Η Λιμουζίνα

2

Διασκεδαστικό road movie γεμάτο σινεφίλ και διανοουμενίστικες αναφορές - ανέκδοτα, στημένο με εντελώς αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Η Λιμουζίνα

Ο Μαξ και ο Μάρκος, ένας Γερμανός και ένας Έλληνας, συνοδεύουν την όμορφη Γαλλίδα Κολέτ σε ένα οδικό ταξίδι από το Παρίσι της δεκαετίας του ’60 στην Ελλάδα του σήμερα. Διασκεδαστικό road movie γεμάτο σινεφίλ και διανοουμενίστικες αναφορές - ανέκδοτα, στημένο με εντελώς αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Η Λιμουζίνα - εικόνα 1

Μπορεί η καινούργια ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου να είναι ένα είδος road movie, η λιμουζίνα του τίτλου όμως δεν είναι αυτοκίνητο, αλλά… γυναίκα. Πρόκειται για την Κολέτ (η πανταχού παρούσα­ τον τελευταίο καιρό Δούκισσα Νομικού) εκ της επαρχίας Λιμουζέν. Limousine στα γαλλικά. Δεν είναι η πρώτη, ούτε­ φυσικά η τελευταία εξυπνάδα αυτής της ελαφριάς –σαν αφρός– ταινίας του Έλληνα κεφάτου δημιουργού, ο οποίος βρίσκει εδώ αφορμή σε μια σειρά διηγημάτων του Ζάχου Παπαζαχαρίου και ξεκινά ένα κινηματογραφικό ταξίδι από το Παρίσι του τέλους της δεκαετίας του ’60 μέχρι τη Νότια Πελοπόννησο του σήμερα.
Η διαδρομή αυτής της «Λιμουζίνας» διαθέτει ελάχιστη αληθοφάνεια, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο ο Παναγιωτόπουλος δηλώνει ευθύς εξαρχής και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός του: στο διπλανό τραπεζάκι του παριζιάνικου καφέ στο οποίο συχνάζει ο επίδοξος νεαρός συγγρα­φέας Μάρκος κάθεται συχνά ο Σάμιουελ Μπέκετ (και ο Φερνάντο Αραμπάλ;), με τον οποίο ο ήρωάς μας δεν αργεί να πιάσει κουβέντα σε άπταιστα ελληνικά. Εκεί θα εμφανιστεί και ο Γερμανός Μαξ με τη «λιμουζίνα» Κολέτ –στους δρόμους έχει ξεσπάσει ο Μάης του ’68– συνθέτοντας ένα τρίο το οποίο θα ταξιδέψει οδικώς μέχρι την Ελλάδα του 2013, όπου θα συναντήσει (ανάμεσα σε πολλούς περίεργους) και τον Νόρμαν­ Μέιλερ!

Η Λιμουζίνα - εικόνα 2

Με υπότιτλο «Μια κωμωδία παρεξηγήσεων» η ταινία επιδιώκει ένα σπιρτόζο παιχνίδισμα με τη φαντασία, την Ιστορία, τα ανθρώπινα συναισθήματα, τις λογοτεχνικές και κινηματογραφικές μνήμες. Αν και οι περισσότεροι αφορισμοί είναι ευφυείς, κάποια ευρήματά απολαυστικά και μερικές σεκάνς της κουβαλούν καθαρή κινηματογραφική «τρέλα», η αφηγηματική λογική της είναι τόσο αυθαίρετη και το εσωτερικό της τάιμινγκ τόσο ξεχαρβαλωμένο (η ιστορία του επιστήμονα/Χαϊκάλη είναι μια άλλη ταινία μέσα στην ταινία), που αυτό τελικά το οποίο επιβιώνει δεν είναι παρά η αποσπασματική χαριτωμενιά του πράγματος, το σινεφίλ ανέκδοτο δηλαδή. ­Ιδιαίτερα κομψό και λιγάκι αυτάρεσκο, όπως σχεδόν όλο το έργο του ανήσυχου Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Λιμουζίνα

2
  • Κομεντί
  • 2013
  • Διάρκεια: 92 '
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Μαξ και ο Μάρκος, ένας Γερμανός κι ένας Έλληνας, συνοδεύουν την όμορφη Γαλλίδα Κολέτ σ’ ένα οδικό ταξίδι από το Παρίσι της δεκαετίας του ’60 στην Ελλάδα του σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.