H ΕΡΤ αποχαιρετά τον Γιώργο Σγουράκη με ένα ειδικό αφιέρωμα στην ΕΡΤ2

Η ΕΡΤ2 τροποποιεί το πρόγραμμά της και μεταδίδει σε επανάληψη τρία επεισόδια της μακροβιότερης ελληνικής εκπομπής, «Μονόγραμμα», τιμώντας τον Γιώργο Σγουράκη.

Γιώργος Σγουράκης Γιώργος Σγουράκης

Μονόγραμμα: "Μιχάλης Κακογιάννης" (Α΄ και Β΄ Μέρος)

Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 18.00

Στον κινηματογραφικό δημιουργό με την πιο απόλυτη έννοια του όρου, τον άνθρωπο που ανανέωσε τη θεματική και ζωογόνησε την κινηματογραφική γραφή με γνώση, όραμα και ασφαλώς σπάνιο ταλέντο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, είναι αφιερωμένο το "Μονόγραμμα".

Παγκόσμια αναγνωρισμένο και διαχρονικό το έργο του δεν περιορίστηκε μόνο στον κινηματογράφο, αλλά σε σκηνοθεσίες θεατρικών έργων, καθώς και σε όπερες.
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1922, σπούδασε Νομικά αρχικά, ηθοποιία και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Εργάστηκε στο BBC ως εκφωνητής αρχικά και εν συνεχεία ως παραγωγός πολιτιστικών προγραμμάτων. Από το 1962 αφοσιώθηκε στη σκηνοθεσία και αναγνωρίστηκε παγκόσμια, με αποτέλεσμα η κριτική να τον τοποθετήσει δίπλα στον Μπέργκμαν, τον Ρέι, τον Φελίνι και τον Βισκόντι.

Πρώτο του έργο – το1953 – το  "Κυριακάτικο ξύπνημα" και το 1955 η πολυβραβευμένη "Στέλλα", στη συνέχεια "Το κορίτσι με τα μαύρα", "Το τελευταίο ψέμα", "Ερόικα", "Χαμένο κορμί", "Ηλέκτρα" που έγινε δεκτή ως η σημαντικότερη και καλύτερη μεταφορά αρχαίας τραγωδίας στην οθόνη, ο "Ζορμπάς" μια ταινία-θρύλος που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, συνάμα και καλλιτεχνική καταξίωση, με κορύφωση την υποψηφιότητά της για 7  Όσκαρ, από τα οποία εντέλει κέρδισε τα 3.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης έχτισε μόνος την καριέρα του αρνούμενος να ενταχθεί στα κελεύσματα του καιρού, την περίοδο της παντοκρατορίας του Χόλιγουντ, και εντέλει με το πολυσήμαντο έργο του να εντάξει την κινηματογραφική τέχνη στον νεοελληνικό πολιτισμό και να καθιερώσει την Ελλάδα στην παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή.

Μονόγραμμα: "Άλκη Ζέη"

Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 08.00

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη είναι το πρόσωπο που αυτοβιογραφείται στην εκπομπή "Μονόγραμμα". Μιλά για τα παιδικά της χρόνια, κυρίως για τα παιδικά της καλοκαίρια με τον παππού της, που αποτέλεσαν και πηγή έμπνευσής της. Αναφέρεται στις πρώτες της συγγραφικές απόπειρες, στην επαφή της με το κουκλοθέατρο και στο συγγραφικό της έργο. Μιλά για προσωπικές στιγμές της ζωής της, για την εξ αγχιστείας συγγένειά της με τη Διδώ Σωτηρίου και τη μεταξύ τους σχέση και για το πλέον σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της, τη γνωριμία της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου και την από κοινού αντιστασιακή τους δράση, που συνοδεύτηκε από φυλακίσεις, συνεχείς εξορίες, φυγή στο εξωτερικό και νοσταλγία για την Ελλάδα.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από την τηλεοπτική διασκευή του έργου της "Το καπλάνι της βιτρίνας", φωτογραφικό υλικό από προσωπικές στιγμές της συγγραφέως και βίντεο που περιγράφουν παραστατικά τις περιόδους στις οποίες αναφέρεται.

Μονόγραμμα: "Δημήτρης Μυταράς"

Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 08.30

Ο Δημήτρης Μυταράς αρχίζει την αφήγησή του με τα βιώματά του από την πόλη της Χαλκίδας όπου γεννήθηκε, εστιάζοντας σε εκείνα που σχετίζονται με τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής που τον επηρέασαν, "εντυπώσεις οπτικές" όπως λέει που είναι δυνατόν να ανιχνευθούν στο έργο του. Ο φακός της εκπομπής περιηγείται στην πόλη της Χαλκίδας και στον χώρο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ζωγράφος, ενώ ο ίδιος παρατηρεί τις αλλαγές του τοπίου με την πάροδο του χρόνου και πώς σταδιακά μεταβλήθηκε ο χαρακτήρας της πόλης που εκείνος κρατά αποτυπωμένο στη μνήμη του.

Ως προς το έργο του, στέκεται στα χρόνια της δικτατορίας που ταυτίστηκαν με τη στροφή του στον κριτικό ρεαλισμό και στην παραγωγή μιας σειράς έργων, έως το 1970, με τη χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων για τα οποία ο ίδιος αναφέρει ότι σημάδεψαν τη δουλειά του και έγιναν αντιληπτά από το ευρύ κοινό.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής γνωρίζουμε τον δάσκαλο Μυταρά, καθώς έχοντας διαγράψει σχεδόν μια 20ετία στη Σχολή Καλών Τεχνών σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μιλάει για το πώς αντιλαμβάνεται την εμπειρία της διδασκαλίας, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα ερεθίσματα και μιλάει για τη σχέση του με τους μαθητές του. Τέλος, εκφράζει την προσωπική του θέση για την πορεία της ελληνικής ζωγραφικής και τον ρόλο των λαϊκών ζωγράφων μέσα σ’ αυτή, τονίζοντας τη σημασία της παράδοσης για την εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής.

Το συλλυπητήριο μύνημα της ΕΡΤ για τον Γιώργο Σγουράκη
"Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον Γιώργο Σγουράκη, τον άνθρωπο που ταύτισε το όνομά του αλλά και τη ζωή του με τη θρυλική εκπομπή "Μονόγραμμα", κι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. O Γιώργος Σγουράκης ήταν παραγωγός οπτικοακουστικών έργων, σκηνοθέτης και πρόεδρος του "Αρχείου Κρήτης". Ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία και με ραδιοφωνικές εκπομπές με ειδίκευση στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, και από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως δημιουργός, παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, κυρίως πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Η σειρά "Μονόγραμμα" -400 ταινίες έως σήμερα- είναι από τις μακροβιότερες στην ελληνική τηλεόραση με 40 ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ΕΡΤ, καταγράφοντας και παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα πρόσωπα της πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Ιδιαίτερη θέση στο συνολικό έργο του Γιώργου Σγουράκη κατέχουν αυτοτελείς ταινίες-μονογραφίες, που έχει δημιουργήσει από κοινού με τη σύζυγό του, Ηρώ Σγουράκη, για καθοριστικά πρόσωπα του πνεύματος. Η διοίκηση της ΕΡΤ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Δυο σύγχρονα φιλμ έρχονται αυτήν την εβδομάδα στην ΕΡΤ3

Κινηματογραφικές βραδιές με την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση δυο διεθνών παραγωγών, που έχουν και κάτι από Ελλάδα...

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/07/2024

O βραβευμένος "Κορσές" της Μαρί Κρόιτσερ έρχεται στο Novacinema1

Η κορυφαία ταινία του 2022 κάνει πρεμιέρα στη Nova την Κυριακή 21 Ιουλίου.

Περισσότερες από 270 υποψηφιότητες Emmy για περιεχόμενο της Disney+ και του ΗΒΟ

Αριθμός ρεκόρ οι 183 υποψηφιότητες της Disney, ανάμεσά τους το "The Bear", το "Shogun" και το "Only Murders in the Building", διαθέσιμα στο Vodafone TV.

Omnivore, η σειρά ντοκιμαντέρ του Rene Redzepi

Ο περιβόητος σεφ-πατρόν στρώνει από σήμερα τραπέζι στο Apple TV+, με οκτώ επεισόδια που εξερευνούν σε βάθος τον κόσμο του φαγητού.

Τι ετοιμάζει ο ANT1 για την τηλεοπτική σεζόν 2024-2025

Νέο πρόγραμμα με γνωστές και ολοκάινουριες εκπομπές, νέες σειρές μυθοπλασίας αλλά και τη συνέχεια της "Μάγισσας", τηλεπαιχνίδια, σάτιρα και αθλητισμό.

Βράδια ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Τρία ελληνικά φιλμ για καλοκαιρινές προβολές στην ΕΡΤ3, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Αυγούστου.

Η ΕΡΤ θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ένα διήμερο "ιστορίας" για τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, καθώς και με μια συναυλία-αφιέρωμα στην Αμμόχωστο.