Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

3

Καταιγιστική δράση και σαρδόνιο χιούμορ συνθέτουν τον κορμό ενός ανεπιτήδευτου σπαγγέτι γουέστερν.

Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

Ανατροπές, καταιγιστική βία, απροσδόκητο χιούμορ κι επική μουσική σε ένα από τα πιο εκκεντρικά σπαγγέτι γουέστερν των ’70s. Το μπαρουτοκαπνισμένο είδος, που γνώριζε ήδη από την προηγούμενη δεκαετία τρομερή άνθηση χάρη στον μαέστρο Σέρτζιο Λεόνε («Για μια Χούφτα Δολάρια», «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος») κι έφτασε να μετράει πάνω από 600 ταινίες σε ευρωπαϊκό έδαφος, εδώ μεταλλάσσεται: πάνω στην κλασική αφηγηματική δομή του γουέστερν, δηλαδή με μια τριάδα ηρώων που χωρίζουν εξαιτίας μιας προδοσίας πριν από την τελική αναμέτρηση, εισέρχονται πολιτισμικά στοιχεία από την Άπω Ανατολή με φόντο την Άγρια Δύση.

Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο - εικόνα 1

Κλειδί της υπόθεσης ο Τοσίρο Μιφούνε, εμβληματικός πρωταγωνιστής των ταινιών του πνευματικού πατέρα των σπαγγέτι γουέστερν Ακίρα Κουροσάβα, στον ρόλο ενός σαμουράι. Αποστολή του να προφυλάξει τον Ιάπωνα πρέσβη που ταξιδεύει με τρένο στις ΗΠΑ με σκοπό να δώσει δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο ένα πολύτιμο χρυσό σπαθί. Η διαδρομή διακόπτεται απότομα όταν ο σκληροτράχηλος Τσαρλς Μπρόνσον και ο Γάλλος γόης Αλέν Ντελόν επιτίθενται στο τρένο και κλέβουν το σπαθί. Ο σαμουράι έχει μόλις μία εβδομάδα για να τους εντοπίσει, διαφορετικά θα αυτοκτονήσει κάνοντας χαρακίρι.

Χάρη στον έμπειρο Τέρενς Γιανγκ, σκηνοθέτη των πρώτων τριών τζεϊμσμποντικών ταινιών, οι σεκάνς της δράσης είναι καταιγιστικές, ενώ δημιουργείται ήδη από το πρώτο λεπτό μια πειστική ατμόσφαιρα φτιαγμένη από καυτό μολύβι και σκόνη. Η παρουσία των Μπρόνσον και Μιφούνε δε, του Αμερικανού action hero εναντίον του λιγομίλητου πνευματικού μαχητή, αποτελεί ένα ιδιότυπο γιν-γιανγκ. Από τη μία υπάρχει ο αμοραλιστής παράνομος που υπακούει μόνο στον εγωισμό του και από την άλλη ένας ήρωας με έναν απαράβατο κώδικα τιμής, για τον οποίο είναι πρόθυμος να θυσιαστεί. Οι συμβολικές διαστάσεις των χαρακτήρων, βέβαια, σταδιακά υποβαθμίζονται από τη χαλαρή διάθεση που διατρέχει την ταινία, χαρίζοντας έτσι απλόχερα κοφτερές ατάκες και σκηνές συνειδητής (;) υπερβολής.

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. 1971. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

Soleil Rouge
3
  • Γουέστερν
  • 1971
  • Διάρκεια: 112 '
  • Τέρενς Γιανγκ

Ληστές επιτίθενται σε τρένο και αρπάζουν το χρυσό σπαθί του Ιάπωνα πρέσβη, που προοριζόταν ως δώρο για τον Αμερικανό πρόεδρο, προκαλώντας έτσι τον σαμουράι φύλακα του πρώτου να τους κυνηγήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.