Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων

Ξεκίνησε ως κομπάρσος της «Εποχής των Παγετώνων», αλλά έγινε αμέσως ο δημοφιλέστερος animation προϊστορικός ήρωας. Παρόλα αυτά, εδώ και τέσσερις ταινίες ο σκίουρος Σκρατ δεν βγάζει κουβέντα, δεν ανακατεύεται στις δουλειές των άλλων, απλώς κυνηγάει το βελανίδι του. Σε μια σπάνια στιγμή ηρεμίας αποφάσισε να μιλήσει στο «α».

Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων

Ξεκίνησε ως κομπάρσος της «Εποχής των Παγετώνων», αλλά έγινε αμέσως ο δημοφιλέστερος animation προϊστορικός ήρωας. Παρόλα αυτά, εδώ και τέσσερις ταινίες ο σκίουρος Σκρατ δεν βγάζει κουβέντα, δεν ανακατεύεται στις δουλειές των άλλων, απλώς κυνηγάει το βελανίδι του. Σε μια σπάνια στιγμή ηρεμίας αποφάσισε να μιλήσει στο «α».

Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων - εικόνα 1

Το όνομα του συμπαθέστατου τρωκτικού, αν και δεν ακούγεται ποτέ σε καμία ταινία της σειράς, προέρχεται από τις λέξεις squirrel (σκίουρος) και rat (αρουραίος), πρόκειται δε για ένα μακρόδοντα σκίουρο, «cronopio» επί το επιστημονικότερον. Στην πρώτη «Εποχή των Παγετώνων» ήταν απλώς ένας δεύτερος κωμικός χαρακτήρας που κυνηγούσε με μανία ένα «ατίθασο» βελανίδι – μια σειρά από σύντομα, αστεία και σεναριακά ανεξάρτητα ιντερμέδια στις περιπέτειες του μαμούθ Μάνι, του μακρόδοντα τίγρη Ντιέγκο και του βραδύποδα Σιντ. Οι επίπονες προσπάθειες να κάνει δικό του ή να θάψει τον πολύτιμο καρπό, οι οποίες κατέληγαν πάντα σε ξεκαρδιστική αποτυχία, έκλεψαν με άνεση την παράσταση και στην επιστροφή της προϊστορικής παρέας ύστερα από τέσσερα χρόνια («Η Εποχή των Παγετώνων: Η Απόψυξη») ο εμμονοληπτικός σκίουρος ήταν ο αδιαμφισβήτητος σταρ. Ο κινηματογραφικός του χρόνος μεγάλωσε, αλλά σοφά οι παραγωγοί αποφάσισαν να τον κρατήσουν και στα επόμενα δύο σίκουελ ως «ειδική εμφάνιση» και να μην τον κάψουν δίνοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο. Με σύντομα, βουβά και πάντα καλογραμμένα σκετς (όπως αυτό στον Παράδεισο) ο Σκρατ «χτυπάει και φεύγει», παραμένοντας έτσι η πολύτιμη ατραξιόν ολόκληρου του franchise. Είναι αυτός που παίρνει πάνω του το promotion κάθε νέας ταινίας με ένα τρέιλερ-αυτόνομη μικρού μήκους, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στο διάρκειας επτά λεπτών και υποψήφιο για Όσκαρ «No Time for Nuts» κι έχει εμφανιστεί σε μεσαίου μήκους τηλεταινία («A Mammoth Christmas») αλλά και σε ένα τηλεοπτικό επεισόδιο του «Family guy» και των «The Simpsons».
Πάντα ερμηνευμένος από τον σκηνοθέτη της πρώτης ταινίας Κρις Γουέτζ, στην ολοκαίνουργια «Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων» προκαλεί μια σειρά σεισμικών δονήσεων που αλλάζουν την παγκόσμια γεωγραφία –αυτό μόνο γι’ αρχή–, ενώ η εύρεση ενός χάρτη τον οδηγεί στη… Σκρατλαντίδα. Αν και είναι μάλλον ακριβοθώρητος κι ελάχιστα ομιλητικός, η εταιρεία παραγωγής Fox εξασφάλισε για το «α» μια κουβέντα-αστραπή μαζί του.

Γεια σου, Σκρατ. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: είναι ασφαλές το βελανίδι σου;
Τι εννοείς ασφαλές;

Θαμμένο σε ένα μέρος που μόνο εσύ γνωρίζεις.
Όχι ακριβώς! (νευρικά)

Πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή;
Σε πολύ κοντινή απόσταση. Το φτάνω αμέσως αν χρειαστεί…

Γιατί είναι τελικά τόσο δύσκολο να το κρατήσεις στα χέρια σου με ασφάλεια;
Αυτήν την ερώτηση κάνω κι εγώ στον εαυτό μου κάθε μέρα. Κάθε ώρα της μέρας. Κάθε λεπτό της ώρας. Κάθε δευτερόλεπτο. Κάθε νανοδευτερόλεπτο. Αναρωτιέμαι πολύ συχνά το ίδιο πράγμα, όπως καταλαβαίνεις…

Τι έχεις μάθει τόσον καιρό απ’ όλη αυτήν τη φασαρία και το χρονοβόρο κυνήγι;
Ότι η καρύδα δεν είναι ένα γιγάντιο βελανίδι. Κι αν την ψήσεις σε ψηλή φωτιά, θα γίνει ένα γιγάντιο μαύρο κουκούτσι. Δεν θα το συνιστούσα σε κανέναν.

Είναι αλήθεια ότι πρόσφατα βρήκες ένα χάρτη;
Ω ναι, βρήκα!

Και τι δείχνει το σημείο «Χ» πάνω του;
Ένα ολόκληρο νησί γεμάτο βελανίδια. Ανυπομονώ…

Μοιάζει δελεαστικό. Ποιες φαντάζεσαι ότι είναι οι πιθανότητες να βρεις έναν τέτοιο θησαυρό;

Χμ… (ξύνει το κεφάλι του) Πραγματικά; Ίσως μία στο τρισεκατομμύριο. Αξίζει σίγουρα να το κυνηγήσω μέχρι τέλους δηλαδή…

Πώς αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα πράξεις σου έχουν προκαλέσει σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς και υπερθέρμανση του πλανήτη;
Ε; Εγώ απλώς προσπαθώ να θάψω το βελανίδι μου, φίλε. Μην είσαι σκληρός μαζί μου.

Είσαι το μόνο ζωντανό ζώο μέχρι τώρα που επισκέφθηκε τον πυρήνα της Γης. Πώς είναι εκεί κάτω;

Ζεστά. Καυτά. Ζεματιστά! Δεν αλλάζω τελικά με τίποτα την Εποχή των Παγετώνων.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Εποχή των Παγετώνων 4: Ο Χορός των Ηπείρων

Ice Age 4: Continental Drift
3,5
  • Animation
  • 2012
  • Διάρκεια: 94 '
  • Στιβ Μαρτίνο

Ένα παγόβουνο που αποκολλάται παρασύρει τους Μάνι, Σιντ και Ντιέγκο στη θάλασσα. Οι τρεις φίλοι χάνονται στον ωκεανό και ψάχνουν τρόπο να επιστρέψουν, ενώ πίσω στην ξηρά η Έλι και τα υπόλοιπα ζώα προσπαθούν να βρουν καταφύγιο μακριά από τους απανωτούς σεισμούς που καταστρέφουν τη γη τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.