Follow us

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι ολικής αλέσεως και σαλάμι Λευκάδας, φύλλα ρόκας και μαρμελάδα λεμόνι (Αστέριος Κουστούδης)

Καλαμάρι γεμιστό με πλιγούρι ολικής  αλέσεως και σαλάμι Λευκάδας,  φύλλα ρόκας και  μαρμελάδα λεμόνι (Αστέριος Κουστούδης)

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κιλά καλαμάρι φρέσκο

100 γρ. πλιγούρι ολικής αλέσεως

1 καρότο

1 φρέσκο κρεμμύδι

1/2 ματσάκι μάραθο

4 φύλλα μαϊντανού

1 μαραθόριζα

2 φύλλα δυόσμου

1 ντομάτα

4 φύλλα σέλινου

4 φύλλα λουίζας

100 ml ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο

50 γρ. σαλάμι Λευκάδας

Φύλλα ρόκας

40 γρ. μαύρη ζάχαρη

4 λεμόνια

Αλάτι, πιπέρι

1 ποτήρι ζωμός κότας

Εκτέλεση

Κόβουμε το καρότο και την ντομάτα (μόνο τη σάρκα, χωρίς τα σπόρια) σε μικρά κυβάκια, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα μυρωδικά και το σαλάμι Λευκάδας σε ψιλές φέτες.


Πλένουμε το πλιγούρι και το στεγνώνουμε.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι με το καρότο και προσθέτουμε το πλιγούρι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Μαρμελάδα:
Πλένουμε τα λεμόνια, τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε με σκεπασμένο σκεύος στο φούρνο στους 160°C για 35 λεπτά.

Παίρνουμε μόνο τη σάρκα τους και την περνάμε από μια σήτα, για να απομακρύνουμε τα κουκούτσια, και πάνω σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, βάζουμε στο εσωτερικό τους τις φέτες από το σαλάμι, γεμίζουμε και με το πλιγούρι και μετά κλείνουμε το καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα.

Τα ψήνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά απ’ όλες τις μεριές.

Σερβίρουμε με τα φύλλα ρόκας, τη μαρμελάδα και ελαιόλαδο.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι με το καρότο και προσθέτουμε το πλιγούρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε μόνο τη σάρκα τους και την περνάμε από μια σήτα, για να απομακρύνουμε τα κουκούτσια, και πάνω σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, βάζουμε στο εσωτερικό τους τις φέτες από το σαλάμι, γεμίζουμε και με το πλιγούρι και μετά κλείνουμε το καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα. Τα ψήνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά απ’ όλες τις μεριές. Σερβίρουμε με τα φύλλα ρόκας, τη μαρμελάδα και ελαιόλαδο.

Επίσης...

Ρεβιθοκεφτέδες Σαµιώτικοι

Η συνταγή για σαμιώτικους ρεβιθοκεφτέδες.

Γρήγοροι Ρεβιθοκεφτέδες

Η συνταγή για γρήγορους ρεβιθοκεφτέδες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ρεβίθια µε Μανέστρα και Ταχίνι

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια µε µανέστρα και ταχίνι.

Γίγαντες Φούρνου

Πώς θα φτιάξεις γίγαντες φούρνου.

Ρεβίθια Φούρνου με Σπανάκι ή Άλλο Χόρτο

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια φούρνου με σπανάκι ή άλλο χόρτο.

Απλή Ρεβιθόπιτα

Πώς θα φτιάξεις ρεβιθόπιτα.

Φασόλια Μαυρομάτικα με Φρέσκα Χόρτα

Η συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα με φρέσκα χόρτα.

Ρεβιθοκεφτέδες με Πατάτα και Βασιλικό

Η συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες με πατάτα και βασιλικό.

Ζυμαρικά με Ρεβίθια

Πώς θα φτιάξεις ζυμαρικά με ρεβίθια.

Φασόλια στο Φούρνο με Πιπεριές και Ελιές

Πώς θα φτιάξεις φασόλια στο φούρνο με πιπεριές και ελιές.

Φασολάδα Μεθυσμένη

Η συνταγή για μία νόστιμη φασολάδα.

Φακές με Καλαμάρια

Η συνταγή για φακές με καλαμάρια.