
Δολοφονίες, αυτοκτονίες και κρεμασμένα ζώα που αιμορραγούν: αυτές είναι οι ωμές εικόνες που βλέπουμε στις πρώτες σκηνές του "American Primeval". Η νέα σειρά του Netflix μάς μεταφέρει στην εποχή της βίαιης γέννησης των ΗΠΑ, ενός τόπου όπου τον πρώτο λόγο έχει το χάος. Με φόντο το σύμπαν που είδαμε πρώτα στο οσκαρικό "The Revenant" (τα δύο έργα μοιράζονται την υπογραφή του Μαρκ Λ. Σμιθ), ανοίγει ένα παράθυρο στην αδίστακτη πραγματικότητα της μάχης για επικράτηση των εποίκων στην άγρια αμερικανική Δύση.
Η σειρά είναι βασισμένη στο πραγματικό γεγονός της σφαγής 120 ανθρώπων στην κοιλάδα της Γιούτα από Μορμόνους στρατιωτικούς, οι οποίοι επιδίωξαν την εξασφάλιση της "Σιών" τους. Για να πετύχουν το στόχο τους, οι επιτιθέμενοι συνεργάστηκαν με μέλη της φυλής Παγιούτ, θέλοντας να παρουσιάσουν το συμβάν ως ένα χτύπημα από τους γηγενείς. Σε αυτό το σημείο, το "American Primeval" ακολουθεί τον δικό του δρόμο, εξερευνώντας τις συνέπειες της επίθεσης και ξεδιπλώνοντας τα δύο παράλληλα νήματα των δρόμων που ακολούθησαν οι επιζώντες. Από τη μία πλευρά, η Σάρα και ο γιος της Ντέβιν ταξιδεύουν μαζί με την Του Μουνς, μια μουγγή νεαρή που το έσκασε από το χωριό της προσπαθώντας να επιβιώσει και τον Άιζακ, έναν λευκό άντρα που συνδέεται με τους Σοσόνι και γνωρίζει την περιοχή σαν την παλάμη του χεριού του. Από την άλλη, βρίσκονται η Άμπις και ο Τζέικομπ, οι νεόνυμφοι Μορμόνοι που χωρίζονται καθώς εκείνη γίνεται λάφυρο για τους Παγιούτ και αυτός, παρατημένος στο πεδίο της μάχης και ημιθανής, ξεκινάει το ταξίδι του για να τη βρει.

Μέσα σε έξι επεισόδια, η σειρά εμβαθύνει στη σημασία του συναισθήματος της "οικογένειας που βρίσκεις" ("found family"), αλλά και στην ένταση που προκύπτει μέσα από την ανάγκη για επιβίωση. Ακόμα περισσότερο, ο Σμιθ φέρνει στο προσκήνιο το άγχος του να βρίσκεσαι στο κέντρο ενός κόσμου ο οποίος μοιάζει να πάσχει από παντελή έλλειψη αγάπης. Αυτοί οι θεματικοί πυλώνες συνδέουν τις δύο ιστορίες που, κατά τα άλλα, εκτυλίσσονται παράλληλα.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της σειράς είναι η επιλογή του Σμιθ να στηρίξει το σενάριό του σε γυναικείους χαρακτήρες, ανατρέποντας τη σύμβαση της αντρικής ματιάς που κυριαρχεί στα περισσότερα γουέστερν. Οι πρωταγωνίστριες της σειράς παίρνουν τις ιστορίες τους στα χέρια τους: εκδικούνται τους άντρες που τις αδίκησαν, βοηθούν τη φυλή τους να αντιμετωπίσει τον εχθρό και αποφασίζουν εκείνες το δρόμο που θα χαράξουν.
Το "American Primeval" είναι παραπάνω από πρόθυμο να μας δείξει τις χειρότερες πλευρές της Αμερικής: την ασυλλόγιστη καταστροφή των αυτοχθόνων που ζούσαν εκεί χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των εποίκων, τις συγκρούσεις και τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται πίσω από κλειστές πόρτες. Ωστόσο η βία, που στο πρώτο επεισόδιο σοκάρει και ανατριχιάζει, σταδιακά γίνεται ένας μονότονος λευκός θόρυβος, με τις διαρκείς δολοφονίες και τα σκοτωμένα ζώα να μην καταφέρνουν να κρατήσουν τη συναισθηματική ένταση.

Ταυτόχρονα, η σειρά αδυνατεί να παρουσιάσει τη δράση σαν κάτι περισσότερο από ένα στιγμιότυπο της Ιστορίας, ενώ οι δυναμικές μεταξύ ορισμένων χαρακτήρων αναπτύσσονται άνισα. Άλλες αποκτούν προτεραιότητα, όπως η εμπιστοσύνη που χτίζεται ανάμεσα στην ομάδα με επικεφαλής τον Άιζακ, ενώ άλλες μένουν σε ένα στάδιο μετέωρο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύνδεση ανάμεσα στην Άμπις και το Κόκκινο Φτερό, τον άντρα που ανήκει στη φυλή Σοσόνι και τη διεκδικεί από τους Παγιούτ.
Σε κάθε περίπτωση, το "American Primeval" είναι ένα γουέστερν που διαχειρίζεται καλά το θέμα και το είδος του. Η ιστορία, η οποία έχει στο κέντρο της την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και των συνδέσεων που δημιουργούμε μεταξύ μας, εκτυλίσσεται με ορμητικό ρυθμό και δίνει ένα συγκινητικό φινάλε. Στην ανεξάντλητη βία απαντάει με το μόνο πράγμα στην ιστορία που μπορεί να μας δώσει παρηγοριά, την αλληλεγγύη.