Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, ο σεναριογράφος που μας εντυπωσίασε με τα περσινά «Άγρια Παιδιά», μιλά για τη συνεργασία του στην καινούργια αστυνομική σειρά του MEGA «3ος Νόμος» (τα αυτοτελή επεισόδια γράφουν επίσης οι Βασίλης Ρίσβας και Δήμητρα Σακαλή) και για τη δουλειά του.

Δεδομένου ότι οι αυτοτελείς ιστορίες του «3ου Νόμου» προέρχονται από το αστυνομικό ρεπορτάζ, πώς δουλεύεις το σενάριο για να ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα;
Ζητούμενο δεν είναι η πιστή αναπαράσταση εγκληματικών συμπεριφορών, ούτε βέβαια η διαπόμπευση θυμάτων και θυτών. Το αστυνομικό ρεπορτάζ μπορεί να δημιουργεί το πλαίσιο της ιστορίας, όμως το περιεχόμενο έχει σχέση με την ανίχνευση των «σκοτεινών πεδίων» της ανθρώπινης φύσης και την αναζήτηση της καθολικότερης αλήθειας που υπάρχει πίσω από τα γεγονότα.
Πόσο διαφορετικός είναι ο «3ος Νόμος» από τα επιτυχημένα «10η Εντολή» και «Κόκκινος Κύκλος»;Η διαφορά έγκειται στη δομή. Τα επεισόδια αναπτύσσουν ιστορίες που έχουν ξεκινήσει στο άμεσο ή το απώτερο παρελθόν και ολοκληρώνονται στο παρόν. Κάθε επεισόδιο είναι ένας διάλογος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν.
Αποτελεί ευκολία το να «πατάς» σε αληθινές ιστορίες;Ίσως είναι πιο εύκολο. Από την άλλη, νομίζω ότι είναι αδύνατο να φτιάξει κάποιος μια απολύτως πρωτότυπη ιστορία. Κάθε φορά αφηγούμαστε τη δική μας προσέγγιση. Όχι μόνο στις ιστορίες, στη ζωή ολόκληρη. Αυτό είναι η αφήγηση. Και, βέβαια, αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον, το βλέμμα του καθενός μας, η υποκειμενικότητά του.
Μήπως το σενάριο θεωρείται δευτερεύων παράγοντας στην ανάπτυξη των ελληνικών σειρών;Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ καλά σενάρια, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας το χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο σεναριογράφος. Όλοι, περισσότερο ή λιγότερο, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι ένα καλό σενάριο.
Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού σεναρίου;Ζωντανοί χαρακτήρες, ενδιαφέρουσα πλοκή, ωραίοι διάλογοι. Αλλά βασικά μεγαλειώδες τέλος. Όλα τα άλλα συγχωρούνται αν το τέλος είναι σπουδαίο.
Τι κάνει καλό έναν σεναριογράφο;Η περιέργεια. Η ανάγκη να εξερευνά ανθρώπινες καταστάσεις και χαρακτήρες. Να αναπαριστά εσωτερικά τοπία άγνωστα σ’ αυτόν. Επίσης, να έχει δει χιλιάδες ταινίες. Να μπορεί να σκεφτεί αναλυτικά και συνθετικά. Και το πιο βασικό: να μην μπορεί να κάνει αλλιώς. Το γράψιμο δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη.
Ποιες ξένες σειρές έχεις ξεχωρίσει για το σενάριό τους;Για τη σύλληψη του κεντρικού χαρακτήρα, το «Dexter»· για τις λεπτές πινελιές στο χτίσιμο της ιστορίας, το «Mad Men»· το «My name is Earl» γιατί γελάω πολύ· και το «The Wire» για το ρεαλισμό του.
Και τα επόμενα σχέδιά σου;Μια μαύρη κωμωδία για την τηλεόραση κι ένα θρίλερ για τον κινηματογράφο. Ξεκινούν επίσης τα γυρίσματα της ταινίας «Κανένας», σε σκηνοθεσία Χρήστου Νικολέρη και δικό μου σενάριο.