνίδι εξουσίας με τον τίτλο «Chevalier». Το πρωτοκλασάτο ελληνικό καστ, αποτελούμενο από τους Βαγγέλη Μουρίκη, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Σάκη Ρουβά, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιώργο Κέντρο και Πάνο Κορώνη, εγκλωβίζεται λόγω μηχανικής βλάβης σε ένα γιοτ στον Σαρωνικό και ξεκινά ένα αθώο παιχνίδι δοκιμασιών το οποίο δεν θα ­αργήσει να στραβώσει…

Από την Αντίπαρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς - εικόνα 6
«Επτά Θυμοί»

Το ελληνικό σινεμά απλώνεται στα τέσσερα σημεία του χάρτη για να ξεδιπλώσει τις κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτικά πολυεπίπεδες ιστορίες του. Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος του «Wasted Youth» επιστρέφει στην ενεργό δράση έπειτα από μία τετραετία με το «Suntan», που ξεκίνησε γυρίσματα στην Αντίπαρο μέσα στο κατακαλόκαιρο. Σε αυτήν ο Μάκης Παπαδημητρίου ερμηνεύει­ τον 45χρονο Κωστή ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την τρέλα του αιγαιοπελαγίτικου καλοκαιριού αλλά και με τις πιο σκοτεινές και καταπιεσμένες πτυχές του εαυτού του. Ο στιλίστας Αλέξης Αλεξίου («Ιστορία 52») παρουσιάζει την καινούργια του ταινία «Τετάρτη 4:45», μια πολλά υποσχόμενη νουάρ περιήγηση στην Αθήνα της κρίσης με πρωταγωνιστή τον Στέλιο, έναν μικρομεσαίο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου που προσπαθεί να πιαστεί από κάπου την ώρα που τα πάντα γύρω του γκρεμίζονται. Η για πολλά χρόνια βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου Μαργαρίτα Μαντά, μετά το μυθοπλαστικό ντεμπούτο της «Χρυσόσκονη», αφηγείται μια ιδιότυπη αθηναϊκή ιστορία στο «Για Πάντα», με ήρωες τον ηλεκτροδηγό του ΗΣΑΠ Κώστα και την υπάλληλο τουριστικού γραφείου Άννα που έρχονται κοντά χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός, προσπαθώντας να ξορκίσουν τη μητροπολιτική μοναξιά τους. Δύο σκηνοθέτες θα προσεγγίσουν το μεταναστευτικό ζήτημα από δύο διαφορετικές πλευρές την προσεχή σεζόν: από τη μία πλευρά ο Πάνος Καρκανεβάτος («Αθανασία») μας ταξιδεύει με τις «Όχθες» στην Κεντρική Μακεδονία και την Κωνσταντινούπολη για να αφηγηθεί μια συνοριακή ερωτική ιστορία που –όπως είναι φυσικό– κινείται εκτός εδαφικών και ψυχολογικών ορίων. Και από την άλλη, ο έμπειρος μοντέρ και κινηματογραφιστής Χρήστος Βούπουρας («Μιρουπάφσιμ») επιστρέφει έπειτα από ένα μεγάλο σκηνοθετικό διάλειμμα με την ταινία «Επτά Θυμοί». Πρωταγωνιστής ο Πέτρος, ένας κυνικός αρχαιολόγος που συναντά στο δρόμο του έξι διαφορετικής εθνικότητας ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τα προσωπικά/κοινωνικά αδιέξοδα που ορθώνονται μπροστά τους.

Και η Ελισάβετ Χρονοπούλου («Αννίβας προ των Πυλών», «Ένα Τραγούδι δεν Φτάνει») περνά ξανά πίσω από την κάμερα με τη «Μικρή Άρκτο», μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται ανάποδα με πρωταγωνιστές έναν άντρα που κρατείται και μια κοπέλα που βρίσκεται αναίσθητη στο νοσοκομείο. Τι πραγματικά έχει συμβεί μεταξύ τους; Επιπλέον, ο αεικίνητος Νίκος Παναγιωτόπουλος («Aυτή η Νύχτα Μένει», «Delivery») υπογράφει την 17η ταινία του, την «Κόρη του Ρέμπραντ», μια κωμωδία μυστηρίου με φόντο τη μεγαλοαστική Αθήνα κι ένα απίστευτο all star cast: ­Λάκης Λαζόπουλος, Χρήστος Λούλης, Γιάν­νης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Πιατάς, Δήμητρα Ματσούκα και Δούκισσα Νομικού! Επίσης, ο Γιώργος Ζώης που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τα βραβευμένα μικρού μήκους «Casus Belli» και «Τίτλοι Τέλους» βρίσκεται στα γυρίσματα του «Stage Fright», της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, την οποία δύσκολα θα δούμε τη φετινή σεζόν. Το φιλμ διαδραματίζεται μέσα σε ένα θέατρο, όπου μια ομάδα νεαρών αποφασίζει να αναβάλλει μια πολυαναμενόμενη avant premiere για να φτιάξει τη δική της ανατρεπτική performance.

Γνωστά ονόματα στην οθόνη

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς - εικόνα 7
«Στα Καλά Καθούμενα»

Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις ­ποιες είναι οι ελληνικές παραγωγές που θα πρωταγωνιστήσουν στο box office φέτος… Αλλά σίγουρα ένα από τα ακλόνητα φαβορί είναι ο Νίκος Ζαπατίνας, ο οποίος έχει κάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων όπως ο «Ηλίας του 16ου» και το «Φιλί της Ζωής». Στην ολοκαίνουργια κωμωδία του «Στα Καλά Καθούμενα», στην οποία πρωταγωνιστούν ο Οδυσσέας Παπασπηλιό­πουλος, η Ζέτα Μακρυπούλια και η Άννα Μαρία-Παπαχαραλάμπους, η συνάντηση του Μπάμπη και της Αθηνάς θα εξελιχτεί σε ένα περιπετειώδες ταξίδι γεμάτο απρόοπτες συναντήσεις και συμβάντα. Από την άλλη, ο αγαπημένος του κοινού Θοδωρής Αθερίδης διασκευάζει στην οθόνη το πρώτο θεατρικό του έργο «Από Έρωτα» και πρωταγωνιστεί (μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη και την Παναγιώτα Βλαντή), ερμηνεύοντας τον Αντώνη που βρίσκεται –χωρίς να το θέλει– μπροστά σε γλυκόπικρα ερωτικά διλήμματα.

Preview: Οι ελληνικές ταινίες της χρονιάς - εικόνα 8
«Από έρωτα»

Η οικογενειακή ταινία «Περιπέτεια στο Αιγαίο» (κυκλοφορεί στις 4/12) αποτελεί μια φιλόδοξη­ κινηματογραφική συμπαραγωγή ­Φινλανδών κι Ελλήνων στο νησί της Κω, στην οποία εμφανίζεται ένα δυνατό εγχώριο καστ από το οποίο ξεχωρίζουν οι Ορφέας Αυγουστίδης, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Ζουγανέλης, Ναταλία Δραγούμη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Γιάννης Στάνκογλου. Επίσης, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης επιστρέφει μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία του «Αν…» με το δεύτερο φιλόδοξο κινηματογραφικό του βήμα, γράφοντας, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε μια –άτιτλη ακόμη- τριπλή πολυεθνική ερωτική ιστορία. Το καινούργιο του πρότζεκτ έχει ολοκληρώσει ένα μέρος των γυρισμάτων, τα οποία ξαναρχίσουν από Σεπτέμβρη, χωρίς να γνωρίζουμε κάτι για την ημερομηνία κυκλοφορίας του. Υπάρχουν, βέβαια και αρκετές παραγωγές που βρίσκονται ακόμη στον αέρα, όπως η φημολογούμενη μεταφορά του επιτυχημένου θεατρικού «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» στην οθόνη. Ελληνικό πρόγραμμα, λοιπόν, για όλα τα γούστα την ερχόμενη σεζόν στις αίθουσες. Λέτε να είναι φέτος η χρονιά του ελληνικού σινεμά; Ή θα χρειαστεί να επαναλάβουμε αυτό το ερώτημα και του χρόνου;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.