Υλικά
υλικά για το χταπόδι:
1 μέτριο χταπόδι (1200 κ. περίπου)
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 καρότο
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
κόκκοι πιπέρι
100ml ε.π. ελαιόλαδο
υλικά για τη φάβα:
500 γρ φάβα
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
αλάτι
εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι χωρίς νερό σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο να βράζει.
Μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 2 ώρες (ή μέχρι να μαλακώσει τελείως).
Εάν σώνονται τα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η σάλτσα.Τοποθετούμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε με άφθονο νερό, μέχρι από το σουρωτήρι να βγαίνει τελείως καθαρό το νερό.
Βάζουμε τη φάβα σε μία κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο, τη σκεπάζουμε με νερό και τη μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά.Περνάμε από multi τη φάβα προσθέτοντας 100-120 ml ελαιόλαδο και αλάτι, μέχρι η φάβα να αποκτήσει μια βελούδινη υφή.
Σερβίρουμε στα πιάτα τη φάβα, τοποθετούμε πάνω της ένα πλοκάμι και την περιχύνουμε με τη σάλτσα από το χταπόδι.