Χάνει το Όσκαρ η Έμα Στόουν; Τα βραβεία SAG "μίλησαν"

Μειώνονται οι οσκαρικές ελπίδες για την πρωταγωνίστρια του «Poor Things» μετά την απονομή των βραβείων του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.

Poor Things Emma Stone 3 cropped «Poor Things»

Η απονομή των 30ων βραβείων SAG ανέδειξε θριαμβευτή το "Όπενχάιμερ", ωστόσο μία ακόμα βράβευση του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών χρήζει σχολιασμού.

Μιλάμε συγκεκριμένα για το βραβείο α' γυναικείου ρόλου, το οποίο μέχρι την τελευταία στιγμή "παιζόταν" ανάμεσα στις Λίλι Γκλάντστοουν ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού") και Έμα Στόουν ("Poor Things"). Η πρωταγωνίστρια στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε θεωρούταν αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κατηγορία, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η Στόουν είχε αναπτύξει μια δυναμική η οποία έδειχνε πως μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Βοηθός της, επίσης, οι πρόσφατες βραβεύσεις της σε Critics Choice και BAFTA, ενώ αμφότερες απέσπαν Χρυσή Σφαίρα ως υποψήφιες σε διαφορετικές κατηγορίες.

Εν τέλει, τα βραβεία SAG αποδείχθηκαν η μεγάλη βραδιά της Γκλάντστοουν, η οποία κερδίζοντας το αγαλματίδιο α' γυναικείου ρόλου οδεύει ολοτοχαχώς προς το αντίστοιχο Όσκαρ, με την Στόουν να είναι πια αουτσάιντερ. Ο λόγος που η απονομή του Σωματείου "κλειδώνει" σε σημαντικό βαθμό το Όσκαρ είναι διότι όσοι το απαρτίζουν αποτελούν ψηφοφόρους - ρυθμιστές στην οσκαρική κούρσα. Οι ηθοποιοί συγκροτούν την πλειοψηφία των μελών της Ακαδημίας και έτσι, συχνά το πώς θα προτιμήσουν να κινηθούν στην απονομή των SAG "προδίδει" ποια ονόματα καταλήγουν αργότερα στους νικητήριους φακέλους της Ακαδημίας. Αξίζει να θυμήσουμε πως πέρσι όλοι όσοι κέρδισαν στα SAG αργότερα θριάμβευσαν και στα Όσκαρ, όπως οι πρωταγωνιστές του "Τα Πάντα Όλα" και ο Μπρένταν Φρέιζερ ("Η Φάλαινα").

Ανατομία μιας Πτώσης νέο 2
"Ανατομία μιας Πτώσης"

Την ώρα, λοιπόν, που οι πιθανότητες της Γκλάντστοουν για μια οσκαρική νίκη αυξήθηκαν θεαματικά και περιορίστηκαν εκείνες της Στόουν, από τη συζήτηση δεν πρέπει να βγάζουμε τη Σάντρα Χίλερ ("Ανατομία μιας Πτώσης"). Όπως γράφεται σε έγκριτα αμερικανικά μέσα, η Γερμανίδα ηθοποιός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μελών της Ακαδημίας, έτσι δεν είναι απίθανο να στερήσει ψήφους από τις δύο συναδέλφισσές της. Τώρα, το να καταφέρει μια ολική ανατροπή είναι τρομερά δύσκολο, όχι όμως και πρωτοφανές. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει τρεις ηθοποιοί που απέσπασαν Όσκαρ χωρίς προηγουμένως να έχουν κερδίσει σε SAG, Critics Choice, BAFTA και Χρυσές Σφαίρες. Πρόκειται για τους Μάρια Γκέι Χάρντεν ("Πόλοκ, ο Ασυμβίβαστος"), Ντένζελ Γουάσινγκτον ("Ημέρα Εκπαίδευσης") και Άντριεν Μπρόντι ("Ο Πιανίστας").

Όλα θα κριθούν το βράδυ της 10ης Μαρτίου, όταν η Ακαδημία θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα μάθουμε τους οριστικούς νικητές των 96ων Όσκαρ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.