Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι

2

Επιφανειακή προσέγγιση μιας αντιφατικής ιδιοφυΐας και μιας συναρπαστικά πολυδιάστατης ιστορίας.

Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι

Αποφασίζοντας να αντιμετωπίσει τον Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Μπόρις Σπάσκι, ο ταλαντούχος, αλλά ψυχολογικά ασταθής Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ εμπλέκεται σε μια πολιτική και μιντιακή διαμάχη που ξεπερνά τα όρια της σκακιέρας και δοκιμάζει τις οριακές αντοχές του. Επιφανειακή προσέγγιση μιας αντιφατικής ιδιοφυΐας και μιας συναρπαστικά πολυδιάστατης ιστορίας.

Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι - εικόνα 1

Για πολλούς ο καλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ έγινε pop icon όχι μόνο για το ιδιοφυές παίξιμό του, την ιδιόρρυθμη, λατρεμένη από τα media προσωπικότητά του, αλλά κυρίως για τη West vs East νίκη του το 1972 στο Ρέικιαβικ επί του παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι, με την οποία τελείωσε έτσι η αδιαφιλονίκητη 25ετής σοβιετική κυριαρχία στο άθλημα. Ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του και ο αμερικανικός θρίαμβος προσέλαβε ποικίλες δια­στάσεις, οι οποίες ιντριγκάρουν και ταυτόχρονα βραχυκυκλώνουν αυτό το βιογραφο-ψυχολογικό δράμα, το οποίο περιορίζεται στην επιφανειακή προσέγγιση μιας αντιφατικής μεγαλοφυΐας και μιας συναρπαστικά πολυδιάστατης ιστορίας.

Η πολιτική παράμετρος θίγεται, αλλά δεν αναλύεται, οι αντισημιτικές απόψεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις του Φίσερ αντιμετωπίζονται ως ιδιορρυθμίες και το βάρος πέφτει στο τίμημα της ιδιοφυΐας και «στο πιόνι» που πρέπει να θυσιαστεί ώστε αυτή να μεγαλουργήσει. Ο ακαδημαϊκός Εντ Ζούικ («Ο Τελευταίος Σαμουράι», «Ματωμένο Διαμάντι») διεκπεραιώνει επαγγελματικά την απρόσωπη σεναριακή προσαρμογή, ενώ Μαγκουάιρ και Σράιμπερ προσπαθούν φιλότιμα να κάνουν την ερμηνευτική δια­φορά.

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Θυσιάζοντας Ένα Πιόνι

Pawn Sacrifice
2
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 115 '
  • Έντουαρντ Ζούικ

Αποφασίζοντας να αντιμετωπίσει τον Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Μπόρις Σπάσκι, ο ταλαντούχος, αλλά ψυχολογικά ασταθής Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ εμπλέκεται σε μια πολιτική και μιντιακή διαμάχη που ξεπερνά τα όρια της σκακιέρας και δοκιμάζει τις οριακές αντοχές του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.