Η ΕΡΤ2 γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

Ένα ντοκιμαντέρ από το αρχείο των Γιώργος και Ηρώς Σγουράκη θα μεταδοθεί από το κανάλι για τη μνήμη του εμβληματικού μουσικού.

Μίκης Θεοδωράκης 4

Το 2025 έχει ανακηρυχθεί "Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη" από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΡΤ2 μεταδίδει από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025, στις 19:00, ένα μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο με τίτλο "Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία". Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ από το αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, που θα ολοκληρωθεί σε πέντε ωριαία μέρη και το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή, στην πορεία και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπό της. Όμως και όλοι οι λαοί της Γης τον θεωρούν ως τον εκφραστή οραμάτων, ελπίδας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Γαλούχησε τις γενιές του 20ού αιώνα και συνεχίζει ν’ αποτελεί το σημείο αναφοράς της νέας γενιάς κι ασφαλώς όσων ακόμα ακολουθήσουν. Έδωσε το στίγμα και την ταυτότητα του ήθους, της αληθινής δημιουργίας και μιας πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης, η οποία αναγνωρίστηκε ως η πραγματική αντίληψη της ελληνικότητας.

Μίκης Θεοδωράκης 2

Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ "Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία", αποτέλεσε για τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη χρέος απέναντι στην ιστορική αλήθεια και χρέος για τις επόμενες γενιές που ασφαλώς θα θελήσουν να διερευνήσουν το διαχρονικό του έργο και ν’ ανακαλύψουν τη δική τους ελληνική μοναδικότητα στην οικουμένη, την οποία απλόχερα μας δίνει το έργο, η στάση ζωής και η πορεία του παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Η καταγραφή του πεντάωρου ντοκιμαντέρ άρχισε το 1983 (τότε ο Μίκης ήταν μόλις 58 ετών) και συνεχίστηκε με καταγραφές σε συναυλίες-σταθμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρχαία στάδια, σε γήπεδα, σε θέατρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε πλατείες και γειτονιές.

Οι μοναδικές καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο ντοκουμέντο για τον άγρυπνο στοχαστή, τον αγωνιστή καλλιτέχνη και δημιουργό, ο οποίος για μία ολόκληρη ζωή φλέγεται από το πάθος να προσφέρει στο λαό και να ανυψώσει την Τέχνη με το αίσθημα, το φρόνημα, τη μνήμη και την πείρα του λαού μας. Για όλα αυτά, δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο εθνικός μας συνθέτης, με την παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση. Ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης.

Μίκης Θεοδωράκης 3

Τα πέντε ωριαία μέρη του ντοκιμαντέρ ακολουθούν τη χρονολογική σειρά της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη και περιέχουν:

Δευτέρα 01/09/2025, στις 19:00 – Α΄ Μέρος: "1925-1949". Ρίζες, Καταγωγή οικογένειας, Η εφηβεία, Μουσικό τοπίο 1949-1950, Μουσικές ασκήσεις, Κατοχή-Ωδείο Αθηνών, Γνωριμία με τη Μυρτώ, Απελευθέρωση-παρανομία, Εξορίες-Ικαρία και Μακρόνησος, Το λαϊκό τραγούδι, Γαλατάς Χανίων.

Τρίτη 02/09/2025, στις 19:00 – Β΄ Μέρος: "1949-1966". Χανιά, Αθήνα, Γάμος με τη Μυρτώ, Παρίσι, "Επιτάφιος", Το μπουζούκι, Τα λαϊκά τραγούδια, Η μελοποιημένη ποίηση, Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλλης-"Μαουτχάουζεν", "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού", "Το Άξιον Εστί", Brendam Beham, "Όμορφη Πόλη", "Μαγική Πόλη", Φιλμ "Ζορμπάς", Οι Λαμπράκηδες, "Ρωμιοσύνη".

Μίκης Θεοδωράκης

Τετάρτη 03/09/2025, στις 19:00 – Γ΄ Μέρος: "1966-1970". "Ρωμιοσύνη", Δικτατορία, Η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), Ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, Φυλακές "Αβέρωφ", Στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, "Ο Ήλιος και ο Χρόνος" και τα "Επιφάνια-Αβέρωφ", Βραχάτι, "Κατάσταση πολιορκίας", Ζάτουνα Αρκαδίας.

Πέμπτη 04/09/2025, στις 19:00 – Δ΄ Μέρος: "1968-1971". Ζάτουνα 1, Ζάτουνα 2-Αρκαδία, Ζάτουνα 3-"Τα Λιανοτράγουδα", Ζάτουνα 4-"Πνευματικό Εμβατήριο", Ζάτουνα 5-Αλέκος Παναγούλης, Ζάτουνα 6, Βραχάτι, Νοσοκομείο "Σωτηρία", Η απαγωγή-ο Σρεμπέρ- η απελευθέρωση, Παρίσι, ΠΑΜ, Συναυλίες όπου γης.

Παρασκευή 05/09/2025, στις 19:00 – Ε΄ Μέρος (τελευταίο): "1971-2000". Συναυλίες όπου γης, "Πνευματικό Εμβατήριο", Εκδηλώσεις κατά της χούντας, Οι κινηματογραφικές ταινίες, "Canto General", Επιστροφή στην Ελλάδα 1974, Βραβείο Λένιν, Σκέψεις για τη μουσική, Από το 1983 στο 1993, Ο Φιντέλ Κάστρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

To ΗΒΟ κυκλοφορεί teaser με σκηνές από τα καινούργια Euphoria και House of the Dragon

Η streaming πλατφόρμα μας δίνει μία πρώτη γεύση από όσα έχουμε να περιμένουμε το 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
12/12/2025

The Other Bennet Sister: Ένα spin-off του ‘Περηφάνια και Προκατάληψη’ έρχεται στο BBC

To κανάλι τιμά τα 250α γενέθλια της Τζέιν Όστεν με μία νέα ιστορία.

Γιατί η Τέιλορ Σουίφτ ξεσπά σε κλάματα στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ της

Το End of an Era μόλις έκανε πρεμιέρα και η ατμόσφαιρα έγινε γρήγορα δύσκολη για την καλλιτέχνη.

Θα υπάρξει τρίτη σεζόν του θρυλικού Pushing Daisies (;)

Η καλτ σειρά που κόπηκε μετά την δεύτερη σεζόν είναι ακόμα στο μυαλό των φαν της. Θα υπάρξει συνέχεια;

Απόψε (12/12) στην TV: Μία ατίθαση πρωταγωνίστρια με ακόμα πιο ατίθασα μαλλιά

Μία από τις καλύτερες ταινίες animation της Disney του σήμερα στην ελληνική τηλεόραση.

To "Masterchef" επιστρέφει με νέο κύκλο στο FX Life στις 12 Δεκεμβρίου

Στο νέο κύκλο του "MasterChef", οι διαγωνιζόμενοι καλούνται για πρώτη φορά να αγωνιστούν σε ζευγάρια, "Dynamic Duos".

Απόψε (11/12) στην TV: Βίαια φαντασία με τον Τομ Χάρντι

Mετα-πανκ γουέστερν με έξυπνες δόσεις χιούμορ και αστείρευτη ενέργεια απόψε στην ελληνική τηλεόραση.