Η ταινία του Πάνου Κούτρα «Xenia» στο Φεστιβάλ των Κανών! Διαβάστε όλες τις ταινίες που θα προβληθούν φέτος στην Κρουαζέτ…

Η ανακοίνωση του προγράμματος του 67ου Φεστιβάλ Κανών έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη για το ελληνικό σινεμά με το «Xenia» του Πάνου Κούτρα να προβάλλεται στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα».

Η ταινία του Πάνου Κούτρα «Xenia» στο Φεστιβάλ των Κανών! Διαβάστε όλες τις ταινίες που θα προβληθούν φέτος στην Κρουαζέτ…

Οι φήμες που ήθελαν την καινούργια ταινία του Πάνου Κούτρα («Στρέλλα», «Αληθινή Ζωή») να συμμετέχει στο 67ο Φεστιβάλ Κανών (14-25 Μαΐου) επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Το «Xenia», η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινίας του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη θα προβληθεί στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» - ένα γούρικο τμήμα για το ελληνικό σινεμά αν θυμηθεί κάποιος την προ πενταετίας επιτυχία του «Κυνόδοντα». Ο Πάνος Κούτρας, μετά την συμμετοχή του με τη «Στρέλλα» στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2009, κάνει ένα ονειρικό φεστιβαλικό comeback με το ολοκαίνουργιο «πειραγμένο» δράμα του. Πρωταγωνιστές στο «Xenia» είναι ο Ντάνι και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, ο οποίος τους είχε εγκαταλείψει σε μικρή ηλικία. Απώτερος σκοπός τους είναι να τους αναγνωρίσει επίσημα για να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα, ενώ η συμμετοχή τους σε ένα talent show φαντάζει ως τη μοναδική ελπίδα τους για να ζήσουν το «ελληνικό όνειρο».

Η συμμετοχή του «Xenia» στο 67ο Φεστιβάλ Κανών αποτελεί μια ακόμη μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό σινεμά που καταφέρνει με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, πλέον, να διατηρείται σε ένα υψηλό φεστιβάλικο επίπεδο. Σήμερα, Μ. Πέμπτη 17/4 μάθαμε, εκτός από την συμμετοχή της νέα ταινίας του Πάνου Κούτρα στις Κάνες, και τις υπόλοιπες ταινίες που θα δούμε φέτος στην Κρουαζέτ. Στην 67η διοργάνωση του κορυφαίου κινηματογραφικού φεστιβάλ θα παρελάσει για μια ακόμη φορά η αφρόκρεμα του παγκόσμιου σινεμά. Δυο ιερά τέρατα της βρετανικής κινηματογραφίας, ο Μάικ Λι και ο Κεν Λόουτς θα βρεθούν με τις νέες ταινίες τους, το «Mr. Turner» και το «Jimmy’s Hall» αντίστοιχα. Το γαλλόφωνο σινεμά –όπως είναι φυσικό- έχει για μια ακόμη φορά την τιμητική του… Τα αγαπημένα αδέλφια του φεστιβάλ, Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν, επιστρέφουν στην Κρουαζέτ με το καινούργιο κοινωνικό τους δράμα «Two Days, One Night», ενώ ο οσκαρικός θριαμβευτής Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist») ταξιδεύει με το ολοκαίνουργιο δράμα του «The Search» στην ταραγμένη Τσετσενία. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς («Carlos») θα βρεθεί στις Κάνες με το «Clouds of Sils Maria», ενώ το enfant terrible του καναδικού σινεμά, Ξαβιέ Ντολάν, θα παρουσιάσει το νέο ιδιότυπο δράμα του, «Mommy». Την ίδια στιγμή, ο κινηματογραφικός θρύλος που ακούει στο όνομα Ζαν-Λικ Γκοντάρ (ηλικίας 83 ετών) βρίσκεται στο διαγωνιστικό των 67ων Κανών με το «Goodbye to Language»! Επίσης, το φιλμ για τη ζωή του διάσημου σχεδιαστή μόδας «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό - το οποίο πέρασε από σαράντα κύματα- επιτέλους κάνει πρεμιέρα στην Κρουαζέτ.

Από την άλλη, ο Καναδάς (πέρα από τον Ντολάν) και οι Η.Π.Α. θα έχουν δυνατή παρουσία φέτος: Ο ακούραστος 71χρονος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ χαρτογραφεί την χολιγουντιανή κουλτούρα με το «Maps to the Stars», ενώ ο αγαπημένος Αμερικανός σταρ Τόμι Λι Τζόουνς παρουσιάζει μετά τις «Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα» (2005) το καινούργιο του γουέστερν που σκηνοθετεί με τον τίτλο «The Homesman». Ο Καναδός Ατόμ Εγκογιάν επιστρέφει στις Κάνες με το ολοκαίνουργίο του θρίλερ «The Captive». Επίσης, στο φεστιβάλ θα βρεθούν δυο από τα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού σινεμά: Ο Τούρκος στυλίστας Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν («Κάποτε Στην Ανατολία») με το «Winter Sleep» και ο Ρώσος βιρτουόζος Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ («Επιστροφή») με το «Leviathan» αποτελούν ένα ντουέτο που συμπεριλαμβάνεται στα φαβορί για το φετινό Χρυσό Φοίνικα.

Το αθηνόραμα θα βρίσκετε για μια ακόμη χρονιά στις Κάνες (14-25/5) , με καθημερινές ανταποκρίσεις του Χρήστου Μήτση στο athinorama.gr, αλλά και εκτενέστερες ανταποκρίσεις στο έντυπο.

Δείτε παρακάτω την αναλυτική λίστα με τις ταινίες που θα προβληθούν φέτος στο 67ο Φεστιβάλ των Κανών.

Ταινία Έναρξης
Grace of Monaco (Ολιβιέ Νταχάν)
Διαγωνιστικό
The Captive (Ατόμ Εγκογιάν)
Clouds of Sils Maria (Ολιβιέ Ασαγιάς)
Foxcatcher (Μπένετ Μίλερ)
Goodbye to Language (Ζαν-Λικ Γκοντάρ)
The Homesman (Τόμι Λι Τζόουνς)
Jimmy’s Hall (Κεν Λόουτς)
Le Meraviglie (Αλις Ρορβάσερ)
Leviathan (Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ)
Maps to the Stars (Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ)
Mommy (Ξαβιέ Ντολάν)
Mr. Turner (Μάικ Λι)
Saint Laurent (Μπερτράν Μπονελό)
The Search (Μισέλ Χαζαναβίσιους)
Still the Water (Ναόμι Καβάσε)
Timbuktu (Αμπντεραμάνε Σισάκο)
Two Days, One Night (Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν)
Wild Tales (Ντέμιαν Σζίφρον)
Winter Sleep (Νουρί Μπιλτζέ Τσεϊλάν)

Εκτός Συναγωνισμού
Coming Home (Ζανγκ Γιμού)
How to Train Your Dragon 2
Les Gens du Monde (Ιβ Ζελάν)

Ένα Κάποιο Βλέμμα
Amour fou (Τζέσικα Χάουσνερ)
Bird People (Πασκάλ Φεράν)
The Blue Room (Ματιέ Αμαλρίκ)
Charlie’s Country (Ρολφ Ντε Χερ)
Dohee-ya (Τζουλάι Τζανγκ July)
Eleanor Rigby (Ντεντ Μπένσον)
Fantasia (Γουάνγκ Τσάο)
Harcheck mi headro (Κέρεν Γιεντάια)
Hermosa juventud (Χάιμε Ροζάλες)
Incompresa (Άζια Αρτζέντο)
Jauja (Λισάντρο Αλόνζο)
Lost River (Ράιαν Γκόσλινγκ)
Party Girl (Μαρί Αμασουκελί, Κλερ Μπέργκερ και Σάμιουελ Θέις- Ταινία Έναρξης)
Run (Φιλίπ Λακότ)
The Salt of the Earth (Βιμ Βέντερς και Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο)
Snow in Paradise (Άντριου Χούλμε)
Titli (Κάνου Μπελ)
Tourist (Ρούμπεν Όστλουντ)
Xenia (Πάνος Κούτρας)

Μεταμεσονύχτιες Προβολές
The Rover (Ντέιβιντ Μίκοντ)
The Salvation (Κρίστιαν Λέβρινγκ)
The Target (Γιούν Χονγκ-Σιουνγκ)

Ειδικές Προβολές
The Bridges of Sarajevo (Συλλογικό Έργο)
Eau argentee (Μοχάμεντ Οσάμα)
Maidan (Σεργκέι Λόζνιτσα)
Red Army (Πόλσκι Γκέιμπ)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.