Το ελληνικό σινεμά εκπέμπει σήμα κινδύνου

Επαγγελματίες του κινηματογράφου συλλέγουν υπογραφές με στόχο την αποτροπή της συγχώνευσης Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ.

Save Greek Cinema

Σε περίοδο αναβρασμού εισάγεται το ελληνικό σινεμά, καθώς το προσεχές διάστημα τίθεται προς διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο επί της ουσίας καταργεί την ύπαρξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ, ώστε οι δύο φορείς να συγχωνευτουν κάτω από την ομπρέλα μίας νέας οντότητας με το όνομα "Δημιουργική Ελλάδα". Τα σοβαρά προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία κινητοποιήσαν επαγγλεματίες του χώρου ώστε να προβούν σε συλλογή υπογραφών ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωηση.

Η ανακοίνωση του Save Greek Cinema:

"Εμείς οι άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου εκφράζουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο σχετικά με τη συγχώνευση Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ που ήρθε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα και βρίσκεται στη διαβούλευση, με τον τίτλο Δημιουργική Ελλάδα. Το νομοσχέδιο προτείνει την συγχώνευση φορέων με εντελώς διαφορετικούς ρόλους, αφού το ΕΚΚ ως πολιτιστικός φορέας έχει καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κινηματογράφου από το αρχικό στάδιο της ιδέας, ενώ το ΕΚΟΜΕ ως επενδυτικός φορέας, χωρίς καλλιτεχνικά κριτήρια, επιστρέφει μέρος του κόστους σε ολοκληρωμένες παραγωγές, δηλ. σε παραγωγές κάθε είδους, από όλον τον κόσμο, που έχουν ήδη διασφαλίσει το απαιτούμενο κεφάλαιο.

Διαβάζοντάς το, καταλαβαίνει  κανείς  ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς δεν διασφαλίζεται πουθενά η κρατική χρηματοδότηση της  κινηματογραφικής δημιουργίας. Στην πράξη, η πρόταση νόμου καταργεί το  ΕΚΚ, τον μοναδικό  φορέα στήριξης του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Το νέο μόρφωμα – υπέρ-οργανισμός, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε, αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο και κάθε οπτικοακουστικό έργο, με αγοραία αντίληψη, σαν επενδυτικό σχέδιο και τουριστικό προϊόν για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η έννοια 'δημιουργία' μπαίνει πλέον σε εισαγωγικά, καθώς μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε 'παραγωγή'. Η εθνική κινηματογραφία, αφενός ταυτίζεται σαν 'προϊόν' με την τηλεόραση, αφετέρου εξαϋλώνεται κάτω από την ομπρέλα του όρου 'οπτικοακουστικό', που χωράει από βιντεοπαιχνίδια, μέχρι εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μέσα σε αυτό το σκεπτικό, είναι προφανές ότι ο δημιουργός, κινηματογραφιστής, ντοκιμαντερίστας, μικρομηκάς δεν θα βρει καμία θέση.

Ζητάμε ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος ο ρόλος του ΕΚΚ ως φορέα στήριξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, και θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί με πόρους αντίστοιχους του ρόλου του.

Καλούμε την κινηματογραφική κοινότητα να σταθεί απέναντι σε αυτό το μόρφωμα που βάζει ταφόπλακα στην κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα. Αυτή η καταστροφική επιλογή δεν αφορά μόνο τους συντελεστές και τους εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό χώρο, αλλά τον κάθε πολίτη.

Καλούμε για υπογραφές, όλους  τους  ανθρώπους  του κινηματογράφου. Από τους σκηνοθέτες και τους τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων, τους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους, τους κριτικούς κινηματογράφου, τους φορείς και τα σωματεία, μέχρι τους εργαζομένους στα φεστιβάλ και στον οπτικοακουστικό χώρο".

Υπογράφετε εδώ ή μέσω e-mail στη διεύθυνση savegreekcinema@gmail.com δηλώνοντας ονοματεπώνυμο και ιδιότητα. Βρείτε τη σελίδα του Save Greek Cinema στο Facebook.

Save Greek Cinema

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.