Υλικά
250 γρ. ρεβίθια βρασμέναΥλικά
500 γρ. παστός ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος
1 μέτριο καρότο σε κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο (περίπου ½ φλ.)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
500 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
¾ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. ταλιατέλες
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τον μπακαλιάρο σε ζεστό νερό, τον αφήνουμε 5' και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη, στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και τον ξεψαχνίζουμε σε λεπτά κομμάτια με τα χέρια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το καρότο, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατίζουμε πολύ ελαφρά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να πιει η ντομάτα λίγο τα υγρά της. Ρίχνουμε λίγο καυτό νερό και βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Πέντε λεπτά πριν να είναι η σάλτσα έτοιμη, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Βράζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευσίας και σερβίρουμε με τη σάλτσα των ρεβιθιών και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Σημ. Για να μαγειρέψουμε τα ρεβίθια από την αρχή: τα μουσκεύουμε από την προηγουμένη ημέρα στο νερό.
Την επομένη ημέρα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε γύρω στις 1 ώρα και 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Α.Τ.