Love in Rome

3,5

Ο μύθος της μοιραίας γυναίκας παίρνει πιο… αντονιονική μορφή σε ένα κομψό μα πικρό ρομαντικό δράμα.

Love in Rome

Ο Μαρτσέλο είναι ένας γοητευτικός, άνεργος διανοούμενος ο οποίος ερωτεύεται την Άννα, μια όμορφη στάρλετ που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού. Είναι όμως συναισθηματικά άστατη, γεγονός με το οποίο ο Μαρτσέλο προσπαθεί αρχικά να συμβιβαστεί, αλλά τελικά τού είναι αδύνατο να το αποδεχτεί. Ο μύθος της μοιραίας γυναίκας παίρνει πιο… αντονιονική μορφή σε ένα κομψό μα πικρό ρομαντικό δράμα.

Love in Rome - εικόνα 1

Από τους θεμελιωτές της μεταπολεμικής ιταλικής κωμωδίας («Ο Φανφαρόνος», «Τα Τέρατα», «Άρωμα Γυναίκας»), ο Ντίνο Ρίζι συνεργάστηκε το 1960 με τον συνσεναριογράφο του Φελίνι, τον Ένιο Φλαϊάνο, για τη διασκευή ενός μυθιστορήματος του Έρκολε Πάτι. Μόνο που εδώ η πρώτη ύλη είναι σαφώς δραματικότερη, παραλλαγή του μύθου της μοιραίας γυναίκας που ξεκίνησε από το φιλμ νουάρ και φτάνει στο «Ντάρλινγκ» (1965) του Τζον Σλέζινγκερ. Στην ταινία, η οποία προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Η Νυμφομανής» (!), το αρσενικό «θύμα» είναι ο Μαρτσέλο, ένας άνεργος διανοούμενος ο οποίος ερωτεύεται μια όμορφη στάρλετ που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού.

Εκείνη όμως είναι συναισθηματικά άστατη, γεγονός με το οποίο προσπαθεί αρχικά να συμβιβαστεί ο Μαρτσέλο, αλλά τελικά τού είναι αδύνατο να το αποδεχτεί. Ο Φλαϊάνο, ο οποίος αμέσως μετά θα συνυπογράψει σεναριακά τη «Νύχτα» του Αντονιόνι, δίνει ένα στεγνό, υπαρξιακά πικρό ύφος σε μια ιστορία με μελοδραματικές πινελιές, ενώ η στιβαρή όσο και κομψή σκηνοθετική διαχείριση του Ρίζι (εξαιρετική δουλειά στους φωτισμούς και στις εναλλαγές των εποχών) προσθέτει στο ερωτικό αδιέξοδο έναν υποδόριο σαρκασμό κι επιπλέον μια κοινωνική διάσταση.

Α/Μ. Ιταλία, Γαλλία. 1960. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Love in Rome

Un Amore a Roma
3,5
  • Δραματική
  • 1960
  • Διάρκεια: 107 '
  • Ντίνο Ρίζι

Ο Μαρτσέλο είναι ένας γοητευτικός, άνεργος διανοούμενος ο οποίος ερωτεύεται την Άννα, μια όμορφη στάρλετ που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού. Είναι όμως συναισθηματικά άστατη, γεγονός με το οποίο ο Μαρτσέλο προσπαθεί αρχικά να συμβιβαστεί, αλλά τελικά τού είναι αδύνατο να το αποδεχτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.