Μαντέλα: Ο Δρόμος Προς την Ελευθερία

2

Απόλυτα ακαδημαϊκή βιογραφία που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες, υποψήφια για Όσκαρ (και βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα) τραγουδιού.

Μαντέλα: Ο Δρόμος Προς την Ελευθερία

Η ζωή και ο αγώνας του Νοτιοαφρικανού ακτιβιστή Νέλσον Μαντέλα κατά του απαρτχάιντ, από τη δεκαετία του ’40 ως την πολύχρονη φυλάκισή του και την εκλογή του το 1994 στη θέση του προέδρου της δημοκρατίας. Απόλυτα ακαδημαϊκή βιογραφία που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες, υποψήφια για Όσκαρ (και βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα) τραγουδιού.

Μαντέλα: Ο Δρόμος Προς την Ελευθερία - εικόνα 1

Έμπειρος σεναριογράφος («Μονομάχος», «Οι Άθλιοι»), ο Βρετανός Γουίλιαμ Νίκολσον έχει κερδίσει τη μία από τις δύο οσκαρικές του υποψηφιότητες για το «Στη Χώρα της Σκιάς», βιογραφικό δράμα με ήρωα τον συγγραφέα Σι Ες Λιούις και σκηνοθετημένο από τον Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Έναν δημιουργό τον οποίο έχει ξεκάθαρα στο νου του ο υπογράφων και τον «Μαντέλα» Νίκολσον, καθώς τα πάντα σε αυτό το βιογραφικό δράμα έχουν ως πρότυπο τον εμβληματικό για το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος «Γκάντι» του.
Δεν είναι μόνο οι πολιτικές ομοιότητες των δύο ηγετών που φέρνουν κοντά τις προαναφερθείσες ταινίες, αλλά και η όλη ιδεολογο-καλλιτεχνική προσέγγισή τους, που βασίζεται στη γραμμική εξιστόρηση των γεγονότων, την αγιογραφική παρουσίαση των πρωταγωνιστών τους, τον πανομοιότυπο τρόπο με τον οποίο τους τίθενται τα –στην πραγματικότητα ηθικά και όχι πολιτικά– κρίσιμα διλήμματα και, φυσικά, την ταυτόσημη, πάντα ηρωική αντίδρασή τους. Πρόκειται για δύο καθαρούς χολιγουντιανούς ήρωες ντυμένους με τριτοκοσμικό φολκλόρ, το δράμα των οποίων χτίζεται πάνω στην απόφασή τους να θυσιάσουν το προσωπικό όφελος εν ονόματι του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, της ελευθερίας.

Μαντέλα: Ο Δρόμος Προς την Ελευθερία - εικόνα 2

Το φιλμ του Τζάστιν Τσάντγουικ («Η Άλλη Ερωμένη του Βασιλιά»), ένα από τα πολλά τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν για πρωταγωνιστή τους τον Νοτιοαφρικανό θρυλικό αγωνιστή, φυσικά υπολείπεται σε πολλές –εντυπωσιακές ή μη– λεπτομέρειες του βραβευμένου με 8 Όσκαρ έπους του Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Ο ορισμός της ακαδημαϊκής, πολιτικά συγκαταβατικής βιογραφίας διαβαίνει σαν σίφουνας την ταραγμένη δεκαετία του ’50, τη στράτευση του νεαρού δικηγόρου στις γραμμές του Αφρικανικού Κογκρέσου και το γάμο του με την Έβελιν Ντόκο Μάσε, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του αφηγηματικού του χρόνου στη μάλλον λιγότερο ενδιαφέρουσα περίοδο της φυλάκισής του στο νησί Ρόμπεν (1964-82).
Κατάλληλη για ανηλίκους απεικόνιση της βίας, προσεγμένη αναπαράσταση­ εποχής, γραφική σκιαγράφηση ιστορικών συνθηκών και ιδεολογικών κινήτρων, επαγγελματική ερμηνευτική διεκπεραίωση και οι U2 στο βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα και φαβορί για το Όσκαρ τραγούδι των τίτλων τέλους «Ordinary love». Ποιος θα μείνει ασυγκίνητος;

Μ. Βρετανία, Ν. Αφρική. 2013. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαντέλα: Ο Δρόμος Προς την Ελευθερία

Mandela: Long Walk to Freedom
2
  • Βιογραφική
  • 2013
  • Διάρκεια: 141 '
  • Τζάστιν Τσάντγουικ

Η ζωή και ο αγώνας του Νοτιοαφρικανού ακτιβιστή Νέλσον Μαντέλα κατά του απαρτχάιντ, από τη δεκαετία του ’40 ως την πολύχρονη φυλάκισή του και την εκλογή του το 1994 στη θέση του προέδρου της δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.