Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Γιώργου Πανουσόπουλου με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα

Από το αφιέρωμα ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ "Πέστε, ο πόθος πού φυτρώνει;", το οποίο θα μεταδοθεί και στην ΕΡΤ3 σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση.

Γιώργος Πανουσόπουλος

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του σπουδαίου κινηματογραφιστή, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Γιώργου Πανουσόπουλου μέσα από ένα μοναδικό αφιέρωμα στο Ertflix και στη διεθνή εκδοχή της ψηφιακής πλατφόρμας. Από το αφιέρωμα του Ertflix ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ "Πέστε, ο πόθος πού φυτρώνει;", το οποίο θα μεταδοθεί και στην ΕΡΤ3 αύριο, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026, στις 24:00, σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση.

Το αφιέρωμα αποτελεί έναν φόρο τιμής στο έργο και στη σημαντική συμβολή του Πανουσόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο.

Διαβάστε Επίσης

Αφιέρωμα στο Ertflix και στη διεθνή εκδοχή του.

"Πέστε, ο πόθος πού φυτρώνει;"
(Και σε α’ τηλεοπτική μετάδοση την Τετάρτη 11/3, στην ΕΡΤ3)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2025
Σκηνοθεσία-σενάριο: Στέργιος Πάσχος
Διάρκεια: 87’

Ο Γιώργος Πανουσόπουλος μιλάει για τον κινηματογράφο, τον έρωτα, τα παιδικά του χρόνια και τον θάνατο, σε μια αφήγηση που αντιπαραβάλλει τον λόγο του με κομμάτια του έργου του έως το 1990. Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή ΕΡΤ.

"Τοπία της Σιωπής: Γιώργος Πανουσόπουλος – Σπαράγματα της Τρίτης Ηλικίας / Places in the Silence : Yorgos Panousopoulos – Moments of the Third Age"

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2009
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης
Διάρκεια: 52’

Τριάντα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, "Ταξείδι του Μέλιτος", ο Γιώργος Πανουσόπουλος επιστρέφει στα Λουτρά του Καϊάφα, όπου είχαν πραγματοποιηθεί τα γυρίσματα. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί ένα συναρπαστικό ξετύλιγμα της μνήμης, αξιοποιώντας αποσπάσματα από την ταινία, καθώς επίσης και από ένα σπανιότατο ασπρόμαυρο υλικό αρχείου στο οποίο μιλούν όλοι οι συντελεστές στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας.

"Σκιές στο Φως: Γιώργος Πανουσόπουλος / Shadows in the Light: Yorgos Panousopoulos"

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2008
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης
Διάρκεια: 52’

Ο Γιώργος Πανουσόπουλος, προτού αναδειχθεί σ’ έναν από τους κορυφαίους και πιο ιδιαίτερους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, είχε υπάρξει ένας πολύ σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας. Ήδη από τη δεκαετία του '60 προχώρησε σε μια σειρά από καινοτομίες, όπως τα αφώτιστα ή καμένα πλάνα και, ασφαλώς, η κάμερα στο χέρι. Μέχρι και στη δεκαετία του ’80 υπέγραψε, ως διευθυντής φωτογραφίας, ορισμένες εμβληματικές ταινίες, σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών.

Κορυφαίες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου – Γιώργος Πανουσόπουλος

Η Μαρία Κατσουνάκη αναφέρεται στις ταινίες του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου, υπογραμμίζοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των ιστοριών τους, τη ρεαλιστική απεικόνιση καθημερινών ανθρώπων μέσα από τους ήρωές τους, καθώς και τον έντονο ερωτισμό που τις διακρίνει. Παράλληλα, επισημαίνει την πολυπραγμοσύνη του Πανουσόπουλου, ο οποίος, πέρα από σκηνοθέτης, έχει δραστηριοποιηθεί και ως διευθυντής φωτογραφίας, οπερατέρ και παραγωγός, ενώ έχει δημιουργήσει περισσότερα από 1.000 διαφημιστικά σποτ.

Ο ίδιος ο Πανουσόπουλος μιλά και για τις ταινίες των Νίκου Περάκη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου, με τους οποίους συνεργάστηκε πολύ στενά. Όπως εξηγεί, η σχέση τους άντεξε στον χρόνο, καθώς δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αλλά δημιουργούν διαφορετικού τύπου ταινίες. Για τον λόγο αυτόν αισθάνεται ότι οι ταινίες τους είναι και δικές του.

Αναφερόμενος στην πρώτη του ταινία, το "Ταξείδι του μέλιτος" (1979), θυμάται ότι ήταν η μοναδική φορά που δεν ασχολήθηκε ο ίδιος με τη διεύθυνση φωτογραφίας. Όσον αφορά τη μουσική στις ταινίες του, προτιμά να δημιουργείται στο τέλος της διαδικασίας. Δεν τη λαμβάνει υπόψη όταν γράφει το σενάριο – αφού το ολοκληρώσει και το παραδώσει, ζητά από τον μουσικό να συνθέσει τη μουσική και να τη σχολιάσει, όπως εκείνος κρίνει σκόπιμο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Όλες οι ταινίες, οι σειρές και τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο αφιέρωμα του Ertflix "Η Λογοτεχνία στην Οθόνη"

Η πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου, με ένα πλούσιο αφιέρωμα από σήμερα, Παρασκευή 17 έως και την Πέμπτη 30 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2026

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04)

Παρασκευή και το πρόγραμμα κλείνει με Euroleague και τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται την Αναντολού Εφές.

Απόψε (17/04) στην TV: ένας από τους πιο συναρπαστικούς Άρχοντες των Δαχτυλιδιών

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Τόλκιν, πιο θεαματικό από το πρώτο, πάει κατευθείαν στη δράση, ενώ την παράσταση κλέβει το ψηφιακό Γκόλουμ.

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (16/04)

Πλούσιο το τηλεοπτικό πρόγραμμα, με τους αγώνες των UEFA Conference League, UEFA Europa League και Euroleague να δεσπόζουν.

Απόψε (16/04) στην TV: Σειρήνες ακούγονται στην στεριά στη συγκινητικά αστεία ταινία του Περράκη

Οι ήρωες των "Σειρήνων στο Αιγαίο" αποστρατεύονται και σοβαρεύουν, σε μια ταινία με μια άλλοτε χαλαρή και άλλοτε διεισδυτική πολιτικοκοινωνική σάτιρα.

Emily in Paris: Το επόμενο story της Emily θα ανέβει από Ελλάδα

Τα γυρίσματα της 6ης σεζόν της επιτυχημένης σειράς Emily in Paris του Netflix φαίνεται να ξεκινούν τον Μάιο στην Ελλάδα, με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη να συγκαταλέγονται στους επικρατέστερους προορισμούς.

"Το μικρό σπίτι στο λιβάδι" επιστρέφει και μόλις έσκασε το teaser trailer του Netflix

Η σύγχρονη εκδοχή της οικογένειας Ίνγκαλς έρχεται στην πλατφόρμα του Netflix στις 9 Ιουνίου και έχουμε μια πρώτη ματιά.