Follow us

Χέλι Σκορδάτο στο φούρνο αυγοκομμένο

Χέλι Σκορδάτο στο φούρνο αυγοκομμένο

Υλικά

Υλικά

2 μικρά χέλια ολόκληρα ή σε κομμάτια, 1 κιλό περίπου

10 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα

10 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κούπας (110 γρ.) ελαιόλαδο

1/2 λίτρο ζεστό νερό

4 δαφνόφυλλα

1 κουταλιά αλεύρι

1/2 κούπας (120 γρ.) νερό

1 χωριάτικο αυγό

χυμό 1 μέτριου λεμονιού

Εκτέλεση

Βρέξτε τις παλάμες σας και ακουμπήστε τες σε αλάτι.

Σύρετε τα χέρια σας πάνω στο χέλι από το κεφάλι ως την ουρά 3-4 φορές.

Έτσι, ξεγλιντζιάζει.

Χαράξτε τα χέλια κατά πλάτος ανά δύο δάχτυλα, πλύνετε τα, αλατίστε τα καλά και αφήστε τα, να σταθούν τουλάχιστον 1 ώρα.

Αραδιάστε τα στο κέντρο ενός μικρού ταψιού και ρίξτε ανάμεσά τους τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το νερό.

Καρφώστε κάθετα σε κάποιες από τις χαρακιές τους τα δαφνόφυλλα και ψήστε το φαγητό 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200°C.

Διαλύστε το αλεύρι στο νερό και περιχύστε το ψάρι, συνεχίζοντας το ψήσιμό του 10 λεπτά ακόμη.

Φτιάξτε αυγολέμονο και περιχύστε το αμέσως, μόλις βγει από το φούρνο, κουνώντας το, για να πάει παντού.

Αφήστε το 30 λεπτά και σερβίρετέ το.

(Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Σεραϊκή Κουζίνα του Χρήστου Μαντίδη.)

Σημ.

Συγγραφέως:

*Η πατάτα ανήκει στα φτηνά υλικά που μαγειρεύονται εύκολα και χορταίνουν.

Αυτό εξηγεί και τις διάφορες πρωτότυπες συνταγές που καταγράφηκαν.

Δοκιμάστε, τηρώντας τον απαράβατο νόμο της εποχικότητας, την ιδέα της Στέλλας Γεωργιάδου από την Πεντάπολη, μαγειρεύοντας πατάτες με μπόλικη τριμμένη ντομάτα και πολλά ψιλοκομμένα φρέσκα ανοιξιάτικα κρεμμύδια.

**Τα ψάρια του γλυκού νερού είναι το φόρτε της Βασιλικής Κωνσταντινίδου στο χωριό Αχινός, μια και κοντά υπήρχε η ξακουστή ομώνυμη λίμνη που αποξηράνθηκε τη δεκαετία του 1930.

Το σκορδάτο χέλι το έφτιαχναν τη γιορτή των Βαΐων και σε όλα τα σπίτια τα Χριστούγεννα.

Το μαγείρευαν και άλλες στιγμές μέσα στη ροή του χρόνου, αφού θεωρούνταν ψάρι για καλοφαγάδες.

Στη περιοχή του Παγγαίου πάλι δεν το πολυέτρωγαν, γιατί έλεγαν πως ό,τι αρρώστια είχες θα τη φανέρωνε.

Μέχρι από 40 χρόνια πληγή ανοίγει…

***Ξεχωριστοί τρόποι μαγειρέματος του χελιού:

Στο Δημιτρίτσι η Ευαγγέλω Μπόσκου το ψήνει με πολλά φρέσκα σκόρδα ολόκληρα, μπόλικο μαΐντανό και το τελειώνει με αυγολέμονο του οποίου η οξύτητα προερχόταν από χυμό άγουρων σταφυλιών(στην εποχή τους), μια και δεν υπήρχαν λεμόνια.

Η Ανθούλα Κούλελη στο Νεοχώρι θυμάται τη χελόπιτα.

Έβραζαν το χέλι και κατόπιν το τσιγάριζαν.

Δεν θυμόταν τι άλλο έβαζαν μέσα, πάντως γινόταν σε σχήμα βραχιολιού (κόλ πάι λεγόταν στη διάλεκτο τους).

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.