Μακρύ Καυτό Καλοκαίρι

3

Έντονα διαλογική, αλλά καλοπαιγμένη και σκηνοθετικά ορθογραφημένη διασκευή δυο διηγημάτων και ενός μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Φόκνερ.

Μακρύ Καυτό Καλοκαίρι

Ο γοητευτικός απατεώνας Μπεν Κουίκ καταφθάνει σε μια κωμόπολη του Μισισίπι και εισβάλλει στη ζωή της πλούσιας οικογένειας των Βάρνερ. Έντονα διαλογική, αλλά καλοπαιγμένη και σκηνοθετικά ορθογραφημένη διασκευή δυο διηγημάτων και ενός μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Φόκνερ.

Μακρύ Καυτό Καλοκαίρι - εικόνα 1

Α ν και θυμίζει εντονότατα δια­σκευή κάποιου θεατρικού του Τενεσί Ουίλιαμς, η τρίτη ταινία του θύματος των μακαρθικών διώξεων Μάρτιν Ριτ («Ο Κατάσκοπος που Γύρισε Από το Κρύο», «Η Βιτρίνα», «Νόρμα Ρέι») είναι βασισμένη σε δύο διηγήματα κι εν μέρει σε ένα μυθιστόρημα του νομπελίστα Γουίλιαμ Φόκνερ.

Πιστό στο κλίμα των ταινιών της εποχής (μέσα δεκαετίας του ’50 μέχρι μέσα της δεκαετίας του ’60), όπου οι πλούσιες οικογένειες του αμερικανικού Νότου προμήθευαν το υλικό μιας σειράς κοινωνικών και ψυχολο­γικών δραμάτων γύρω από τους σκληρούς ανταγωνισμούς, τις καταπιεσμένες επιθυμίες και τις ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες μιας ολόκληρης γενιάς, το «Μακρύ Καυτό Καλοκαίρι» μας συστήνει τους Βέρνερ. Μια οικογένεια γαιοκτημόνων του Μισισίπι, στη ζωή της οποίας εισβάλλει ο γοητευτικός αμοραλιστής Μπεν Κουίκ. Ιδανικός στο ρόλο, ο βραβευμένος για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ Κανών Πολ Νιούμαν καταφέρνει να προσδώσει ρεαλισμό σε ένα υπερβολικά διαλογικό και δύσκαμπτο σενάριο, το οποίο στα χέρια ενός λιγότερο έμπειρου καστ (από τη δυναμική Τζόαν Γούντ­γουορντ μέχρι τον επιβλητικό Όρσον Γουέλς, που μοιάζει να «πυροβολεί» τις ατάκες του) θα φάνταζε σαν αυτό μιας καλογραμμένης τηλεοπτικής σαπουνόπερας.

Ευτυχώς ο Ριτ στέκεται και αυτός ανήσυχος απέναντι στο υλικό του, σκηνοθετώντας με ορθογραφημένη φρεσκάδα που προστατεύει όσο μπορεί μια τετριμμένη πια –λογοτεχνικά, θεατρικά και κινηματογραφικά– ιστορία από το πέρασμα του χρόνου.

ΗΠΑ. 1958. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μακρύ Καυτό Καλοκαίρι

The Long, Hot Summer
3
  • Δραματική
  • 1958
  • Διάρκεια: 115 '
  • Μάρτιν Ριτ

Ο γοητευτικός απατεώνας Μπεν Κουίκ καταφθάνει σε μια κωμόπολη του Μισισίπι και εισβάλλει στη ζωή της πλούσιας οικογένειας των Βάρνερ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.