Follow us

Ψάρι με σάλτσα ντομάτα και μπαχαρικά

Ψάρι με σάλτσα ντομάτα και μπαχαρικά

Υλικά

Υλικά

1.700 γρ. φαγκρί ή μυλοκόπι ή χριστόψαρο ολόκληρο, φρέσκο ή κατεψυγμένο

1 ½ κ. ντομάτες

1 ξυλάκι κανέλα

4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. κοφτή κύμινο σε σκόνη

1 κ.γ. ξερό κόλιανδρο σε σκόνη

½ κ.σ. κοφτή μπούκοβο

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

¾ φλ. ελαιόλαδο

500 γρ. πλιγούρι ή κους -κους (όχι ζυμαρικό)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι.

Αφαιρούμε και κρατάμε το κεφάλι, κόβουμε με ψαλίδι και πετάμε τα πλαϊνά πτερύγια και την ουρά.

Αλατίζουμε καλά μέσα έξω, βάζουμε σε σουρωτήρι με ένα πιάτο από κάτω, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αφήνουμε στη συντήρηση στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον (αν είναι ολόφρεσκο, ιδανικά για 12 ώρες).

Βράζουμε το κεφάλι σε 500 lt νερό με 1 κ.γ.

αλάτι για 30 λεπτά.

σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.

**Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες.

Τις τρίβουμε στον τρίφτη ή τις περνάμε από το μύλο.

Καθαρίζουμε το σκόρδο, αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα και το λιώνουμε με το πλάι της λάμας ενός βαριού μαχαιριού ή την ειδική πρέσα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαριά, χαμηλή κατσαρόλα, σωτάρουμε 2' σε χαμηλή φωτιά το κόλιανδρο, το κύμινο, το σκόρδο, το μπούκοβο και την πάπρικα, προσέχοντας μην καούν.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ζωμό του ψαριού και το ξυλάκι της κανέλας.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, αλατίζουμε δοκιμάζοντας συνεχώς (τα μπαχαρικά κάνουν περιττό το πολύ αλάτι) και μεταφέρουμε τη σάλτσα στο ταψί.

Βάζουμε μέσα το ψάρι, κουνάμε το ταψί και ψήνουμε για 20 –30 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό 5 –6 λεπτά να ξεκουραστεί.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε το πλιγούρι ή το κους -κους σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Βγάζουμε το ψάρι σε πιατέλα, το ξεκοκαλίζουμε.

Πετάμε το ξυλάκι της κανέλας από τη σάλτσα (αν είναι πολύ αραιή, τη μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και τη βράζουμε λίγο να πήξει, αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό).

Μοιράζουμε το πλιγούρι ή το κους –κους στα πιάτα τοποθετούμε κομμάτια ψάρι από επάνω και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

**Αν βιαζόμαστε, αντί να φτιάξουμε ζωμό ψαριού, χρησιμοποιούμε νερό.

Α.Τ

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.