Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

2,5

Ένα εξομολογητικό χρονικό όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο μειλίχιος, γοητευτικά απλός λόγος της σοφής λογοτέχνιδας.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

Ένα εξομολογητικό χρονικό όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο μειλίχιος, γοητευτικά απλός λόγος της σοφής λογοτέχνιδας.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης - εικόνα 1

Στα 92 της χρόνια η συγγραφέας του «Μεγάλου περίπατου του Πέτρου» και άλλων ευπώλητων βιβλίων κυρίως παιδικής λογοτεχνίας, με έντονες ιστορικές αναφορές («Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο θείος Πλάτων»), αποφασίζει να διηγηθεί στο φακό της Μαργαρίτας Μαντά («Χρυσόσκονη», «Για Πάντα») την πολυτάραχη ζωή της. Μια ζωή συνδεδεμένη άμεσα με τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας, από την παιδική της ηλικία στη Σάμο, τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, τη γνωριμία της με τη Διδώ Σωτηρίου και με τον άντρα της, τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, τη συμμετοχή της στην ΕΠΟΝ και την εξορία της στη Χίο μέχρι τη δεκαετή παραμονή της στην ΕΣΣΔ, την επιστροφή στην Ελλάδα, τη χούντα του 1967 και την αυτοεξορία της στο Παρίσι, όπως φυσικά και τη σχέση της με τη λογοτεχνία.

Η Μαντά, λιτή και διακριτική, αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μειλίχιο, γοητευτικά απλό λόγο της σοφής συγγραφέως, μιας γυναίκας που υπερασπίζεται χωρίς στόμφο τις αρχές της, σημείο αναφοράς για ένα θολό όσο και κραυγαλέο σήμερα. Την απολαυστική διήγησή της συμπληρώνουν αρχειακό υλικό κι εξομολογήσεις συγγενών και φίλων (Μάνος Ζαχαρίας, Τίτος Πατρίκιος), με κορυφαία αυτή της αδερφής της –μια ανεπανάληπτη φιγούρα– Ελένης Κόκκου.

Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 88΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2017
  • Διάρκεια: 88 '
  • Μαργαρίτα Μαντά

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της, συνυφασμένη με τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.