Οι 5 καλύτερες ταινίες γυρισμένες με κινητά

Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται, οι τίτλοι της λίστας έχουν φτιαχτεί με smartphones, συσκευές δηλαδή που μπορεί ήδη να κρατάς στα χέρια σου.

Tangerine «Tangerine»

Αν και απέχουν αρκετά από το να θεωρηθούν απολύτως αξιόπιστη κινηματογραφική επιλογή, την τελευταία δεκαετία τα smartphones έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις από καταξιωμένους σκηνοθέτες και μη, είτε γιατί η υφή της εικόνας τους προσέδιδε ιδιαίτερο αισθητικό ύφος είτε απλούστατα, διότι ήταν η οικονομικότερη λύση για παραγωγές με πενιχρό ή ανύπαρκτο προϋπολογισμό. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το οσκαρικό ντοκιμαντέρ "Ψάχνοντας τον Sugar Man" (Μάλικ Μπεντζελούλ, 2012). Καθώς τα χρήματα των γυρισμάτων είχαν στερέψει, οι συντελεστές στράφηκαν στη χρήση των κινητών τους για να ολοκληρωθεί η ταινία. Το εντυπωσιακό είναι πως στο τελικό αποτέλεσμα ούτε που φαίνεται η αλλαγή των συσκευών, αφού βρήκαν τους ιδανικούς τρόπους να αξιοποιηθούν σωστά τα διαφορετικά πλάνα. Έτσι, μιας και τις τελευταίες εβδομάδες "τρέχει" ο διαγωνισμός "Ταινίες Τσέπης" που προτρέπει το κοινό να γυρίσει τη δική του μικρού μήκους χρησιμοποιώντας smartphone ώστε να κερδίσει πλούσια δώρα, και με μόλις δέκα μέρες να απομένουν για να δηλώσετε συμμετοχή, στο "α" επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τις πέντε καλύτερες ταινίες μεγάλου μήκους που γυρίστηκαν με κινητό.

Διαβάστε Επίσης

I Play with the Phrase Each Other (2013)

Το διάρκειας σχεδόν δύο ωρών(!) φιλμ του Τζέι Άλβαρεζ, στο οποίο ο δημιουργός επίσης πρωταγωνιστεί, έχει περάσει στην κινηματογραφική ιστορία ως η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κινητό. Επιπλέον, είναι μία από τις ελάχιστες που απαρτίζεται αποκλειστικά από διαφορετικές τηλεφωνικές κλήσεις, θυμίζοντάς μας το υπέροχο cult "Αναμείνατε στο Ακουστικό σας" (Χαλ Σάλουιν, 1995). Εν προκειμένω, ο Άλβαρεζ υποδύεται έναν εκκεντρικό ποιητή που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε μια αφιλόξενη μητρόπολη, ωστόσο όπως φαντάζεστε τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει. Το "I Play..." κατάφερε να βραβευθεί στη Μέκκα του indie σινεμά, το Slamdance, και πλέον μπορείτε να το παρακολουθήσετε ελεύθερα στο YouTube.

Tangerine (2015)

Ένα από τα αδιαφιλονίκητα αριστουργήματα των '10s, η ταινία του Σον Μπέικερ ("The Florida Project") γυρίστηκε μονάχα με ένα smartphone, έναν ενσωματωμένο αναμορφικό φακό και μία εφαρμογή που κόστισε περίπου $8. Αποτέλεσμα ένα μοντέρνο κομψοτέχνημα, το οποίο με φόντο την ημέρα των Χριστουγέννων αφηγείται τα απερίγραπτα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα μιας τρανς σεξεργάτριας, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στους δρόμους του Λος Άντζελες.

Unsane (2018)

Ο "αμετανόητος" μοντερνιστής Στίβεν Σόντερμπεργκ θα ήταν αδύνατο να μην πειραματιστεί με τις δυνατότητες που πλέον έχουν τα smartphones. Έτσι γύρισε ένα αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο η Κλερ Φόι υποδύεται μια γυναίκα που εθελοντικά εισέρχεται σε ένα ίδρυμα και αρχίζει να αμφισβητεί τη διαύγεια του πνεύματός της. Όσο για το Σόντερμπεργκ, χρειάστηκε μόλις 10 μέρες για να ολοκληρώσει τη δουλειά του και να βγάλει συνολικά 14.2 εκατομμύρια δολάρια στο box office!

9 Rides (2016)

Το όνομα Μάικλ Α. Τσέρι ίσως δε σας λέει κάτι από μόνο του, πάντως ο σκηνοθέτης προτού δουλέψει στην παραγωγή της πολυσυζητημένης "Παρείσφρησης" (Σπάικ Λι, 2018), έγινε ο πρώτος που γύριε ταινία σε ποιότητα 4K χρησιμοποιώντας smartphone. Η υπόθεση αφορά έναν οδηγό Uber, ο οποίος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υποδέχεται εννέα πελάτες οι οποίοι επιχειρούν να του αλλάξουν την απαισιόδοξη στάση που έχει απέναντι στη ζωή.

High Flying Bird (2019)

Δεν πέρασε άσχημα ο Σόντερμπεργκ με το "Unsane", έτσι φόρτισε ξανά τα κινητά του και τα χρησιμοποίησε σε αυτό εδώ το αθλητικό δράμα για λογαριασμό του Netflix. Με σαφώς πιο εξελιγμένες συσκευές και φακούς, η ταινία δείχνει άψογη αλλά κυρίως υποβάλλει με την ατμόσφαιρά της, καθώς ένας μάνατζερ (Αντρέ Χόλαντ) κάνει ό,τι μπορεί για να επανεκκινήσει το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.