Στο "Chief of War" παρακολουθούμε την αιματηρή ιστορία του Βασιλείου της Χαβάης

Στη νέα σειρά του Apple TV+, ο Τζέισον Μομόα και ο Τόμας Πα’α Σίμπερτ μας παραδίδουν ένα επικό δράμα με μπόλικη βία.

Chief of War

Κοιτώντας στο παρελθόν, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος υπήρξαν πεδία στα οποία κυριαρχούσαν κυρίως δυτικές, λευκές αφηγήσεις. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που έφταναν στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη ήταν συχνά μέσα από το λάθος βλέμμα: εξωτικοποιημένες εκδοχές πραγματικών ιστοριών και ανθρώπων, "φιλτραρισμένες" ώστε να είναι πιο εύπεπτες για το ευρύ κοινό. Αν όμως τα τελευταία δείγματα στις μεγάλες streaming πλατφόρμες δείχνουν κάτι, αυτό είναι ένα νέο ενδιαφέρον για φρέσκες φωνές. Από το "Reservation Dogs", το "North of North" και το "Mo", έως ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως η "Μοάνα", το τοπίο μοιάζει να διευρύνεται. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα είναι το "Chief of War" του Apple TV+, που έκανε πρεμιέρα στις αρχές του Αυγούστου.

Στη σειρά, οι δημιουργοί Τζέισον Μομόα ("Aquaman") και Τόμας Πα’α Σίμπερτ, μας μεταφέρουν σε μία πλευρά της πολυνησιακής Ιστορίας που σπάνια προβάλλεται. Για πολλές χιλιάδες χρόνια, τα τέσσερα βασίλεια της Καραϊβικής (που σήμερα αποτελούν τη Χαβάη όπως τη γνωρίζουμε) υπήρξαν ανεξάρτητα. Ένας ανελέητος, μακροχρόνιος πόλεμος οδήγησε στην ενοποίησή τους και τη δημιουργία του Βασιλείου της Χαβάης το 1782. Αυτή την περίοδο καταγράφει το "Chief of War", μέσα από τη φόρμα του ιστορικού δράματος.

Chief of War

Κεντρικός ήρωας είναι ο Κα’ιάνα (Μομόα), πολεμιστής της βασιλικής οικογένειας και μέλος μίας κάστας που, σύμφωνα με την αρχαία χαβανέζικη παράδοση, θεωρούνταν απόγονοι των θεών. Ενώ προσπαθεί να ζήσει ειρηνικά με την οικογένειά του, μακριά από την πατρίδα του, η απειλή της αποικιοκρατίας τον αναγκάζει να επιστρέψει και να σταθεί αντιμέτωπος με τις δυτικές δυνάμεις.

Για τον Μομόα, το "Chief of War" μοιάζει με προσωπικό στοίχημα, ένα "passion project", που πέρασε περίπου μία δεκαετία στα σκαριά. Για να προσεγγίσει τις πρωτογενείς πηγές, χρειάστηκε να εξοικειωθεί με τα χαβανέζικα, την "πιο δύσκολη γλώσσα που έχει μάθει ποτέ", σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη πιο δύσκολη κι από τα ντοθράκι, την φανταστική διάλεκτο που μιλούσε ο πιο γνωστός του ρόλος, ο βασιλιάς Καλ Ντρόγκο από το "Game of Thrones"

Chief of War

Από τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς είναι εμφανές πως προτεραιότητα της παραγωγής είναι η αυθεντικότητα. Οι χαρακτήρες μιλούν χαβανέζικα, παρ’ όλο που στη συνέχεια αποτυπώνεται η ιστορική και βίαιη μετάβαση προς τα αγγλικά, ενώ μεγάλο μέρος του καστ αποτελείται από ντόπιους ερασιτέχνες που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Κάινα Μακούα, τον αγρότη τάρο που υποδύεται τον βασιλιά Καμεκαμέχα Α’, ηγέτη του ενοποιημένου βασιλείου. Ο Μομόα ισχυρίζεται πως χρειάστηκε να παρακαλέσει τον Μακούα να δεχτεί τον ρόλο, χωρίς καν να περάσει από οντισιόν. Στην παραγωγή συμμετείχαν 15 πολιτιστικοί σύμβουλοι που φρόντισαν τα έθιμα, οι τελετές, οι διάλεκτοι, ακόμη και η χλωρίδα του σκηνικού, να αποτυπώνονται με σεβασμό και ιστορική ακρίβεια.

Στα ανυποψίαστα μάτια μου, η προσπάθεια είναι καλοπροαίρετη, αν και, ανά στιγμές, αγγίζει τα όρια του γραφικού. Το soundtrack των Χανς Ζίμερ και Τζέιμς Έβερινγκχαμ υπογραμμίζει τον επικό χαρακτήρα της αφήγησης, συνοδεύοντας τα εντυπωσιακά τοπία, την ωμή βία και τις πληθωρικές σκηνές σε slow motion που επανέρχονται συχνά. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο βλέπουμε ανθρώπους να χάνονται στον πόλεμο, με το αίμα να πιτσιλίζει τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. 

Ο μεγαλοπρεπής Μομόα βρίσκεται στο κέντρο της δράσης: ανίκητος στη μάχη και φιλεύσπλαχνος όταν βρεθεί μπροστά σε μία μητέρα με τα παιδιά της, ικανός να δαμάσει καρχαρίες με τα γυμνά του χέρια και να κερδίσει τον καλύτερο μαχητή του βασιλιά θείου του. Ωστόσο, όπως έχει πει και ο ίδιος, το μεγαλειώδες ύφος πηγάζει από έναν αληθινό σεβασμό προς την κουλτούρα και τους προγόνους του. Τουλάχιστον, αυτό μπορούμε να του το συγχωρήσουμε. 

Δείτε το trailer του "Chief of War":

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Απόψε (4/10) στην TV: Γαλαξίας αστέρων σε ιστορική κομεντί, θρήνος και οικογένεια

Ένα μικρό αγόρι προσπαθεί να αποδεχθεί τον θάνατο του πατέρα του και μια εντυπωσιακή πλειάδα αστέρων του Χόλιγουντ, σε ένα μίγμα πολιτικής σάτιρας, θρίλερ και μυστηρίου που καθηλώνει, απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2025

"House of Guinness": Στη νέα του σειρά, ο Στίβεν Νάιτ χτίζει τον μύθο της stout

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας σειράς του Netflix για την οικογένεια πίσω από τη θρυλική ζυθοποιία, αναρωτιόμαστε πώς κατάφεραν οι εταιρείες να παρεισφρήσουν στους καταλόγους των streaming πλατφορμών

Τα "Απίθανα Ταξίδια με Τρένο" επιστρέφουν με νέο κύκλο

Ο Φίλιπ Γκουγκλέ μας οδηγεί σε προορισμούς με πανέμορφα τοπία και ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες.

Απόψε (3/10) στην TV: Σοφία Κόπολα και Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Το ριμέικ ενός γουέστερν και η δεύτερη ταινία μίας ρομαντικής σειράς απόψε στην ελληνική τηλεόραση.

9 πρεμιέρες που αξίζει να δεις στην Cosmote TV τον Οκτώβριο

Μεγάλα ονόματα, αγαπημένες σειρές που επιστρέφουν και νέες σειρές έρχονται τις επόμενες μέρες.

Έρχεται ο δεύτερος κύκλος του "Nobody Wants This" (trailer)

Η δημοφιλής ρομαντική κομεντί του Netflix που κατέκτησε το ίντερνετ συνεχίζεται.

Απόψε (2/10) στην TV: μία φοιτητική περιπέτεια

Τέσσερις φίλοι σχεδιάζουν μία μεγάλη ληστεία απόψε στην ελληνική τηλεόραση.