Με αριθμούς ρεκόρ ολοκληρώθηκε το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ελπιδοφόρα αύξηση της προσέλευσης και περισσότερους από 60.000 θεατές προσέλκυσε η πρόσφατη διοργάνωση.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024

Έντεκα μέρες μετά τη ολοκλήρωσή του, το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3) δημοσιεύει τον απολογισμό της φετινής διοργάνωσης η οποία, όπως διευκρινίζει το σχετικό δελτίο τύπου, διεξήχθη "εν μέσω μιας έκρυθμης κατάστασης με επεισόδια βίας και μισαλλοδοξίας".

Σε επίπεδο αριθμών, το φεστιβάλ προσέλκυσε 66.000 θεατές κατά τη διάρκειά του, σημειώνοντας αύξηση - ρεκόρ της τάξης του 16% σε σχέση με πέρσυ. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους, ενώ προβλήθηκαν συνολικά 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους. Όσον αφορά την online πλατφόρμα του θεσμού, η οποία συνέχισε να είναι ενεργή και μετά το επίσημο τέλος του φεστιβάλ (έως τις 22/3), φιλοξένησε 133 ταινίες.

Διαβάστε Επίσης

Ακόμη, αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις των ελληνικών παραγωγών. Πολλαπλές οι sold out προβολές, δυναμική η συμμετοχή του κοινού στις συζητήσεις με τους δημιουργούς, όπως επίσης έντονο το ενδιαφέρον ξένου Τύπου και των επαγγελματιών του σινεμά για τα ελληνικά ντοκιμαντέρ τα οποία, με τη σειρά τους, απέσπασαν συνολικά δεκαεπτά βραβεία και ειδικές μνείες.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024 τελετή λήξης
©Βασίλης Βερβερίδης

Επιπλέον, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 659 συναντήσεις ανάμεσα σε 426 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου: "Ελπίζουμε σύντομα οι διεργασίες αυτές να μετουσιωθούν σε νέα πρότζεκτ, σενάρια και ταινίες. Επίσης, η Αγορά διοργάνωσε τρία Agora Talks, ένα workshop και μία συζήτηση στο πλαίσιο του αφιερώματος Citizen Queer, για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου".

Τέλος στη διάρκεια έντεκα ημερών πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, μία καθολικά προσβάσιμη προβολή, μία ακρόαση podcast ανοιχτή στο κοινό, η απευθείας μετάδοση της βραδιάς των Όσκαρ, βιβλιοπαρουσιάσεις και immersive προβολές. Περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες περιηγήθηκαν στη βίντεο εγκατάσταση Inside του Δημήτρη Παπαϊωάννου, καθώς και στην παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο Backside, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Το επόμενο φεστιβαλικό ραντεβού δίνεται 2-6/7 στο 3ο Evia Film Project.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.