Ο Κύκλος των Αναμνήσεων

2

Ένα βιογραφικό δράμα που θα αποτύχει να φτάσει στο βάθος του ατομικού/συλλογικού δράματος. Εξαιρετική η ερμηνευτική παρουσία του Κόλιν Φερθ.

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο βετεράνος αξιωματικός Έρικ Λόμαξ γνωρίζει και παντρεύεται τη νοσοκόμα Πάτι. Πολύ γρήγορα, όμως, τα ανοιχτά τραύματα που έχει αφήσει πίσω της η αιχμαλωσία του στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου θα γίνουν εμφανή. Στην προσπάθειά της να βρει μια λύση, η σύζυγός του θα ανακαλύψει ότι ο βασανιστής του είναι ακόμη ζωντανός, σε ένα βιογραφικό δράμα που θα αποτύχει να φτάσει στο βάθος του ατομικού/συλλογικού δράματος. Εξαιρετική η ερμηνευτική παρουσία του Κόλιν Φερθ.

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων - εικόνα 1

Η απόλυτη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης άφησε, όπως ήταν φυσικό, άλλα αποτροπιαστικά εγκλήματα στη σκιά της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από αυτά συντελέστηκε στην κατάφυτη ενδοχώρα της Ινδοκίνας, όπου οι ιαπωνικές δυνάμεις, αρνούμενες να υπακούσουν στους όρους της Συνθήκης της Λοζάνης, χρησιμοποίησαν χιλιάδες Άγγλους και Αυστραλούς αιχμαλώτους πολέμου για να κατασκευάσουν τη «σιδηροδρομική γραμμή του θανάτου» που θα ένωνε την Ταϊλάνδη με τη Βιρμανία. Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Τζόναθαν Τεπλίτζκι μεταφέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία του Σκοτσέζου αξιωματικού Έρικ Λόμαξ, ο οποίος επέζησε από τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη αιχμαλωσία.
Ο βετεράνος πλέον Έρικ (Κόλιν Φερθ) γνωρίζει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τη χωρισμένη νοσοκόμα Πάτι (Νικόλ Κίντμαν). Μόνο που τα τραύματα που έχει κληρονομήσει ο Σκοτσέζος από τον πόλεμο δημιουργούν συνεχείς εντάσεις στο ζευγάρι. Η Πάτι θα προσεγγίσει τον Φίνλεϊ, φίλο και πρώην συμπολεμιστή του Έρικ, για να μάθει τι ακριβώς συνέβη στον σύζυγό της. Η αποκάλυψη όμως ότι ο βασανιστής του συζύγου της είναι ακόμη ζωντανός θα τη φέρει μπροστά σε σοβαρά ηθικά διλήμματα.

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων - εικόνα 2

Το ξεδίπλωμα της ιστορίας του βιογραφικού δράματος γίνεται με αλλεπάλληλα φλασμπάκ, σε ένα αφηγηματικό παιχνίδι ένωσης του εφιαλτικού παρελθόντος με τα τραύματα που παραμένουν ανοιχτά και ψυχικά νοσογόνα σαράντα χρόνια αργότερα. Η φιλόδοξη προσπάθεια του Τεπλίτζκι, όμως, να συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό δράμα με σύμμαχο τη μνήμη (αλά «Χιροσίμα, Αγάπη μου») όσο και να μπολιάσει μια ερωτική ιστορία βαγονιού με το ιστορικό έπος (εμφανείς οι επιρροές από «Σύντομη Συνάντηση» και «Γέφυρα του Ποταμού Κβάι» του Ντέιβιντ Λιν) πέφτει αρκετές φορές στο κενό μεταξύ σεναριακής επιφανειακότητας και σκηνοθετικής ολιγωρίας. Όσο ενδιαφέρουσα είναι η αρχική ψυχαναλυτική προσέγγιση του πρωταγωνιστή Έρικ με όχημα την εξαιρετική ερμηνεία του Κόλιν Φερθ τόσο αμήχανη και επίπεδη είναι η ιστορική αναδρομή, αλλά και το άνευρο κλείσιμο του φιλμ που ξεχνά χαρακτηριστικά να σταματήσει στον κομβικό σταθμό της κορύφωσης.

Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FLMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κύκλος των Αναμνήσεων

The Railway Man
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 116 '
  • Τζοναθαν Τεπλίτζκι

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο βετεράνος αξιωματικός Έρικ Λόμαξ γνωρίζει και παντρεύεται τη νοσοκόμα Πάτι. Μόνο που τα τραύματα που έχει κληρονομήσει ο Σκοτσέζος από την αιχμαλωσία του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργούν συνεχείς εντάσεις στο ζευγάρι. Η Πάτι θα προσεγγίσει τον Φίνλεϊ, φίλο και πρώην συμπολεμιστή του Έρικ, για να μάθει τι ακριβώς συνέβη στον σύζυγό της. Η αποκάλυψη ότι ο βασανιστής του συζύγου της είναι ακόμη ζωντανός θα τη φέρει, όμως, μπροστά σε σοβαρά ηθικά διλήμματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.