"Η Δική μας Μεταπολίτευση" συνεχίζεται στην ΕΡΤ1 με το 2ο επεισόδιο

Η σειρά ντοκιμαντέρ, που αποτελείται από πέντε επεισόδια, πιάνει το νήμα της ελληνικής Ιστορίας από τον Ιούλιο του 1974 φθάνοντας στο σήμερα.

Η Δική μας Μεταπολίτευση Η Δική μας Μεταπολίτευση

Η σειρά ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και παρουσίαση Στάθη Καλύβα και Παναγή Παναγιωτόπουλου, καλύπτει τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση της Δικτατορίας και τη δημιουργία νέων πολιτικών θεσμών που εξακολουθούν να ρυθμίζουν τον πολιτικό μας βίο. Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς θα προβάλει η ΕΡΤ1 αυτήν την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, στις 21.00. Βασισμένη στον πλούτο των οπτικοακουστικών αρχείων της ΕΡΤ, "Η Δική μας Μεταπολίτευση" είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Eπεισόδιο 2: "Τα χρόνια της αναμονής (1977-1981)"
Το 1977 έχει ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που ξεκίνησαν το 1974 και η Μεταπολίτευση παγιώνεται. Η εύθραυστη δημοκρατία του 74-75 έχει πλέον αποκτήσει ρίζες. Δίπλα στην έντονη πολιτικοποίηση που σταδιακά υποχωρεί αναδύονται νέες προτεραιότητες. Οι κοινωνικές αξίες αλλάζουν με ταχύτητα και αρχίζει να κυριαρχεί μια νέα κουλτούρα που μπορεί να αποκληθεί "κουλτούρα της Μεταπολίτευσης”. Μέσα σε αυτή, θα χωρέσουν τόσο οι αγωνιστικές μνήμες και η πολιτική στράτευση όσο και οι πιο επίκαιρες προσδοκίες για μια καλύτερη, πιο μοντέρνα και πιο καταναλωτική ζωή, οι οποίες εκτινάσσονται. Ομως η τεράστια αναπτυξιακή δυναμική της εικοσαετίας 1953-1973 έχει χαθεί και η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1979 δίνει ένα αποφασιστικό χτύπημα στην οικονομία. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καταφέρνει να ολοκληρώσει το πολιτικό του όραμα και το 1979 η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα εκτός του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα που προσχωρεί στην ΕΟΚ, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, πυροδοτώντας με τον τρόπο αυτό την μετάλλαξη της σε ένα νέο, πολύ ευρύτερο και πιο φιλόδοξο πολιτικό εγχείρημα. Παράλληλα, ο ίδιος αποχωρεί από την πρωθυπουργία και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
Στις εκλογές του 1977, το ΠΑΣΟΚ κατακτά την δεύτερη θέση και γίνεται Αξιωματική αντιπολίτευση. Οι μεγάλες προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας αρχίζουν και μετακινούνται προς το πρόσωπο του ηγέτη του, Ανδρέα Παπανδρέου που υπόσχεται την Αλλαγή, τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της Ελλάδας και μια νέα ευημερία. Είναι τα χρόνια της αναμονής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Γιατί όλοι μιλούν για το Cape Fear του Apple TV;

Το νέο "Cape Fear" -το φρέσκο τηλεοπτικό adaptation για το "Ακρωτήρι του Φόβου-" μεταφέρει έναν κλασικό εφιάλτη στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και βρίσκει στο πρόσωπο του Χαβιέ Μπαρδέμ τον ιδανικό φορέα της απειλής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
18/06/2026

Απόψε (18/06) στην TV: Ο Μπεν Άφλεκ δεν είναι ο Λογιστής που έχεις συνηθίσει

Υπερβολικά φιλόδοξο και βαρυφορτωμένο θρίλερ, το οποίο μάταια προσπαθεί να αιφνιδιάσει με τις ανατροπές του και να πρωτοτυπήσει ως μελέτη χαρακτήρων.

Αυτοί είναι οι αγώνες για το Μουντιάλ που παίζουν σήμερα (18/06)

Το κανάλι και οι ώρες μεταδόσεις των σημερινών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2026.

Απόψε (17/06) στην TV: Δύο αδερφές αλλάζουν θέση

Δυο διαμετρικά αντίθετες αδελφές, η σέξι, άνεργη και ανεύθυνη Μάγκι και η κομπλεξική, εργασιομανής Ρόουζ, έρχονται σε πλήρη ρήξη εξαιτίας ενός ερωτικού θέματος.

Αυτοί είναι οι αγώνες για το Μουντιάλ που παίζουν σήμερα (17/06)

Το κανάλι και οι ώρες μεταδόσεις των σημερινών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2026.

Μουντιάλ 2026: Αυτούς τους αγώνες βλέπουμε σήμερα (16/6)

Συνεχίζεται η κορυφαία διοργάνωση ποδοσφαίρου και αυτά είναι τα ματς που μας περιμένουν σήμερα.

Απόψε (16/06) στην TV: Ακόμη μια πανδημία ξεσπά

Τον Ιούλιο του 1967, στην κοιλάδα Μποτάμπα του Ζαΐρ, ένας 100% θανάσιμος ιός αρχίζει να μεταδίδεται στους ανθρώπους.