Παίζοντας με τη Φωτιά

2

Καταγραφικό χρονικό, το οποίο αποτυπώνει με αμεσότητα και ψυχραιμία μια όχι και τόσο μακρινή μας τώρα πια πραγματικότητα.

Παίζοντας με τη Φωτιά

Ταξιδεύοντας μέχρι την Καμπούλ για να διδάξει αρχαίο θέατρο, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου καταγράφει τις ανυπέρβλητες καθημερινές δυσκολίες των Αφγανών γυναικών που προσπαθούν να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Καταγραφικό χρονικό, το οποίο αποτυπώνει με αμεσότητα και ψυχραιμία μια όχι και τόσο μακρινή μας τώρα πια πραγματικότητα.

Παίζοντας με τη Φωτιά - εικόνα 1

Μετά τα «Καντίρ. Ένας Αφγανός Οδυσσέας» (2008) και «Οι Νύμφες του Hindu Kush» (2011), η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου επιστρέφει στο οικείο της Αφγανιστάν για να διδάξει αρχαίο θέατρο στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο τμήμα, τα προβλήματα των φοιτητών με τα πανίσχυρα­ κοινωνικά ταμπού και κυρίως η έλλειψη γυναικών από την τάξη την ωθούν να αναζητήσει με το φακό της τη σχέση μιας βαθιά βυθισμένης στη θρησκοληψία καθημερινότητας με τον πολιτισμό, αποσπώντας επώδυνες και αποκαλυπτικές απαντήσεις.
Οι εξομολογήσεις γυναικών που είτε έχουν καταφέρει να καθιερωθούν ως ηθοποιοί (ελάχιστες, φυσικά) είτε προσπάθησαν και απέτυχαν είναι συγκινητικές, ενώ εκείνες των απλών Αφγανών, όλες υπέρ του… θείου λόγου, αναδεικνύουν καθαρότερα το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο συχνά φτάνει μέχρι τις αφόρητες απειλές, την κακοποίηση και το φόνο. Ψύχραιμα και με απλή καταγραφική διά­θεση, η Παπαθανασίου αποτυπώνει μια όχι και τόσο μακρινή μας τώρα πια πραγματικότητα, συνδέει επιδέξια την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με την παρούσα αφγανική πολιτική κατάσταση και δεν παύει –όπως και η μαχητική «Βερολινέζα» Τάχερα– να ελπίζει.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Παίζοντας με τη Φωτιά

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2014
  • Διάρκεια: 80 '
  • Αννέτα Παπαθανασίου

Ταξιδεύοντας μέχρι την Καμπούλ για να διδάξει αρχαίο θέατρο, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου καταγράφει τις ανυπέρβλητες καθημερινές δυσκολίες των Αφγανών γυναικών οι οποίες προσπαθούν να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.